GRIJESI IZ PROŠLOSTI

Chiracova amnezija: Više se ne sjeća tartufa i odmora od 300.000 eura?

Jacques Chirac upleten je u brojne afere, no Francuzi ga svejedno jako vole
 AFP

PARIZ - Hedonističko uživanje u hrani, srčanost, reputacija velikog zavodnika u mlađim danima i istupanje protiv američke invazije na Irak 2003. asocijacije su koje francuska i svjetska javnost imaju u slučaju bivšeg francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca.

Optužbe za pronevjeru

Chirac je s vlasti sišao 2007., nakon dva predsjednička i dva premijerska mandata te 15 godina u uredu pariškog gradonačelnika. Svjetski mediji navode kako se njegova popularnost otada samo povećavala te citiraju istraživanje javnog mišljenja iz 2010. prema kojem je jedan od najcjenjenijih francuskih političara. I dok je bio na predsjedničkoj funkciji, od 1995. do 2002., pa ponovno 2002. do 2007. (mandat je skratio sa sedam na pet godina), Jacques Chirac bio je omiljen. Na izborima 2002. dobio je 82 posto glasova unatoč nizu skandala u koje je bio upleten. Trenutno je mišljenje mnogih da ga bez obzira na krivnju ili nedužnost treba pustiti na miru, a ne od njega činiti prvog bivšeg šefa države koji nakon kolaboracionističkog maršala Petaina mora pred sud. Philippeu Petainu sudilo se (i osudilo ga) zbog izdaje. Chirac odgovara zbog nešto suvremenijeg grijeha - korupcije. Taj 78-godišnjak tereti se da je kao gradonačelnik Pariza pronevjerio proračunske novce za što su neki njegovi najbliži suradnici već osuđeni na sudu. Na platnoj listi gradske uprave bile su osobe koje su radile za Chiracovu stranku, točnije - bilo je riječi o 28 fiktivnih zaposlenja u pariškoj upravi. Od ostalih Chiracovih nedokazanih grijeha tu su ogromni izdaci pariškog poglavarstva za hranu u vrijeme dok je on vodio grad.

Luksuzna ljetovanja

Navodno je potpisivao račune za različite delicije, koji su na godišnjoj razini dosezali milijune eura. Optužbe o gozbama s tartufima i gusjom paštetom isplivale su 2002. Prema pisanju Independenta, istražitelji su godinu dana ranije ustanovili kako je Chirac svoju obitelj između 1992. i 1995. vodio na luksuzna ljetovanja. Navodno je u tom periodu potrošio oko 300.000 eura za godišnje odmore. Pretpostavljalo se da je novac dobio za pogodovanje raznim poduzetnicima, on je to negirao, a izvor novca nikad se nije saznao. Također se pisalo i da Chirac ima tajni račun težak nekoliko desetaka milijuna eura u jednoj japanskoj banci. Japanske su vlasti opovrgle tu optužbu, iako su je, prema izvještavanju medija, provjeravali francuski istražitelji. Osim navedenog, deseci Chiracovih najbližih suradnika osuđeni su na uvjetne kazne zbog prijevare vezane uz građevinske ugovore s pariškim školama. Optuživan je i da je u njegovo i vrijeme njegova nasljednika na mjestu pariškog gradonačelnika bilo izbornih namještaljki. Od ovih optužbi Chiraca je do 2007. štitio predsjednički imunitet. Otada njegovi odvjetnici čine sve da njihov klijent izbjegne suđenje. Prošle godine grad Pariz je odustao od tužbe u zamjenu za kompenzaciju od tri milijuna dolara koje je isplatila vladajuća francuska stranka UMP, nasljednica Chiracove stranke.

Napao ga maltezer

U slučaju koji se trenutno vodi tužitelj je Anticor, francuska skupina koja se bori protiv korupcije. Iako je tražila da se provjere liječnički nalazi o Chiracovu narušenom zdravlju i nesposobnosti za sudjelovanje u procesu, tužitelji su istakli kako nemaju ništa protiv nastavka suđenja u Chiracovoj odsutnosti. Chirac navodno ima gubitak pamćenja pa ne može vjerodostojno svjedočiti o događajima prije 20 godina. Vjeruje se da je na gubitak pamćenja utjecao moždani udar iz 2005. U travnju 2008. bivši predsjednik bioje na operaciji na kojoj mu je ugrađen pacemaker, a 2009. mediji su izvjestili kako je hospitaliziran nakon što ga je napao njegov pas maltezer. Chiracova supruga Bernadette izjavila je da se ljubimac Sumo i prije agresivno ponašao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:21