POLITIČKA OFENZIVA

Cijela Amerika bruji o Trumpovu žestokom istupu: Krenuo je totalni rat za Republikansku stranku

Bivši predsjednik SAD-a izvrijeđao je republikanskog lidera u Senatu i najavio bitku koja bi mogla raskoliti republikance
Donald Trump
 Joe Raedle/Getty Images/AFP

Bivši američki predsjednik Donald Trump u utorak se obrušio na čelnika senatske republikanske manjine Mitcha McConnella, produbljujući sukob u vrhu te stranke nakon gubitka Bijele kuće i kontrole nad Senatom.

"Mitch je sirov, smrknut i neugodan političar i ako republikanski senatori ostanu uz njega, neće ponovno pobijediti", rekao je u pisanoj izjavi Trump koji je u subotu u Senatu oslobođen nakon drugog suđenja za opoziv.

Napadajući McConnella na osobnoj razini, spominjući pritom i poslovne aktivnosti njegove obitelji u Kini i tvrdeći da je najnepopularniji republikanski političar u Americi, Trump je najavio da će, "tamo gdje to bude potrebno i primjereno" na predizborima na kojima republikanci biraju kandidate za Senat i Kongres, poduprijeti pristalice njegova koncepta 'Učinimo Ameriku ponovno velikom', poznatog po engleskoj kratici MAGA.

Nije propustio spomenuti ni da je na izborima dobio gotovo 75 milijuna glasova, što nijednom predsjedniku prije njega koji se borio za drugi mandat nije pošlo za rukom, a sebi je pripisao i niz osvojenih mandata pojedinaca u Senatu i Zastupničkom domu Kongresa, uključujući i sam McConnellov mandat. Kaže da se sada kaje što ga je u predizbornoj kampanji podržao.

image
Donald Trump, Mitch McConnell
JIM WATSON and SAUL LOEB/AFP

Trump i McConnell razišli su se u tjednima nakon predsjedničkih izbora 3. studenoga, a Trump je McConnellu zamjerio što je ovaj demokratu Joeu Bidenu priznao izbornu pobjedu. Jaz među njima produbio se nakon što je McConnell u subotu u Senatu izjavio da je Trump "praktički i moralno odgovoran" za upad u Kapitol 6. siječnja.

McConnell je unatoč tome glasao za oslobađanje Trumpa, rekavši kako vjeruje da je Ustav ograničio opoziv i osudu na sadašnje, a ne bivše dužnosnike. Jasno je pritom napomenuo da ostaje mogućnost kaznenog progona Trumpa na redovnim sudovima.

Nakon što je Zastupnički dom 13. siječnja izglasao Trumpov opoziv Senat ga je u subotu oslobodio za poticanje na pobunu i smrtonosni napad njegovih pristaša na sjedište američkog Kongresa. Za proglašenje Trumpa krivim glasalo je 57, a za oslobađanje 43 senatora, no za osudu je bila potrebna dvotrećinska većina odnosno 67 senatora.

Reuters prenosi kako njih dvojica pokušavaju gurnuti stranku u suprotnim smjerovima, McConnell natrag prema korijenima, dok Trump, kojega još uvijek podržava veliki dio republikanske biračke baze zagovara populistički pristup. Trump je svojim napadom na McConnella uklonio svaku sumnju da bi se nakon izbornog poraza mogao skloniti u političku zavjetrinu, dapače, čini se da kreće u punu ofenzivu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. listopad 2021 00:03