'URES' KAMPANJE

CIJELA ČETA RATNIH ZLOČINACA U IZBORNOJ UTAKMICI Na mjesto u srbijanskom parlamentu jurišaju Kapetan Dragan, Šešelj i general Delić...

Dragan Vasiljković
 Tom Dubravec / CROPIX

Srbija se 21. lipnja sprema na parlamentarne izbore, s ratnim zločincima kao posebnim "uresom" kampanje i budućeg sastava nacionalne skupštine. Zasad su najmanje trojica iz te kategorije potvrdila politički angažman, što svjedoči o golemom demokratskom iskoraku i aktivnoj obrani povijesti u beznadnom društvenom kompleksu Vučićeve Srbije.

Prvi je aspirant na zastupničku dužnost još svjež od hladovine hrvatske tamnice: riječ je o teroristu Draganu Vasiljkoviću, vojnom plaćeniku i instruktoru srpskih pobunjenika iz devedesetih. Čovjek, kojeg su Miloševićevi propagandisti bili pretvorili u strip-junaka i preimenovali u kapetana Dragana, nastavlja graditi mit o sebi tamo gdje je davno stao te kreće na izbore s vlastitom listom, piše Slobodna Dalmacija.

To što je u međuvremenu zbog zločina nad hrvatskim civilima i ratnim zarobljenicima odležao 15 godina ne predstavlja mu teret, nego opipljiv politički kredit: u kampanju ulazi s pričom kako će se kao predstavnik naroda zalagati za prava nevino utamničenih, neslobodnih i šikaniranih Srba u Hrvatskoj, Crnoj Gori i na Kosovu. Zalaže se Vasiljković i za prekid patnji rijetkih srpskih heroja u beogradskim zatvorima, pa tako apelira i na hitno oslobađanje ubojica Zorana Đinđića: Milorada Ulemeka Legije i Zvezdana Jovanovića, pripadnika Miloševićeve zloglasne Jedinice za specijalne operacije.

Čudesno oporavljen od karcinoma debelog crijeva, od kojega je navodno bolovao dok je tamnovao u Haagu, i Vojislav Šešelj kreće u novu avanturu služenja voždovima zdesna. Baš kao što je usprkos haškoj presudi za zločine protiv čovječnosti svojedobno bio čudesno pošteđen gubitka parlamentarnog mandata te godinama imao punu javnu slobodu nijekati genocid u Srebrenici i vulgarno napadati navodne neprijatelje srpstva, bivši četnički vojvoda na listi Srpske radikalne stranke i sad govori ono što režim sam ne smije glasno reći: navija za bratski savez s Rusijom, prijateljstvo i ujedinjenje s Kinom, obnovu vojske i slične tlapnje iz paketa brze hrane za potrošače nacional-romantizma. Njegov bivši stranački kolega Vučić jamačno dobro zna gdje će šarmantnog Voju, i na koga, kad zatreba pustiti s lanca.

Objavu kandidature ovih dana priprema i Šešeljev stranački prijatelj Božidar Delić, umirovljeni general i ratni zločinac s Kosova. On je i dosad sjedio u parlamentu, premda je beogradski Fond za humanitarno pravo davno utvrdio kako su Delićeve jedinice 1999. u osam sela na Kosovu ubile najmanje 885 albanskih civila. Usprkos neospornim dokazima, masovni ubojica nikad nije dočekao da ga srbijansko tužiteljstvo spomene u optužnici. Švicarski list Tages-Anzeiger piše da su, povrh spomenutih, još najmanje dva kandidata za sljedeći saziv srbijanske skupštine također izravno povezana s ratnim zločinima u Bosni i na Kosovu.

Dok srpsko pravosuđe aktivno prikriva zločine počinjene u ime države, a zemlja nominalno pretendira Europskoj uniji, zločinci se u Vučićevoj Srbiji godinama slave i hvale kao heroji. Generala Vladimira Lazarevića, osuđenog u Haagu na 15 godina zatvora za ratni zločin nad civilima na Kosovu, Aleksandar Vučić je odmah po izlasku iz tamnice nazvao uzorom budućim kadetima i angažirao ga kao predavača na Vojnoj akademiji. Veselin Šljivančanin, krvnik Vukovara i haški osuđenik, već se godinama pojavljuje na skupovima vladajuće stranke te s Vučićem sudjeluje na svečanim otvaranjima tvorničkih pogona, piše Slobodna Dalmacija.

Koga još, nakon svega, čudi da su ljudi krvavih ruku u takvoj zemlji iznova na izbornim listama, kao najuzornija politička klasa?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:19