NEZAMISLIV GUBITAK

CIJELA ZEMLJA TUGUJE S DANSKIM MILIJARDEROM KOJEMU JE U ŠRI LANKI UBIJENO TROJE DJECE 'Ovakav gubitak je potpuno nepojmljiv za nas'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 26.04.2019. u 13:44

REUTERS

Anders Holch Povlsen

 

Danski milijarder Anders Holch Povlsen (46), koji je u terorističkom napadu u Šri Lanki izgubio troje od svoje četvero djece, poručio je da je gubitak s kojim je njegova obitelj suočena potpuno nepojmljiv, ali našao je i snage da zahvali svima koji su njemu i supruzi pružali podršku ovih dana.

Vlasnik Bestsellera i najveći dioničar britanske online trgovine ASOS-a potvrdio je nakon krvavih napada na Uskrs da su poginuli njegov sin Alfred te njegove kćeri Alma i Agnes. Treća kći Astrid preživjela je napad, dok je sam milijarder ozlijeđen.

Na komemoraciji u čast poginulima održanoj u danskom gradu Brandeu okupljenima je pročitana poruka danskog milijardera.

"Gubitak naše voljene djece je potpuno nepojmljiv. Okruženi brojnim dragim ljudima, bliskim prijateljima, talentiranim kolegama i našom obitelji zajedno ćemo prebroditi ovo teško razdoblje. Zahvalni smo na humanosti koju ste pokazali i danas u Brandeu, ne samo za naše obitelji i djecu, nego i za sve žrtve tog okrutnog zločina na Šri Lanki", prenio je Povlsenove riječi pred 700 ljudi pastor Arne Holst-Larsen.

Stanovnici Brandea okupili su se na gradskom trgu, zapalili svijeće, pjevali pjesme i molili u spomen na ubijene članove njihove zajednice.
Komemoracije su održane i u Aarhusu, Kopenhagenu te Odenseu.

Povlsen je s obitelji odsjeo u hotelu Shangri-La u Colombu, glavnom gradu Šri Lanke, koji je bio jedan od meta bombaša samoubojica.

Danas je potvrđeno da je jedan od napadača koji se raznio u hotelu vođa ekstremističke skupine. Radikalni propovjednik Zaharan Hašim je navodno predvodio napad na taj hotel, a s njim je bio i drugi bombaš identificiran kao Ilham.

Bombaš, poznat kao Zaharan, predvodio je skupinu National Thowheeth Jama'ath i širio je ekstremističku ideologiju u raznim dijelovima zemlje. Zaharan je odgovoran za organiziranje napada na budističke kipove u središnjoj Šri Lanki u prosincu.

Visoki vojni časnik rekao je na konferenciji za medije kako su pomno proučavali Zaharanove crte lica na dostupnim snimkama nadzornih kamera i uspoređivali ih s onima bombaša samoubojice te su utvrdili da je poginuo. U tijeku je DNK testiranje kako bi se to potvrdilo.

U međuvremenu su šrilanske zdravstvene vlasti smanjile broj poginulih u nedjeljnim napadima, rekavši kako mogu potvrditi da su poginule 253 osobe. Prethodno je policija objavila kako je poginulo 359 ljudi.

Izdvajamo