PIŠE NY TIMES

'ČIM IRAN NAPRAVI JEDAN KRIVI POTEZ, ŠALJEMO 120.000 VOJNIKA' Procurio zastrašujući ratni plan Trumpovih jastreba

 
Predsjednik SAD-a Donald Trump, američki nosač aviona i iranski predsjednik Hasan Rohani
 Reuters

Na sastanku visokih dužnosnika Trumpove administracije zaduženih za pitanja nacionalne sigurnosti, koji se održao prošlog četvrtka, ministar obrane Patrick Shanahan predstavio je novi vojni plan kojim se predviđa slanje do 120.000 vojnika na Bliski istok ukoliko Iran napadne američke snage ili ubrza rad na svom nuklearnom oružju, piše New York Times.

Plan je ustvari revizija prijašnjeg, a donesen je nakon naredbi 'tvrdolinijaša' predvođenih Johnom Boltonom, Trumpovim savjetnikom za nacionalnu sigurnost. U njemu nije predviđena kopnena invazija na Iran, za koju bi trebalo daleko više vojnika, otkrivaju dužnosnici NY Timesu. Ovakav razvoj događaja odražava sve veći utjecaj upravo Johna Boltona, jednog od vanjskopolitičkih jastrebova Trumpove administracije, čije nagovaranje na sukob s Iranom je prije više od deset godina ignorirao bivši predsjednik George W. Bush.

Na sastanku su navodno, među ostalim, bili Bolton, ravnateljica CIA-e Gina Haspel, šef Nacionalne obavještajne agencije Dan Coats te načelnik Združenog stožera general Joseph Dunford.

Još je uvijek nejasno bi li Trump, koji se zalagao za povlačenje američkih snaga iz Afganistana i Sirije, u konačnici uistinu poslao toliko vojnika opet na Bliski istok. NY Times piše kako je također nejasno jesu li predsjedniku SAD-a predstavljene brojke iz ovog plana ili drugi detalji.

Donald Trump ponovo je u ponedjeljak upozorio Iran da će "učiniti veliku pogrešku ako nešto poduzme". "Ako nešto učine, jako će patiti", rekao je američki predsjednik tijekom susreta s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Bijeloj kući. "Vidjet ćemo što će se dogoditi s Iranom", nastavio je i predvidio "veliki problem za Teheran ako se nešto dogodi". "Neće biti zadovoljni", inzistirao je.

U njegovoj administraciji vladaju velike podjele oko eventualnog odgovora Iranu. Neki visoki dužnosnici kažu kako planovi o kojima piše NY Times, iako u početnoj fazi, pokazuju kako je Iran postao opasna prijetnja. Drugi, skloniji diplomatskim rješenjima, poručuju kako je riječ o taktici zastrašivanja kojom se upozorava Teheran da ne poduzima nikakve agresivne poteze.

Europske saveznike SAD-a, koji su se u ponedjeljak sastali s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom, brine činjenica kako bi tenzije između Teherana i Washingtona mogle doći do točke nakon koje više neće biti povratka. Visoki američki dužnosnici koji su dobili na uvid plan o slanju vojnika otkrili su detalje novinarima NY Timesa. Tako veliki broj trupa koji se u njemu spominje neke od njih je šokirao. Naime, cifra od 120.000 vojnika približno je jednaka onoj koju je 2003. SAD poslao u napad na Irak.

White House national security advisor John Bolton looks on during a meeting between U.S. President Donald Trump and Hungary's Prime Minister Viktor Orban in the Oval Office at the White House in Washington, U.S., May 13, 2019. REUTERS/Carlos Barria
REUTERS
John Bolton

Razmještanje tako velikog kontingenta vojnih snaga SAD-a Teheranu bi ustvari dalo puno potencijalnih meta, ali i puno više razloga za sukob nakon kojeg bi SAD bile upletene u otvorenu konfrontaciju. Informacije o sastanku dobivaju dodatnu težinu nakon vijesti o navodnom napadu ili sabotaži koji se dogodio nedaleko od obale Ujedinjenih Arapskih Emirata ovog vikenda.

Dva saudijska naftna tankera značajno su oštećena u "sabotaži", objavio je jučer saudijski ministar za energetiku Kalid al-Falih.

Dva su plovila bila na putu za luku Ras Tanura gdje su trebali pokupiti naftu u nedjelju ujutro kada su bili napadnuti nedaleko od obale emirata Fujairah, poručio je ministar al-Falih. Nafta je trebala biti dostavljena američkim kupcima kompanije Saudi Aramco, naglasio je ministar, dodajući da u napadu nije bilo ozlijeđenih ili curenja nafte.

Al-Falih je naglasio kako je napad za cilj imao potkopati sigurnost naftnih dostava kupcima u svijetu. Ministar nije rekao na koji način je izvršena sabotaža ili tko je odgovoran. U nedjelju je saudijski ministar vanjskih poslova rekao kako su četiri komercijalna broda raznih nacionalnosti ciljana u incidentu nedaleko obale emirata Fujairah te da događaj istražuju međunarodne agencije.

Neki američki dužnosnici sumnjaju kako su u napad upleteni Iran ili njegovi saveznici, dok drugi tvrde kako za sada nema nikakvih dokaza o vezama Teherana s ovim incidentom. Iransko ministarstvo vanjskih poslova prozvalo je incident "zabrinjavajućim i strašnim" te pozvalo na provođenje istrage.

Members of Iran's revolutionary guard look at a surface to surface missile which is launched during a war game near the city of Qom, about 120 km (75 miles) south of Tehran June 28, 2011. REUTERS/Mehr News Agency/Rauf Mohseni (IRAN - Tags: POLITICS MILITARY) QUALITY FROM SOURCE. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS - GM1E76S1GHZ01
REUTERS
Vojnici iranske Revolucionarne garde

Prijašnja verzija Pentagonova ratnog plana za Iran uključivala je cyber operaciju Nitro Zeus, kojom bi se 'udarilo' na velike iranske gradove, opskrbu električnom energijom te vojsku. Amerikanci su cyber oružjem namjeravali paralizirati cijelu zemlju...

NY Times podsjeća kako se od Boltonova dolaska na dužnost Trumpova savjetnika za nacionalnu sigurnost u travnju 2018. politika izolacije i vršenja pritiska na Iran intenzivirala, a ovaj novi plan nije prvi put kako on traži vojno rješenje u kriznim odnosima s tom zemljom.

Trumpova administracija dulje od tjedan dana navodi da iranske vlasti ili njihovi saveznici na Bliskom istoku pripremaju napade na američke interese. Washington je tamo uputio jedan nosač zrakoplova, jedan ratni brod, bombardere B-52 i sustave projektila Patriot.

Američki državni tajnik Mike Pompeo jučer je došao u iznenadni posjet Bruxellesu kako bi sa svojim europskim kolegama podijelio povjerljive informacije o toj temi. "Mislimo da Iran mora izabrati put razgovora umjesto prijetnji. Loše su izabrali kada su se koncentrirali na prijetnje", ocijenio je američki izaslanik za Iran Brian Hook.

Podsjetimo, napetosti između dviju država narasle su nakon što je Teheran prošli tjedan objavio da će započeti povlačenje iz ključnih dijelova nuklearnog sporazuma iz 2015., čiji je cilj spriječiti Iran da razvije nuklearnu bombu i kojeg je Washington napustio još prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:34