‘MI SMO U PRAVU!‘

EK objavila tekst ugovora s AstraZenecom, pola je zatamnjeno, ali neke stvari sad su ipak jasnije

Čak 95 posto zatamnjenih dijelova objavljenog ugovora je zatamnjeno od strane AstraZenece, a tek 5 posto od strane EU
AstraZeneca ugovor
 Afp

Nakon prepucavanja na relaciji EU - AstraZeneca oko obveze dostave cjepiva u određenim rokovima i različitog tumačenja ugovora, Europska komisija danas je objavila tekst ugovora.

Radi se o voluminoznom dokumentu u kojem se trebaju gledati detalji, ali prema tumačenju Europske komisije, "nema dvojbe" da se AstraZeneca obvezala dostaviti cjepiva za EU u prvom kvartalu ove godine.

- Morate pažljivo čitati ugovor koji je stranice i stranice dugačak. Ne mogu davati komentare o specifičnim dijelovima, ali uvijek smo govorili da postoje brojni pogoni koji su spomenuti u ugovoru s AstraZenecom. Jedan od tih pogona je u UK, a u svima se mogu proizvoditi cjepiva i za EU i o tome nema dileme, rekao je glasnogovornik Europske komisije Eric Mamer.

Upozorio je da, kada su ugovori potpisani, cjepiva nisu postojala i da postoje neki razlozi zbog kojih kompanija ne bi mogla ispuniti planove dostave, primjerice vezano za proces odobrenja ili takozvane klauzule "proizvodnje u rizičnim okolnostima".

Tko je što zatamnio?

Iako je veći dio Ugovora kompanije AstraZeneca s Europskom Unijom objavljen, objava nije dala mogućnost otkriti tko je u pravu. Pogotovo što je kompaniji dopušteno da u javno dostupnoj verziji Ugovora zatamni ključne dijelove. Čak 95 posto zatamnjenih dijelova objavljenog ugovora je zatamnjeno od strane AstraZenece, a tek 5 posto od strane EU.

- Sve što je zatomljeno 95 posto je učinila kompanija. EU je zatamnila samo dio koji se odnosi na ono što ide dalje u razgovorima. Nismo htjeli odgoditi objavu Ugovora svađom s njima oko tumačenja što je logično tajna a što ne, rekao je europski izvor.

Problem je naravno u tumačenju ključnih klauzula poput one o potrebi „poduzimanja najboljih razumnih napora“ kao i tumačenje djela o pogonima proizvodnje iz kojih će cjepiva AstraZenece ići za EU države.

Za EU, prema europskom izvoru koji je tumačio novinarima spomenuti Ugovor, nije prihvatljivo da kompanija bude ta koja može sama ocijeniti da je učinila sve što je u njenoj moći.

- AstraZenecino tumačenje je subjektivno. Njihovo tumačenje je da „ako mi smatramo da smo učinili sve što je našoj moći. Nitko to ne smije to dovoditi u pitanje, rekao je taj izvor i dodao da kompanija koja ima takve kapacitete, ne može samo tek tako govoriti da nije bila u stanju ispuniti obveze iz Ugovora.

Taj je izvor rekao da je Ugovor potpisan u vrijeme kada cjepiva nije bilo i da je prirodno, kada naručujete nešto što ne postoji, da se ne može isključiti neke sile na koje kompanija ne može utjecati.

Gdje je nastao problem

Najbolji, a možda jedini način provjeriti što je sve kompanija učinila, je pratiti izvještaje o proizvodnji. Na to EU ima pravo i zbog toga što je unaprijed platila nešto što u to vrijeme nije postojalo.

Problem je nastao najviše zbog odluke AstraZenece da cjepiva u EU šalje samo iz jedne tvornice, one iz Belgije, što je neprihvatljivo. EU je računala da će i iz pogona AstraZenece u Ujedinjenoj Kraljevini cjepiva dostaviti u EU, kao da su i proizvedene u EU. Ako se AstraZeneca obvezala Ugovorom s Velikom Britanijom da će cjepiva proizvedena u toj državi najprije dati Britancima, onda je time prekršila Ugovor s Europskom Unijom.

- Postoje nekoliko pogona, a mi dobivamo doze samo iz jednog. To nije baš dokaz da kompanija čini sve što je u njezinoj moći. Apsolutno je jasno da se ne mogu cjepiva u EU dostaviti samo iz jedne tvornice-rekao je taj izvor.

Frankfurter Allgemeine Zeitung piše da šef AstraZenece, Pascal Soriot, predlaže kompromis. AstraZeneca odustala bi od dijela najavljenog smanjenja isporuke. Bruxelles je prošli tjedan objavio da ih je AstraZeneca informirala da će umjesto ugovorenih 80 milijuna doza cjepiva u prvom tromjesečju, isporučiti samo 31 milijun. Pozivajući se na izvor u EU, FAZ piše da bi EU na kraju trebala dobiti više od 31, a manje od 80 milijuna doza cjepiva.

image
Ovako izgleda 'objavljeni' ugovor

Predsjednik Svjetskog medicinskog udruženja (World Medical Associaton; WMA), Nijemac Frank Ulrich Montgomery, pozvao je pak na zabranu izvoza AstraZenecina cjepiva iz EU. Montgomery je kritizirao ponašanje AstraZenece koja će isporučiti Velikoj Britaniji sve što se obavezala, ali neće poštovati ugovor s EU. "Ako se cjepivo proizvodi na tlu kontinentalne Europe, tvrtki mora biti zabranjeno da ga otprema izvan EU."

Osigurati cjepiva je cilj

Europska komisija pak i dalje nastavlja govoriti kako je glavni cilj osigurati cjepiva što prije i da Komisija ostaje uvijek spremna za suradnju s kompanijama.

- Što se nas tiče, najbitniji je uspjeh proizvođača, javnih ustanova i znanosti u zajedničkom odgovoru na izazove pandemije. Naš je cilj nastaviti suradnju sa svim farmaceutskim kompanijama, rekao je glasnogovornik EK Eric Mamer.

image
AstraZeneca ugovor

Najavio je da će predsjednica Europske komisije Ursula van der Leyn u nedjelju navečer održati videokonferenciju s generalnim direktorima svih kompanija s kojima je EU potpisala ugovore o nabavi cjepiva.

U Komisiji nemaju jasan odgovor ni oko kašnjenja dostave cjepiva Moderne, što se događa u Italiji. Zbog takvih kašnjenje neke su države primorane mijenjati svoje planove cijepljenja.

- Što se Moderne tiče, moguće je da u sklopu sporazuma može doći do problema u dostavi. Uvijek smo rekli da se države članica, ako imaju problema s kompanijama, mogu nama javiti. Nemam više što za reći o ovom pitanju - odgovorio je glasnogovornik.

Danas poslijepodne, točnije u 15 sati, Europska Agencija za lijekove (EMA) trebala bi odobriti korištenje cjepiva AstraZenece. Njemačka je već najavila da to cjepivo neće koristiti za osobe starije od 65 godina pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li EMA takvu preporuku dati za cijelu EU.

Isto tako, danas će Europska komisija objaviti i smjernice i kriterije prema kojima bi se moglo zabraniti izvoz cjepiva iz država EU. Prema onome što su jučer govorili stručnjaci, u teoriji bi primjerice Belgija mogla zabraniti izvoz cjepiva Pfizera ako ta kompanija nije ispunila obveze dostave određene količine u EU.

Što zasad znamo o ugovoru?

U ugovoru se navodi da je AstraZeneca predana naporima da stvori kapacitet za proizvodnju 300 milijuna doza cjepiva, bez profita i bez gubitaka za kompaniju, po ukupnom trošku koji se procjenjuje na X eura, za distribuciju po EU u X. Prvi X označava prvo zacrnjeno polje, na mjestu gdje se navodi vrijednost ukupnog ugovora, a drugi X je vjerojatno period u kojem se cjepivo za tu sumu treba isporučiti.

Tih ugovorenih 300 milijuna doza naziva se "inicijalnom dozom za EU", uz mogućnost Komisije da za zemlje članice naruči dodatnih 100 milijuna doza ("opcionalna doza"). U ugovoru piše da će AstraZeneca osigurati "inicijalnu dozu za EU" zemljama članicama prema uvjetima tog ugovora. Međutim, veliki dio ugovora je zacrnjen.

Ugovorom se definiraju, među ostalim, najbolje namjere, odnosno maksimalno razumni napori, ("Best Reasonable Efforts"), što je ovih dana u središtu sukoba britanske tvrtke i europskih političara.

U ugovoru se navodi da AstraZeneca treba uložiti isti napor kakav bi poduzela tvrtka slične veličine u razvoju i proizvodnji cjepiva, s obzirom na hitnu potrebu za cjepivom za okončanje globalne pandemije, "ali uzimajući u obzir djelotvornost i sigurnost". Isto to obavezuje Europsku komisiju i države članice, odnosno i njih se obavezuje na maksimalan stupanj napora koji trebaju poduzeti kao podrška dobavljaču u razvoju cjepiva, s obzirom na hitnost.

Zacrnjena je četvrta stranica ugovora i veći dio pete, gdje se u uvodnom dijelu ugovora definiraju "troškovi dobara", dijelovi ugovora koji se odnose na proizvodnju i dostavu cjepiva (11. stranica), način plaćanja Europske komisije britanskom proizvođaču (13-15 stranica), ukratko sve što se tiče plaćanja i rokova.

Pročitani tamni dijelovi

Zacrnjene dijelove dokumenta uspio je pročitati dopisnik njemačkog Der Spiegela iz Bruxellesa Markus Becker, koristeći se mogućnostima Acrobat Readera.

Ukupni troškovi AstraZenece u proizvodnji cjepiva za EU iznose 870 milijuna eura, u što su uključeni troškovi materijala, kontrole kvalitete, neizravnih poreza, administrativnih troškova te za skladištenje i distribuciju cjepiva. Ako troškovi pređu tu granicu, AstraZeneca dužna je obavijestiti Komisiju. Ako su troškovi porasli za 20 posto i više, moraju ih dokazati.

Prema ugovoru, Komisija je već platila 336 milijuna eura, što je bila obavezna platiti u određenom roku nakon potpisivanja ugovora 27. kolovoza 2020.

Zatamnjeno je da bi države članice trebale snositi troškove punjenja i pakiranja cjepiva, kao i njegovo skladištenje i distribuciju.

No i dalje nisu čitljive ključne informacije: koliko bi doza cjepiva AstraZeneca prema ugovoru trebala dostaviti u kojem trenutku. Iz onoga što se razaznaje, čini se da postoje posebni ugovori o isporuci za 2020. godinu, i u pojedinačnim kvartalima ove godine, piše Spiegel.

Čini se da barem to ide u prilog stavu Europske komisije u sporu s AstraZenecom, koja je objavila da će isporučiti samo 31 umjesto 80 milijuna doza do kraja ožujka, jer tvrdi da ugovorno nije obavezana na više. (Snježana Pavić)

Švicarski Novartis pomoći će u proizvodnji Pfizerova cjepiva

Švicarski proizvođač lijekova Novartis potpisao je preliminarni ugovor o osiguranju dodatnih proizvodnih kapaciteta za cjepivo Pfizera/BioNTecha kako bi se ubrzala proizvodnja cjepiva protiv koronavirusa, javlja u petak agencija Reuters.

Ovisno o konačnom sporazumu, Novartis planira započeti proizvodnju u drugom kvartalu 2021., priopćila je u petak tvrtka sa sjedištem u Baselu. Novartis je dodao da će koristiti proizvodne pogone u Steinu blizu rijeke Rajne kod njemačke granice.

Regulatori su odobrili tri cjepiva zapadnih kompanija Pfizera/BioNTecha, AstraZenece i Moderne, ali ograničena proizvodnja i kašnjenje s isporukom koče napore za brzim cijepljenjem najrizičnijih skupina u pandemiji koronavirusa.

Najava Novartisa uslijedila je nakon što je francuski Sanofi ovaj tjedan objavio da će pomoći BioNTechu da isporuči 125 milijuna doza mRNA cjepiva Europskoj uniji.

"Novartis se mobilizira na više strana kako bi podržao globalni odgovor na pandemiju", rekao je Steffen Lang iz tvrtke.

Novartis nije otkrio detalje o količini cjepiva koje će proizvesti za Pfizer, ali je dodao da je u "uznapredovalim raspravama" s drugim kompanijama o preuzimanju dijelova proizvodnje za cjepiva i terapije. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:03