POČELO JE

Čisti se do najviših vrhova, tlo bi se moglo izmaknuti i pod ocem ruske ratne doktrine: ‘To se više ne može sakriti...‘

Klanovske svađe, unutarkremaljska nadmudrivanja i sukobi frakcija maskirane su u borbi protiv korupcije

Vladimir Putin i Sergej Šojgu

 Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia

U posljednjih mjesec dana uhićeno je čak šest generala u ruskom ministrovu obrane i Generalštabu, a zbog toga je maknut i dugogodišnji ministar obrane Sergej Šojgu. Korupcija koja je zahvatila rusku vojsku otkad je počela agresija na Ukrajinu više ne mogu sakriti ni ruska pravosudna tijela, kao ni prorežimski mediji.

Neovisni portal Vjortska u izvješću navodi kako će se daljnje "čistke" u ruskoj vojsci nastaviti te da će "pasti još generala" jer je stanje s korupcijom neizdrživo. No, je li to uistinu riječ o borbi s korupcijom u najvišim armijskim vrhovima ili, kako kažu neki poznavaoci kremaljskih zbivanja - nesmiljeni rat i klanovska borba u Putinovoj političkoj eliti. Klanovske svađe, unutarkremaljska nadmudrivanja i sukobi frakcija, prema vojnom analitičaru Juriju Fjodorovu, samo su maskirane u borbi protiv korupcije.

No, nije tajna da je Putinov režim do srži korumpiran i "curi" gdje god se takne. Prema režimskoj agenciji RIA novosti, FSB već dulje prati stanje unutar ministarstva obrane, ali neovisni analitičari smatraju da "djeluju" samo kad zatreba u tim igrama prijestolja ili kada Vladimir Putin da signal kad mu treba da pokaže tko je tu gazda.

Opći sukob

- Meni se taj niz uhićenja u ministarstvu obrane čini kao sukob klanova i frakcija unutar ministarstva obrane - rekao je Jurij Fjodorov za neovisni ruski portal Novaja Gazeta. - Također, pretpostavljam da se razbuktava sukob između vojske, obavještajne zajednice, prije svega FSB-a te tužilaštva. Može se pretpostaviti da se tu radi o zauzimanju pozicije u budućem "ratu" za vlast u zemlji. Na ovaj ili onaj način, Putin će u dogledno vrijeme napraviti mjesta za sljedećeg šefa države, a represivni aparat i obavještajne službe žele sudjelovati u nadolazećem političkom transferu u Rusiji - uvjeren je Fjodorov.

- Mislim da nije riječ o borbi protiv korupcije kao takve, nego o eliminaciji Šojguovog tima iz ministarstva obrane - iznosi svoje mišljenje Jan Matvejev u Novoj Gazeti. - I o obračunu, naravno. Osim toga, ruskoj vojsci odavno su potrebni "visoki" žrtveni jarci, pa su ih pronašli među generalima, koji su ionako zbog dugog rata i više-manje neuspješnih ratovanja prilično nepopularni u javnosti, jer ih se pita - zašto to toliko traje!? Upravo je otkrivanje i uhićenje podmitljivih prevaranata u odorama danas vrlo traženo u "domoljubnoj" javnosti. Uostalom, "narod" je uvjeren da su gotovo svi visoki vojni zapovjednici korumpirani - navodi Novaja Gazeta.

image

Načelnik ruskog Glavnog stožera Valerij Gerasimov, predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin i ministar obrane Ruske Federacije Sergej Šojgu

Kremlin Pool/Alamy/Alamy/Profimedia/Kremlin Pool/alamy/alamy/profimedia

Počelo je s generalom Timurom Ivanovom, zamjenikom tadašnjeg ministra obrane Sergeja Šojgua, bliskog suradnika Vladimira Putina. On je uhićen u svom kabinetu, neposredno nakon sastanka na kojem je sjedio do Šojgua, što je izazvalo određenu konsternaciju u ruskoj javnosti, pa su se čak pojavile informacije da je to "zadnje upozorenje i samom Šojguu". Naime, nepisana praksa tako "visokih" uhićenje je da se nekog prvo smijeni i postavi na neku manju dužnost, pa onda hapsi, i to uglavnom u kući, a ne na poslu, pa još u uredu u ministarstvu. No, dva tjedna nakon tog spektakularnog uhićenja smijenjen je s dužnosti ministra obrane Sergej Šojgu te postavljen za tajnika ruskog Vijeća sigurnosti, kojim rukovodi sam Vladimir Putin.

Iako su neki požurili reći da je to "Šojguov pad", on je išao na veću dužnost, te se pokazalo da ga je Putin zapravo sklonio u zavjetrinu, odnosno maknuo od grijeha. Naime, samo dan nakon što je Šojgu premješten, uhićen je glavni kadrovik ministarstva obrane general Jurij Kuznjecov, a još dan kasnije smijenjen je bliski Šojguov suradnik Jurij Sadovenko, na čije je mjesto doveden bivši šef državne računovodstvene komisije Oleg Saveljev, kako, bi prema "obrazloženju" moskovskog poslovnog lista RBK - uveo reda u "financijskom" sektoru ministarstva obrane, iz kojeg su nestale doslovce stotine milijuna dolara.

Počelo je

No, tu se nije stalo, zbog makinacija i sumnje u korupciju pala su još tri generala - zapovjednici 58 i 20 armije - Ivan Popov i Suhrab Ahmedov, a nedavno je uhićeni još i šef logistike i nabave u ministarstvu obrane general Vladimir Vertelecki. U Generalštabu su se, navode neki ruski neovisni izvori, naslađivali čistkama u ministrarstvu obrane, ne očekujući da će se doći i do njih, ali je pao i zamjenik šefa Generalštaba ruske vojske Valerija Gerasimova general Vadim Šamarin.

On je, piše Novaja Gazeta, uhićen prema "osobnom odobrenju Putina". Dakle, čisti se do najviših vrhova, osim onih iz neposredne blizine Vladimira Putina, koji uživaju njegovu zaštitu. "Vjorstka" navodi kako bi pritvaranje zamjenika načelnika Glavnog stožera Vadima Šamarina moglo dovesti do "neusklađenosti u vodstvu tzv. specijalne vojne operacije" te da bi ovo moglo značiti da bi možda i Valerij Gerasimov, Putinov, kažu, najdraži general i otac ruske ratne doktrine, mogao doći pod udar tih dvorskih borbi.

Podsjetimo da je Gerasimov bio česta meta kremaljskih jastrebova, a pogotovo Jevgenija Prigožina, nekadašnjeg šefa plaćeničke skupine Wagner. No, kako će se odvijati daljnji sukobi unutar Kremlja tek ćemo vidjeti, ali počelo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. srpanj 2024 20:58