OBRAČUN

ČISTKA U SJ. KOREJI Kim zbog propasti summita s Trumpom dao pogubiti specijalnog izaslanika za SAD i niz visokih dužnosnika, okomio se i na sestru

 
Donald Trump s delegacijom (lijevo), Kim Jong-un s delegacijom (desno) na summitu u Hanoiju, Kimova sestra Kim Yo Jong (dolje desno)
 REUTERS

Specijalni izaslanik Sjeverne Koreje za Sjedinjene Američke Države Kim Hyok Chol te još četiri dužnosnika sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova koji su sudjelovali u pripremama summita Kim Jong-una i Donalda Trumpa u Hanoiju pogubljeni su zbog propasti tog sastanka dvojice lidera, održanog u veljači.

Kako javlja agencija Reuters, pozivajući se na izvješće južnokorejskog dnevnog lista Chosun Ilboa, šef organizacijskog odbora neuspjelog summita sa sjevernokorejske strane Kim Yong Chol, čiji je kolega na toj poziciji na američkoj strani bio državni tajnik Mike Pompeo, poslan je u radni logor i na 'ideološko obrazovanje'.

Sastanak dvojice lidera u Vijetnamu najavljivao se kao veliki iskorak u nuklearnom razoružanju Pjongjanga, no nakon samo nekoliko sati naprasno je prekinut zbog potpunog razilaženja u stajalištima dviju strana.

North Korea's leader Kim Jong Un and U.S. President Donald Trump attend the extended bilateral meeting in the Metropole hotel with U.S. Secretary of State Mike Pompeo, White House national security adviser John Bolton, acting White House Chief of Staff Mick Mulvaney, North Korean Foreign Minister Ri Yong Ho and Kim Yong Chol, Vice Chairman of the North Korean Workers' Party Committee, during the second North Korea-U.S. summit in Hanoi, Vietnam February 28, 2019. REUTERS/Leah Millis - RC1B09CDA200
Leah Millis / REUTERS

- Čini se da je sjevernokorejski lider započeo masovnu čistku kako bi odvratio pažnju od nesuglasica i nezadovoljstva u svojem najužem krugu, piše Chosun Ilbo.

- Protiv Kim Hyok Chola provedena je istraga, nakon čega je na vojnom aerodromu Mirimu pogubljen, a isto se dogodilo i četvorici dužnosnika ministarstva vanjskih poslova. Egzekucije su izvršene u ožujku, navodi neimenovani izvor južnokorejskog lista i dodaje da su svi bili optuženi za špijunažu u korist SAD-a.

Kim Hyok Chol, North Korea's special representative for U.S. affairs, leaves the Government Guesthouse in Hanoi, Vietnam, February 23, 2019. REUTERS/Athit Perawongmetha - RC1DA23EE220
Athit Perawongmetha / REUTERS
Kim Hyok Chol, specijalni izaslanik Sjeverne Koreje za SAD, snimljen u Hanoiju nekoliko dana uoči summita Kim-Trump

Reuters navodi da je Kim Hyok Chol bio u neposrednom kontaktu s američkim specijalnim izaslanikom za Sjevernu Koreju Stephenom Biegunom ususret hanojskom summitu.

Kada je riječ o Kim Yong Cholu, njega su nakon smjene poslali u provinciju Jagang u radni logor, a isto se dogodilo i njegovoj najbližoj suradnici Kim Song Hye.

Kim Jong-unova osobna prevoditeljica Shin Hye Yong, koja je s njim bila u Hanoiju, također je završila u radnom logoru za političke zatvorenike, a njezin je krimen 'podrivanje autoriteta Kim Jong-una počinjenjem krucijalne greške prilikom prevođenja'.

North Korea's leader Kim Jong Un, North Korean Foreign Minister Ri Yong Ho and Kim Yong Chol, Vice Chairman of the North Korean Workers' Party Committee, attend the extended bilateral meeting in the Metropole hotel with U.S. President Donald Trump and his delegation during the second North Korea-U.S. summit in Hanoi, Vietnam February 28, 2019. REUTERS/Leah Millis - RC11C9CB66F0
Leah Millis / REUTERS
s lijeva na desno: Ri Yong Ho (sjevernokorejski šef diplomacije), Shin Hye Yong (prevoditeljica), Kim Jong-un, Kim Yong Chol

Sjevernokorejski lider je navodno nezadovoljan i ulogom vlastite sestre Kim Yo Jong, koja je u Hanoi s njim doputovala kao osobna asistentica. Ona do daljnjega ne obavlja nikakve značajne dužnosti, ali zasad nema informacija je li se toliko otuđila od brata da bi joj i život mogao biti ugrožen. Nju se dosad smatralo Kimovom sivom eminencijom koja vuče mnoge konce u režimu.

Kim Yo Jong, sister of North Korea's leader Kim Jong Un attends wreath laying ceremony at Ho Chi Minh Mausoleum in Hanoi, Vietnam March 2, 2019. REUTERS/Jorge Silva/Pool - RC137238E550
Jorge Silva/Pool / REUTERS
Kim Yo Jong, sestra Kim Jong-una

Da je u Pjongjangu turbulentno dalo se u četvrtak naslutiti i iz službenog komentara državnih sjevernokorejskih novina Rodong Sinmuna. - Tko pred svima izigrava divljenje Vođi, a istovremeno njemu iza leđa sanja o nečem sasvim drugom, radi protiv Partije i revolucije i sve takve očekuje nemilosrdna presuda. Pojavili su se izdajice i prevrtljivci koji samo recitiraju riječi odanosti Vođi pa ih čak i mijenjaju kako vjetar puše, navodi se u uvodniku.

Izrazi kao što su 'djelovanje protiv Partije i revolucije' i 'nemilosrdna presuda' u uvodnicima Rodong Sinmuna nisu se pojavljivali još od prosinca 2013. godine, kada su službene novine rigale vatru protiv Kim Jong-unova ujaka Jang Song Thaeka, koji je tada bio pogubljen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:37