OBRAČUN KINE S BLOGERIMA

Zbog glasina o puču uhićeno 6 ljudi, ugašeno 16 stranica

 SIPA

Kineske vlasti još su jednom posegnule za "higijenskim mjerama" kako bi očistile svoj internetski prostor od "glasina i ilegalnih informacija".

Povod je bila smjena

Šestero je ljudi uhićeno, a 16 internetskih stranica djelimično ili potpuno ugašeno kako bi se zaustavilo širenje informacija o navodnom pokušaju puča u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta.

Glasine su se zakotrljale nakon smjene utjecajnog Boa Xilaija , partijskog šefa u Chongquingu. Za mnoge je to bio vidljiv znak snažnih previranja unutar partijskog vrha koji se nalazi pred izborom: ili će nastaviti poticati gospodarski rast i time uzrokovanu socijalnu nejednakost ili će spašavati socijalni mir bez obzira na posljedice.

I jedna i druga opcija imaju svoje zagovaratelje, ali su se obje strane ujedinile oko toga kako treba zaustaviti glasine.

Netočna informacija

Glasnogovornik Državnog ureda za internet kaže da se morala zaustaviti netočna informacija kao “vojna vozila ulaze u Peking i da se tamo nešto čudno događa”. Neke stranice su ugašene, na drugima je zabranjeno komentiranje, a svim je blogerima ponovljen zahtjev da objave svoja prava imena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:03