JEDAN OD POSLJEDNJIH BIN LADENOVIH VETERANA NA SUDU

Al-Qa’idin maneken i Osamin zet lociran i uhićen u Turskoj, kroz Jemen transferiran u SAD

 AFP

Zet Osame bin Ladena uhićen je i izručen SAD-u u akciji o kojoj je vijest objavljena zajedno s priopćenjem o početku suđenja jednom od posljednjih visokopozicioniranih al-Qa’idinih ljudi aktivnih u vrijeme napada na Svjetski trgovački centar.

Riječ je o Sulejmanu Abu Gaitu, Kuvajćaninu koji se nakon napada 11. rujna pojavljivao na snimkama i pozivao muslimane diljem svijeta na džihad protiv Sjedinjenih Država. O samom uhićenju nema mnogo detalja. Poznato je tek da je CIA-inim agentima predan u Jordanu, odakle je hitno prebačen u SAD, točnije u New York. Upravo tamo će mu početi suđenje. Sudnica u koju je doveden nalazi se u blizini Ground Zeroa, mjesta razorenih tornjeva WTC-a. Osama bin Laden, čovjek koji je stajao iza napada 11. rujna, ubijen je u svibnju 2011. u Pakistanu, a još nekolicina osoba uključenih u planiranje napada zatočena je i sudi im se u američkoj bazi Guantanamo na Kubi. Abu Gait je prvi bliski bin Ladenov suradnik kojem će se suditi u američkom gradu.

Vjerovao da ide u Kuvajt

Sulejman Abu Gait zet je Osame bin Ladena. U svjetskim je razmjerima postao poznat nakon napada 2001., kad je preuzeo ulogu glasnogovornika al-Qa’ide. Rođen je u Kuvajtu, a 2001. je, zajedno s drugim islamističkim borcima, otišao u Pakistan. Oženio se jednom od Osaminih kćeri, no nije poznato kojom. Šef al-Qa’ide imao je, inače, 20-ak djece. Nije poznato ni njegovo pravo ime. Ima 47 godina i jedan je od posljednjih visokopozicioniranih militanata koji su bili aktivni krajem 90-ih.

Vjeruje se da je godine nakon napada na Ameriku manje-više proveo u Afganistanu, odakle je, nakon što je srušen tamošnji talibanski režim, navodno sa stotinama boraca pobjegao u Iran.

U međuvremenu je prešao u Tursku, gdje je, vjeruje se, jedno vrijeme bio u kućnom pritvoru. Navodno je velik broj militanata i Osaminih rođaka u posljednje dvije godine napustio Iran. Kako su objavile lokalne novine, Gait je uhićen u luksuznom hotelu u Ankari nakon što su američke agencije poslale dojavu lokalnim sigurnosnim agencijama. Sve se dogodilo prošlog mjeseca. Navodno ga je lokalni sud oslobodio navodeći da nije počinio prijestup u Turskoj pa nema temelja za njegovo zadržavanje u zatvoru.

Vjeruje se da je američka vlada zatražila dopuštenje da ga ispita i ispitivala mogućnost izručenja. Navodno se bjegunac nadao povratku u rodni Kuvajt, ali je deportiran u Jordan, gdje je brzo predan Amerikancima. Da je Abu Gait priveden i predan SAD-ovim agentima, potvrdio je i jedan jordanski dužnosnik, dodavši da je izručen SAD-u na temelju sporazuma između te dvije savezničke zemlje.

Suradnja CIA-e i FBI-a

Za hvatanje i dovođenje Abu Ghaitha u SAD pohvaljene su CIA i FBI, no prema Reutersovim izvorima, vodeću ulogu u akciji imao je FBI i interagencijsko tijelo poznato kao Skupina za ispitivanje visokovrijednih pritvorenika. To je tijelo osnovano u vrijeme Obamine administracije nakon što je predsjednik ukinuo CIA-in program međunarodne mreže tajnih američkih zatvora, osnovanih za mandata predsjednika Busha. Eric Holder, američki državni tužitelj, potvrdio je uhićenje i objavio da će zatvorenik u New Yorku odgovarati na optužbe za urotu, čiji je cilj bilo ubojstvo američkih građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 21:12