IZLOŽENOST ŽENA NASILJU

Čemu feminizam ako je svaka treća zlostavljana

Da ni u razvijenom zapadnom svijetu nije lako biti feministica, otkrile su britanske srednjoškolke koje su se drznule organizirati feminističko društvo.

Prijeteće poruke

Djevojkama iz ženske gimnazije u Altrinchamu, koja je proglašena jednom od najboljih u Britaniji, trebalo je godinu dana da od škole uopće dobiju dopuštenje, a kada su konačno krenule s radom - svoje fotografije na kojima drže natpise o položaju žena u njihovu društvu poslale su na natječaj “Kome treba feminizam” - suočile su se s užasnim uvredama muških vršnjaka.

Osnivačicu društva Jinan Younis na Twitteru su prozvali “feminističkom glupačom” koja “djevojke hrani glupostima”. Uz fotografije koje su poslale na natječaj pisali su im da imaju “militantne vagine”, izgled su im ocjenjivali od 1 do 10, objavljivali su detalje o njihovu seksualnom životu, a neke su dobile i prijeteće poruke u kojima ih se upozorava da bi uskoro stvari “mogle postati osobne”.

Umjesto da poduzme nešto protiv takvih uvreda i prijetnji, škola je zahtijevala da uklone fotografije.

Younis je svoje iskustvo opisala za Guardian. “Ako ste mislili da je borba za žensku ravnopravnost završila, žao mi je što vam moram reći da nova runda tek počinje”, napisala je.

Da je žensko pitanje daleko od riješenog, otprilike istodobno s problemima mladih Britanki pokazale su i dramatične brojke Svjetske zdravstvene organizacije.

Tuku uglavnom partneri

Prema njima, više od trećine žena u svijetu - 35,6 posto - u životu je doživjelo fizičko ili seksualno nasilje , i to nije karakteristika samo “nekih tamo zaostalih zemalja”. Najviše je žena, doduše, nasilje doživjelo u Africi - čak 45,6 posto. No, i u manje i srednje bogatim zemljama Europe doživjelo ga je 27,2 posto žena, a u bogatim zemljama njih čak 32,7 posto. U otprilike trećini slučajeva počinitelji su bili njihovi životni partneri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 04:02