ŠOKANTNE OPTUŽBE

Uprava znala da toksično blato iz tvornice curi

Snimke pogona od 11. lipnja pokazuju da je vladina inspekcija obavila jako loš posao

KOLONTAR - Toksični materijal iz mađarske tvornice aluminija curio je mjesecima prije katastrofalnog izlijevanja koje se dogodilo prošlog tjedna i zbog kojeg je umrlo devetero ljudi, objavila je agencija AP.

Crvene pukotine na zidu

Mađarskoj su policiji, naime, stigle fotografije kompanije Interspect, snimljene 11. lipnja ove godine, na kojima se navodno vide crvene pukotine na sjevernom zidu rezervoara. Kompanija specijalizirana za snimanje iz zraka javila se vlastima nakon što je objavljeno da je državna agencija za okoliš dva tjedna prije katastrofe utvrdila da je pogon siguran. Pod pritiskom nakupljenog mulja, rijeka otrovnog crvenog materijala probila je prije osam dana zid i uništila nekoliko sela.

Zbog velike ekološke katastrofe samo 170 kilometara od Budimpešte, uz Zoltana Bakonyija, direktora kompanije MAL, vlasnika pogona, na optuženičkoj klupi bi se mogli naći i državni inspektori kojima je promaknula opasnost. Gabor Bako, direktor kompanije Interspect, izjavio je da su fotografiju i prije nesreće pokazali sveučilištima i udrugama za zaštitu okoliša, no nitko nije reagirao.

Nije bilo plana

U policijskom se priopćenju navodi da je direktor kompanije Bakonyi kriv za nemar jer nije bilo plana za spašavanje u slučaju incidenta. Neki mađarski mediji objavili su da policija ima svjedoka koji tvrdi da je uprava neko vrijeme znala za opasnost. Pogon bi mogao početi ponovno raditi za vikend, tvrde vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:05