KNJIGA MAJKE KATE McCANN

‘Nudili mi nagodbu ako priznam da sam ubila svoju Maddie’

Britanski premijer David Cameron uključio se u slučaj pa će britanska policija surađivati s Portugalcima na reviziji istrage
 AFP

LONDON - “Iz vrtića su nas nazvali i rekli: Pogodite što! Madeleine je ovdje već nekoliko dana. Živa je i zdrava! Pojurili smo odmah, a ona je stajala tamo, prekrasna, baš kakvu je i pamtim. Grlim je i osjećam njeno tijelo u naručju. Želim tako ostati zauvijek. Iako sam se probudila i shvatila da je to bio samo san.”

Revizija slučaja

Ove retke napisala je Kate McCann, majka djevojčice Madeleine, u knjizi o događajima u životu britanskog para čija je kći nestala prije četiri godine u Portugalu. Knjigu pod naslovom “Madeleine” predstavili su ovih dana Kate i njezin suprug Gerry u Londonu, ističući kako su se na to odlučili radi novca koji im je potreban da nastave potragu za nestalom kćeri. I britanski premijer David Cameron uključio se u slučaj, tražeći od britanske policije da pomogne u reviziji slučaja pa se tako saga koja je dugo potresala svijet nastavlja četiri godine od nestanka male Britanke, u tjednu kada puni osmi rođendan.

Medijske laži

Majka Kate McCann u knjizi je opisala iskustva s portugalskom policijom koja je vodila slučaj, medijskoj opsadi te 'tihim' prijateljima koji su im pomogli da ostanu prisebni u najtežim trenucima.

Kate McCann piše i o medijskim lažima poput priča o tome da su živjeli u luksuznom stanu s bazenom, popili 14 boca šampanjca u noći djetetova nestanka te špricama sa sedativom u hotelskoj sobi u portugalskom odmorištu u Praia de Luz.

- Bilo je očito da su mediji ostali bez materijala o istrazi pa su morali smisiliti nešto drugo. Svaki dan su nas zaskakivali svojim fotoapartaima u potrazi za novom fotografijom, a pisalo se bilo što, samo da se piše - stoji u knjizi.

Zvučali su čudno

Dana 23. srpnja portugalski istražitelji prvi put su zvučali čudno na telefonu i zatražili da pretraže njihov apartman i osobne stvari. - Kad su nam prvi put priznali da smo osumnjičeni, počela sam se tresti i plakati.

Najveći dokaz su im, ističe Kate, bili trenirani psi koji su zalajali u njihovom stanu, što su portugalske vlasti protumačile kao potvrdu da je Madeleine ubijena u apartmanu. Tu je bio i svjedok koji je tvrdio da ih je vidio kako iznose veliku crnu vreću.

Obnova istrage

Kate McCann tvrdi da su im istražitelji nudili nagodbu ako priznaju kako je došlo do nesreće u kojoj je dijete smrtno nastradalo te kako su se riješili tijela. Čim su dan kasnije saznali da smiju napustiti zemlju, sjeli su u avion, s hordom novinara koji su požurili bukirati isti let, i napustili mjesto u kojem su se zakleli ostati dok ne pronađu kćer. - Išli smo kući bez nje i moje se srce kidalo - kaže Kate. No par se nada da će se obnovom istrage pronaći svoju kćer iako je od njena nestanka prošlo četiri godine.

Policijska dužnosnica: ‘Suosjećam s obitelji, ali nova istraga samo je rasipanje novca’

LONDON - Iako je londonska policija objavila da će na zahtjev vlade otvoriti reviziju istrage o slučaju nestale Madeleine McCann, Jenny Jones iz uprave Metropolitanske policije istaknula je kako to nije najpametnija odluka s obzirom na loše financijsko stanje. - Policija ne bi trebala započinjati takvu istragu. To je ludost i rasipanje novca. Moglo bi trajati godinama i koštati milijune. Jako je neobično što se policija angažira na ovakav način i riječ je o lošem gopsodarenju policijskim sredstvima - rekla je Jones. Mnogi ističu i kako je Cameronov angažman nakon što su McCannovi objavili otvoreno pismo tabloidu Sun možda tek dobar marketinški potez.

- Iako je riječ o tragediji i svi suosjećamo s obiteji McCann, kako premijer može opravdati trošenje milijuna na samo jedan slučaj - pita se Jones. ( A. H. )

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 05:46