KOREKCIJA U SINGAPURU

Najplaćenijem premijeru na svijetu uzet će 36 posto plaće

Singapurskom predsjedniku, premijeru i članovima vlade, koji se nalaze na vrhu ljestvice najplaćenijih političara na svijetu, treba žestoko srezati plaće. Zaključak je to parlamentarnog odbora za plaće, koji će vlada prihvatiti.

Retroaktivna mjera

Prema preporuci odbora, plaća singapurskog premijera, najbolje plaćenog političkog dužnosnika na svijetu, bit će smanjena za 36 posto, a predsjednika za čak 51 posto. Plaće ministara srezat će za 37 posto. Singapurski premijer Lee Hsien Loong dosad je zarađivao oko tri milijuna singapurskih dolara godišnje. Nakon smanjenja njegova će plaća spasti na 2,2 milijuna singapurskih dolara (oko 1,7 milijuna američkih dolara).

Parlament bi o preporukama odbora trebao raspravljati idućeg mjeseca, a nove plaće trebale bi se primjenjivati retroaktivno, od 21. svibnja prošle godine. Odbor za plaće uspostavljen je nakon izbora prošle godine, na kojima je vladajuća Narodna stranka akcije osvojila “svega” 60 posto glasova, što je bio njezin najslabiji rezultat od 1965. godine.

Borba protiv korupcije

Na vidjelo je tada izašlo nezadovoljstvo običnih Singapuraca svotama koje zarađuju njihovi političari. Vlasti su tada izdašne nagrade za političare pravdale time da visokim plaćama žele u javni sektor privući talentirane ljude, ali i ponukati svoje političare da budu pošteni. Ta je metoda upalila - posljednji korupcijski skandal u koji je bio upleten neki od ministara zabilježen je 1986.

Članovi kabineta i dalje će imati pravo na “bonus” u iznosu od tri mjesečne plaće ako postignu planirane ciljeve na područjima ekonomskog rasta, zapošljavanja i rasta BDP-a.

Zarađuje četiri puta više od Obame

1. Lee Hsien Loong

premijer Singapura

Nova plaća: 1,7 milijuna američkih dolara

2. Donald Tsang

predsjednik izvršnog vijeća vlade Hong Konga

550.000 dolara

3. Yoshihiko Noda

japanski premijer

513.000 dolara

4. Julia Gillard

australska premijerka

480.000 dolara

5. Barack Obama

predsjednik Sjedinjenih Država

Oko 400.000 dolara

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 15:27