RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Ukrajinci napreduju prema Bahmutu, izvanredno stanje u ruskom gradu 180 kilometara od granice

Iz minute u minutu pratimo najznačajnija ratna zbivanja u Ukrajini

Jevgenij Prigožin i prizori iz Bahmuta

 Screenshot Twitter/afp/

Ključni događaji:

- Ukrajinske snage pretrpjele velike gubitke oko Bahmuta

- Zelenski: Vode se intezivne borbe u regiji Donjeck

- ISW: Počela je ukrajinska protuofenziva


SAD najavio dodatnih 2,1 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini

Američko ministarstvo obrane najavilo je dodatnih 2,1 milijardu dolara sigurnosne pomoći Ukrajinu u petak, u trenutku kad su se pojavili znakovi da je Kijev započeo svoju dugoočekivanu protuofenzivu protiv Rusije.

U paketu su dodatno streljivo za obrambene sustave Patriot, sustavi i rakete protuzračne obrane HAWK Raytheon, topničke granate od 105mm i 203mm, male bespilotne letjelice AeroVironment koje se mogu ručno lansirati, raketni sustavi s laserski navođenim streljivom i podrška za obuku i održavanje, priopćilo je ministarstvo obrane.

Sredstva Inicijative za sigurnosnu pomoć Ukrajini (USAI) iskoristit će se za kupovinu oružja, omogućivši administraciji Joea Bidena da kupi oružje od industrije, umjesto da ga povuče iz američkih rezervi.

Dostava oružja i sustava ovisi o njihovoj dostupnosti i vremenskom okviru proizvodnje.

Najava stiže u trenutku kad djeluje da je ukrajinska dugoočekivana protuofenziva počela. Rusija je izvijestila o žestokim borbama uz bojišnicu na jugu Ukrajine, a blogeri su izvijestili o prvom ukazivanju njemačkih i američkih tenkova i oklopnih vozila.

Pentagon je osigurao više od 7 milijardi dolara sigurnosne pomoći za Ukrajinu putem USAI-ja.

Biden je na tiskovnoj konferenciji s britanskim premijerom Rishijem Sunakom u četvrtak rekao kako je uvjeren da bi Washington mogao imati potrebna sredstva za podršku Ukrajini "koliko je god potrebno" unatoč skepticizmu nekolicine republikanaca u Kongresu.

Ukupno je SAD uložio do 40 milijardi dolara sigurnosne pomoći Ukrajini otkad je ruska invazija počela 24. veljače 2022. godine.


Pet mrtvih, 13 nestalih i više od 3200 evakuiranih

Najmanje pet osoba je poginulo, a 13 ih se vodi kao nestalo nakon rušenja brane Kakhovka.

Prema posljednjim podacima ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova, više od 3200 ljudi je evakuirano iz regija Herson i Mikolaic.

Razina vode u Hersonu je počela padati, ali i dalje je iznad pet petara, rekao je guverner Oleksandar Prokudin.


Kraljevske zračne snage presreću ruske zrakoplove

Zrakoplovi zračnih snaga Ujedinjenog kraljevstva (RAF), Typhooni, dvaput su u 24 sata presreli ruske zrakoplove koji su letjeli blizu zračnog prostora NATO-a, priopćilo je britansko Ministarstvo obrane.

Jutros su Typhooni proletjeli kako bi presreli zrakoplov koji je letio prema Finskom zaljevu i Baltičkom moru, dok su se sinoć zrakoplovima RAF-a baziranima u Estoniji pridružile i švedske zračne snage kako bi presrele letjelicu u blizini zračnog prostora NATO-a i Švedske.


Žestoke borbe na istoku Ukrajine, ostvaren napredak blizu Bahmuta

Ukrajina je objavila u petak da se vode žestoke borbe u istočnoj regiji Doneck, a glasnogovornik vojske rekao je da su ukrajinske snage napredovale u blizini razorenog grada Bahmuta.

"Situacija je napeta na svim područjima fronte", rekla je zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar u aplikaciji Telegram za razmjenu poruka.

"Neprijatelj nastavlja svoje glavne napore usmjeravati u smjeru Limana, Bahmuta, Avdiivke i Marinke, žestoke borbe se nastavljaju", dodala je.

Maliar je rekla da ukrajinske snage odbijaju ruske napade. Reuters nije mogao provjeriti stanje na bojištu.

Sergij Čerevati, glasnogovornik ukrajinskog istočnog vojnog zapovjedništva, rekao je da su ukrajinske snage napredovale 1,2 kilometra u blizini Bahmuta u posljednja 24 sata.

"Iskoristili smo neprijateljske mjere rotacije i činjenicu da jedinice koje su ušle ne poznaju područje u potpunosti i nisu uspjele izvršiti odgovarajuće izviđanje i koordinaciju. Napali smo. Već nekoliko dana napadamo", rekao je Čerevati za ukrajinsku televiziju.

U proteklih nekoliko dana, ukrajinske snage napreduju na rubovima Bahmuta, s ciljem da okruže razoreni istočni grad nad kojim su ruske snage preuzele kontrolu u svibnju.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da odbija ukrajinske napade u južnoj regiji Zaporižji, izvijestile su ruske novinske agencije.

Ukrajinski dužnosnici malo su spominjali situaciju u Zaporižji, ali je šef ureda predsjednika rekao da su medicinska sestra i vodoinstalater ubijeni u ruskom granatiranju bolnice u Huljajpoleu u regiji Zaporižji.


Ruski grad proglasio izvanredno stanje nakon što je dron pogodio stambenu zgradu

Dron je u petak udario u stambenu zgradu u južnome ruskom gradu Voronježu, što su istražitelji nazvali "terorističkim činom" u interesu Ukrajine, zbog čega je regionalni guverner naredio izvanredno stanje.

Tri su osobe lakše ozlijeđene razbijenim staklom, ali im nije potrebna bolnička pomoć, rekao je guverner regije Aleksander Gusev.

Ruski državni istražni odbor, koji se bavi teškim zločinima, priopćio je da je pokrenuo kazneni postupak protiv "osoba koje djeluju u interesu vojno-političkog vodstva Ukrajine".

Nije bilo službene reakcije Ukrajine, koja ne komentira navodne vojne operacije unutar ruskog teritorija.

Napadi bespilotnim letjelicama u Rusiji su postali su česti, ali se češće događaju u područjima bliže Ukrajini. Voronjež ima više od milijun stanovnika i nalazi se oko 180 km od ukrajinske granice.

"Odjeknula je žestoka eksplozija. Vrisnuo sam. A (vodoinstalater) koji mi je popravljao odvod, vidio je to; povikao je da je to dron", rekao je svjedok.

Istražitelji su rekli da je počinjena šteta na stambenoj zgradi, čije je pročelje djelomično uništeno.

Rusija je prošli mjesec optužila Ukrajinu da je lansirala dvije bespilotne letjelice na Kremlj u, kako je rekla, pokušaju ubojstva predsjednika Vladimira Putina. Kijev je zanijekao umiješanost u taj incident.

Dana 30. svibnja Rusija je rekla da je oborila ili preusmjerila osam ukrajinskih dronova u napadu na nekoliko četvrti Moskve.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika zanijekao je da je Kijev izravno upleten, ali je rekao da "sa zadovoljstvom gleda događaje" i predviđa nove takve udare.


Ukrajina tvrdi da je presrela poziv koji dokazuje da je Rusija raznijela branu

Ukrajinska služba sigurnosti (SBU) objavila je u petak da je presrela telefonski poziv koji dokazuje da je ruska "diverzantska skupina" raznijela hidroelektranu Kahovku i branu u južnoj Ukrajini.

Uništenje brane u utorak izazvalo je masovne poplave, prisililo tisuće stanovnika na bijeg i uzrokovalo ekološku pustoš.

Rusija i njezini dužnosnici u Ukrajini okrivili su Kijev za uništavanje brane, ali su iznijeli različita objašnjenja.

Ukrajinska služba sigurnosti (SBU) objavila je audio zapis navodnog razgovora od jedne i pol minute na svom Telegram kanalu. U zapisu se čuju dvojica muškaraca koji su izgleda razgovarali o posljedicama katastrofe na ruskom jeziku.

image

Ukrajinski vojnik na položajima u regiji Donjeck

Anatolii Stepanov/Afp

"Oni (Ukrajinci) ga nisu napali. To je bila naša diverzantska skupina", rekao je jedan muškarac kojeg je SBU opisao kao ruskog vojnika. "Htjeli su, kao, preplašiti (ljude) tom branom. Nije išlo po planu i (učinili su) više nego što su planirali", rekao je.

SBU nije iznio više detalja o razgovoru ili sudionicima. Objavili su da su otvorili kaznenu istragu za ratne zločine i "ekocid".

"Napadači su htjeli ucijeniti Ukrajinu dizanjem brane u zrak i inscenirali su katastrofu izazvanu ljudskim djelovanjem na jugu naše zemlje", priopćio je SBU.


Hoće li rušenje brane Kahovka promijeniti ukrajinske planove za protuofenzivu?

Iako se Ukrajina sada bori s posljedicama katastrofalnog izlijevanja rijeke Dnjepar, očekuje se da će se planovi za ofanzivu nastaviti kao dosad, navodi Times. Zelenski je rekao da probijanje brane neće utjecati na planiranje protuofenzive. Očekuje se da će ukrajinske snage udariti u dva pravca, na ravnicama Zaporižja i Donjecka, gdje se već vode borbe.

U napadu na Zaporižju, Ukrajinci su koristili tenkove Leopard njemačke proizvodnje i američka borbena vozila Bradley. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da su u napadu sudjelovale snage ukrajinske 47. mehanizirane brigade, koju su Amerikanci obučili i opremili. Ruski izvori kažu da su odbili ukrajinski napad, nakon što su im Ukrajinci probili prvu liniju obrane. General Ivan Popov ustvrdio je da su jako važnu ulogu u ovom ukrajinskom porazu imala minska polja ispred ruskih linija.


Zelenski: Ne želim iznositi detalje oko protuofenzive

Ukrajinske zračne snage objavile su da su tijekom noći oborile četiri krstareće rakete i deset napadačkih dronova. Usred teških borbi u istočnoj Ukrajini, Zelenski je svojim pozdravljanjem vojnih "rezultata" dao prvi javni komentar onoga što se čini kao početak dugo očekivane ukrajinske protuofenzive, navodi Times. Zelenski je spomenuo i druga područja u Donjecku gdje se vode borbe, ali je rekao da neće iznositi detalje. Ukrajinci ponavljaju da neće biti objavljeno kada je započela protuofenziva, ali su ipak priznali da su bili u ofenzivi oko Bahmuta, gdje su se vodile najžešće borbe tijekom zimske faze stagnacije borbi.


Ukrajinske snage pretrpjele velike gubitke u napadu na ruske linije

Ukrajinske snage pretrpjele su velike gubitke u ljudstvu i opremi jer su naišle na veći od očekivanog otpor ruskih snaga u svom prvom pokušaju probijanja ruskih linija na istoku zemlje posljednjih dana, izjavila su dva visoka američka dužnosnika za CNN.

Jedan američki dužnosnik opisao je gubitke, koji uključuju i američka oklopna vozila MRAP, kao "značajne".

Ukrajinske snage uspjele su probiti dio ruskih snaga na istoku oko Bahmuta, međutim, ruske snage, naoružane protutenkovskim projektilima, granatama i minobacačima, pružile su "čvrst otpor", sa svojim snagama ukopanim u obrambene linije koje su u nekim područjima duboke nekoliko slojeva i obilježene minskim poljima.

Američki i zapadni dužnosnici mjesecima su se pripremali za protuofenzivu, pokušavajući ojačati obranu Ukrajine prije njezina početka. Ovaj tjedan, zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar rekla je da se ofenziva "odvija u nekoliko smjerova".

“Ne radi se samo o Bahmutu. Ofenziva se odvija u nekoliko smjerova. Sretni smo zbog svakog metra. Danas je uspješan dan za naše snage”, rekla je Maliar.

Oba američka dužnosnika kažu da se ne očekuje da će gubici utjecati na već planiranu ukrajinsku protuofenzivu. Kažu da su očekivali da će protuofenziva dovesti u opasnost ukrajinsko osoblje i opremu, uključujući i sustave koje isporučuje Zapad.

Rusko ministarstvo obrane ustvrdilo je u srijedu da je ukrajinska ofenziva u blizini Bahmuta "spriječena".

“Oružane snage Ukrajine, koje nisu uspjele postići ofenzivne ciljeve, pretrpjele su značajne gubitke u smjeru južnog Donjecka u pokušaju lomljenja obrane ruskih trupa u smjeru Donjecka blizu Artjomovska (Bahmut)”, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

“Napad neprijateljske oklopne skupine naoružan tehnikom zapadnjačke proizvodnje je osujećen. Neprijatelj je uništen", poručuju iz ruskog ministarstva obrane.

CNN ističe kako Moskva često napuhava tvrdnje o ukrajinskim gubicima na bojnom polju. No, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nedavno je priznao da će protuofenziva biti teška za Ukrajinu, rekavši za Wall Street Journal da će "veliki broj vojnika umrijeti" dok kijevske kopnene snage budu napredovale.


Zelenski: Vode se intenzivne borbe u regiji Donjeck

Ukrajinski čelnik Volodimir Zelenski poručio je u video obraćanju 8. lipnja da se u ukrajinskoj oblasti Donjeck vode intenzivne borbe.

- U tijeku su brutalne borbe, ali vidimo rezultate. Bahmut - bravo! Korak po korak. Zahvaljujem svakom našem borcu, rekao je Zelenski ukazujući da Ukrajina možda osvaja teritorij u regiji Donjeck, čiji je veliki dio okupirala Rusija.

Predsjednik je također rekao da je u "stalnoj komunikaciji s vojskom".

Nakon objave Zelenskog od 3. lipnja da je Ukrajina "spremna" za protuofenzivu, zapadni mediji izvijestili su 8. lipnja, pozivajući se na ukrajinske dužnosnike, da je Ukrajina započela ofenzivne operacije u jugoistočnoj Ukrajini.


ISW: Počela je ukrajinska protuofenziva

Iako Ukrajina i dalje šuti o vojnim planovima, američki Institut za proučavanje rata (ISW) tvrdi da je dugo najavljivana protuofenziva Kijeva počela.

U svom zadnjem izvješću ISW navodi da je Ukrajina provela protuofenzivne operacije s različitim ishodima u najmanje tri sektora fronte u sklopu širih protuofenzivnih napora koji se odvijaju od nedjelje 4. lipnja.

Navode da su ukrajinske snage ‘imale ograničen, ali još uvijek značajan napad u regiji Zaporižja tijekom noći sa srijede na četvrtak.

Ruske snage su se očito branile od ovog napada na ‘doktrinirano ispravan način i navodno su vratile svoje početne pozicije‘, poručuje Institut.


Crveni križ: Mine koje je odnijela poplava kod Hersona bit će prijetnja desetljećima

Mine koje je nakon uništenja brane Nova Kahovka poplava povukla za sobom po regiji južne Ukrajine mogle bi predstavljati prijetnju u nadolazećim desetljećima, objavio je u četvrtak Crveni križ.

Velika brana na Dnjepru, pod ruskom okupacijom, puknula je u ranim satima u utorak, otpustivši vodu diljem velikog teritorija ratne zone i ugrozivši time živote desetaka tisuća ljudi.

Kijev i Moskva međusobno se optužuju za taj čin, a dio proruskih dužnosnika smatra kako je moguće da je ona puknula iznutra.

Oslobođena voda za sobom je povukla nebrojene mine postavljene tijekom 15 mjeseci dugog rata, a nitko ne zna gdje se sada nalaze.

"Mine, ovisno o svom obliku i materijalu, mogu plutati kilometrima nizvodno, a one s plastičnim tijelom posebno mogu plutati još i više", rekao je Erik Tollefsen iz Crvenog križa.

"Prijetnja bi se mogla povećati kad se voda povuče jer bi ruševine mogle prekriti mine, tako da ih ne možete vidjeti. Zbog toga smo izuzetno zabrinuti tom situacijom", dodao je.

Rat u Ukrajini, najveći u Europi nakon Drugog svjetskog rata, donio je golemu količinu mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava u velike dijelove zemlje – na što aktivisti upozoravaju otkako je Rusija pokrenula invaziju u veljači prošle godine.

Osim protupješačkih, obje strane koriste se protutenkovskim minama i topničkim granatama. Točan broj nije poznat, rekao je Tollefsen, dodavši da „samo znaju da su brojevi ogromni”.

Tollefsen je upozorio da glavni problem s minama nije nužno njihov broj, već mjesto gdje su položene, što je posebno važno u poljoprivrednoj zemlji kao što je Ukrajina.

Vlasti koje je postavila Moskva, koje kontroliraju dio ukrajinske regije Herson, u četvrtak su upozorile stanovnike da budu na oprezu zbog mina koje donosi poplava.

"Moguć je protok mina i drugih opasnih predmeta", stoji u priopćenju proruskog centra za hitne slučajeve u regiji Herson.

"Čim se voda spusti započinjemo inženjersko istraživanje teritorija. Do tada budite što je moguće oprezniji", poručile su vlasti.

Tijekom posjeta gradu Hersonu u srijedu potpredsjednik ukrajinske vlade Oleksander Kubrakov na sličan je način upozorio na opasnosti koje predstavljaju plutajuće mine, ali i širenje zaraznih bakterija i opasnih kemikalija u poplavnim vodama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:26