ZABRINJAVAJUĆI TREND

'CRKVE NA METI RADIKALNIH SEKULARISTA' Požar u dvije najveće pariške crkve, stotine vandaliziranih crkava diljem Francuske... Što se to događa?

 
Notre-Dame u plamenu, snimka iz zraka
 Profimedia, Abaca Press

Proteklih godina u Francuskoj je zabilježen val krađa i vandalizama usmjerenih na crkve diljem zemlje, a taj se trend, kako je to opisao pariški Le Figaro, "nastavlja na zabrinjavajućem nivou". Prošle godine vandalizirano je 875 crkava u Francuskoj, a krađe su prijavljene u 129 crkava. U 2017. slučajeva vandalizma u sakralnim građevinama bilo je čak više od tisuću! Statistički, svakodnevno su oskvrnute najmanje dvije crkve.

Prije mjesec dana buknuo je požar u crkvi sv. Sulpicija, koja je, nakon katedrale Notre Dame, druga najveća pariška crkva. U njoj je sniman dio filma 'Da Vincijev kod', a krase je tri djela slavnog slikara Eugenea Delacroixa. Požar je u ovoj građevini iz 17. stoljeća podmetnut nakon nedjeljne mise, a srećom nitko nije ozlijeđen.

U veljači je u crkvi sv. Nikole u Houillesu pronađen smrskan kip Djevice Marije, a križ s oltara je bačen na pod. Istodobno, u katedrali Saint-Alain u Lavauru spaljen je oltar, a križevi i kipovi su razbijeni. U Nimesu su pak vandali poharali oltar crkve Notre-Dame des Enfants i razmrljali izmet po križu. Komadići posvećene hostije pronađeni su razbacani među smećem izvan crkve.

Zastupnici francuskih oporbenih stranaka tražili su parlamentarnu istragu "antikršćanskih" nedjela, ali biskupi do sada nisu pretjerano dizali glas oko tog problema, jer su smatrali da je veći problem proteklih mjeseci bilo bujanje antisemitizma i napadi na francuske Židove.

Samo oko 5 posto Francuza prakticira katoličanstvo u zemlji koja je službeno sekularna, i upravo je ta značajka korištena kao argument protiv širenja islamizma u slučajevima kao što je, primjerice, zabrana nošenja pokrivala za glavu u školama.

Neki komentatori sada smatraju da je sekularna ideologija, po kojoj bi sve vjerske sljedbe trebalo odvojiti od francuske države, pokrenula vandale da se okome na katoličke crkve.

Ellen Fantini, direktorica bečkog Observatorija intolerancije i diskriminacije protiv kršćana u Europi, kazala je za Newsweek da iako motivi napada nisu poznati, Francuska se suočava s rastućim problemom antikršćanskog nasilja, posebno od strane anarhista i feminističkih skupina. Iako Francuska ima dugu tradiciju sekularizma, kulturalno se doživljava kao kršćanska zemlja. Stoga i Ellen Fantini tumači da je svaki napad na crkvu kao simbol religije također i napad na autoritet i patrijarhat. "Dolazi pritisak od radikalnih sekularista ili antireligijskih skupina, kao i feminističkih aktivista, koji ciljaju crkve kao simbol patrijarhata koji treba razmontirati", kazala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 10:15