200 HRVATA DOČEKALO ISPLATU

Crna Gora podmirila sve svoje obveze prema bivšim zatočenicima logora Morinj isplativši im gotovo milijun i pol eura na temelju pravomoćnih presuda

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 21.09.2018. u 14:42

Dubrovnik, 011091.
ARHIVSKE FOTOGRAFIJE
Danas je 24.godine od napada JNA na Dubrovnik i okolicu. U sest sati ujutro Dubrovcane su probuduli projektili ispaljeni sa polozaja iznad grada.
Na fotografiji: Branitelji u Konavlima.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Vojko Basic / CROPIX

Dubrovački branitelji

Crna Gora podmirila je sve svoje obveze prema bivšim zatočenicima koji su bili zatvoreni i mučeni u logoru Morinj u Boki kotorskoj ranih devedesetih godina, isplativši im gotovo milijun i pol eura na temelju pravomoćnih presuda, piše u petak tisak.

Pravni zastupnik morinjskih logoraša Zdravko Begović kazao je za dnevnik „Dan” da je nalog suda potpuno izvršen i da je njegovim klijentima isplaćen “svaki cent”, odnosno točno 1,43 milijuna eura.

Begović je, međutim, dodao da to nije kraj kada se radi o zahtjevima po tužbama vezanim uz logor Morinj u kojem su 1991. i 1992. bili zatočeni  državljani Hrvatske nakon srpsko-crnogorske agresije na dubrovačko područje 1991.

Zastupnik je rekao da su njegovi klijenti, njih 220, nakon što su primili naknadu za zlostavljanje i mučenje, podnijeli su nove tužbe protiv Crne Gore zbog umanjenja poslovne sposobnosti i životnih aktivnosti.

Visina zahtjeva po tim novim tužbama pojedinačno iznosi od deset do 15 tisuća eura.

"Osnovnim sudovima smo podnosili tužbene zahtjeve za naknadu nematerijalne štete. U pitanju su ratni zarobljenici iz logora u Morinju koji su državljani Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

"Većina sudskih postupaka je pravomoćno okončana, kao i postupak izvršenja", kazao je Begović.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo