UGINULE ŽIVOTINJE U BOJANI

Crna Gora uputila prosvjed Albaniji zbog ekološkog incidenta

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 10.10.2019. u 22:59

The Montenegrin flag flying on top of a building, red with a golden double headed eagle. Podgorica capital. Montenegro, Balkan, Europe., Image: 6159230, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Zastava Crne Gore

Crnogorska vlada u četvrtak je uputila prosvjed Albaniji zbog ekološkog incidenta u pograničnom vodotoku rijeke Bojane kojom već desetak dana s albanske na crnogorsku stranu obale stižu strvine peradi i stoke.

Službena Podgorica priopćila je da će o svemu žurno obavijestiti svoje međunarodne partnere.

"Crnogorska strana je u obavezi da o svemu obavijesti svoje međunarodne partnere, što će biti urađeno u žurnom službenom postupku", priopćeno je iz crnogorske vlade.

Crna Gora i Albanija dijele 146 kilometara granice od kojih južna granica ide rijekom Bojanom do Jadranskog mora.

Od 30. rujna na više lokacija uzvodno uz obalu rijeke Bojane mještani su pronašli veću količinu plastičnih vreća s uginulom peradi kao i strvine krava i svinja.

Crnogorska uprava za sigurnost hrane, nakon obilaska terena ustvrdila je da je riječ o prekograničnom problemu "da su uginule životinje porijeklom iz susjedne Albanije, s obzirom da u širem području na crnogorskoj strani nema farmi".

Nakon laboratorijske analize uginule peradi potvrđeno je prisustvo salmonele.

Crna Gora u prosvjedu navodi da ekološki incidenti ugrožavaju imidž Ulcinja, kao prestižne turističke destinacije.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo