POSLJEDICA RAJSKIH PAPIRA

CRNA LISTA EU pokrenula borbu protiv 17 poreznih oaza, čak i J. Koreje

 
Pierre Moscovici
 REUTERS

Prvo su bili Papiri iz Paname, prošle godine, a onda su se prije nešto više od mjesec dana pojavili Rajski papiri. I potvrdili da neki Europljani, među kojima i kraljica Elizabeta II., skrivaju svoj novac u poreznim oazama.

Bijes većine Europljana bio je više nego razumljiv: dok njima poreznici pretresaju džepove, bogati i moćni svoj novac skrivaju po Bahamima i sličnim mjestima. Stoga su ministri financija 7. studenoga odlučili izraditi popis poreznih oaza koje bi zatim mogle biti i sankcionirane. Riječ je o prvoj listi koju je dosad objavila Europska unija o zemljama koje nisu kooperativne kad je riječ o poreznoj jurisdikciji.

Tunis je zakasnio

Na njoj se nalazi 17 zemalja, među kojima su i dva iznenađenja: jedno je Južna Koreja, moćna ekonomska sila Azije s razvijenim demokratskim sustavom, a drugo Tunis (prema informacijama bliskim Komisiji, ta je sjevernoafrička država, koja tešku bitku bije s islamizmom i ratom u susjednoj Libiji, na popisu samo zato što je njen prijedlog reformi stigao prekasno).

Objavljen je i popis 47 zemalja koje su obećale da će ispraviti manjkavosti u svom poreznom sustavu kako bi ispunile tražene kriterije. Među njima su BiH, Srbija, Crna Gora, Albanija, Maroko, Katar, Turska... No, one imaju priliku za popravak. Pierre Moscovici, povjerenik za ekonomska i financijska pitanja, poreze i carine, rekao je da ovime posao ne staje. “Riječ je o velikoj pobjedi za transparentnost i fer poslovanje. No, moramo intenzivirati pritisak na zemlje s popisa da promijene svoje ponašanje. One moraju osjetiti posljedice u vidu sankcija”, zaključio je. Kad je riječ o 47 zemalja koje “obećavaju”, ne smije biti naivnosti i one moraju provesti mjere na koje su pristale.

Ostaju bez novca

“Nema slobodnog prolaza ni za koga.” Francuski ministar financija Bruno Le Maire dodao je kako bi zemlje na crnoj listi mogle ostati bez pristupa europskim fondovima (što baš i neće pogoditi Južnu Koreju). Ostale će mjere, kaže Le Maire, dogovoriti sljedećih mjeseci. I sve to jako lijepo zvuči, ali onda dolazi rečenica iz jučerašnjeg priopćenja koja baca sjenu na cijeli proces: “Europska komisija očekuje da zemlje članice krenu u smjeru snažnih i odvraćajućih protumjera za zemlje s popisa, koje bi trebale biti komplementarne s postojećim obrambenim mjerama na razini EU koje se odnose na financiranje”. Dakle, problem leži i u ponašanju samih država članica koje nisu baš sklone nestajanju “poreznih oaza” u kojima bi njihovi moćni i utjecajni državljani - što uključuje i političare - mogli spremiti dio novca kako bi ga zaštitili od poreznika.

Koliki je otpor bio ovim mjerama, najbolje govori navedeni podatak da je ovo prva (!) lista poreznih oaza. Jer, ne treba zaboraviti, u Rajskim i Panamskim papirima su se kao porezne oaze pojavile i zemlje članice: na Malti je novac skrivala sestra bivšega crnogorskog premijera Mila Đukanovića. Tu su Irska, pa Luksemburg, a dosta se grčevito protiv toga borilo i Ujedinjeno Kraljevstvo zbog svojih teritorija Jersey i Djevičanski otoci, koji su porezne oaze par excellence.

Te se države ne spominju ni na jednoj od navedenih lista, iako je Malta nedavno bila u središtu svjetskih medija kad je brutalno, bombom pod automobilom, ubijena novinarka koja je istraživala mutne poslove koji su isplivali u Panamskim papirima, i to i vlasti i opozicije. Nema ni Lihtenštajna, a i Luksemburg se ne može pohvaliti vjerodostojnošću po tom pitanju.

Dovoljno se sjetiti afere LuxLeaks kad je otkriveno da je ta mala država davala besramne porezne olakšice velikim tvrtkama samo da svoje poslovanje smjeste kod njih: tad je premijer bio Jean-Claude Juncker, sad predsjednik Europske komisije. Odgovor Komisije je očekivan: popis je sredstvo za suočavanje s vanjskim prijetnjama poreznim bazama članica.

Za pohvalu

Unutar EU se koriste različiti alati kako bi se osiguralo pošteno i transparentno oporezivanje. Zakoni članica se usklađuju s globalnim standardima posljednje tri godine (!) i zahvaljujući tome EU sada predvodi kad su u pitanju porezni standardi. Ukratko, ako i ima “mangupa u našim redovima”, oni to jako dobro prikrivaju.

No, Uniju ipak treba pohvaliti, iako čuva svoje članice, jer se na popisu poreznih oaza koji je objavila Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) - ona u koju bi Hrvatska htjela ući, ali su Slovenija i Mađarska najavile da će nas blokirati - nalazi samo jedna zemlja: Trinidad i Tobago.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:19