RASPRAVA U PARLAMENTU

CRNOGORSKA POLICIJA ZABRANILA SKUP PROSRPSKE OPORBE Protive se prihvaćanju zakona o slobodi vjeroispovijesti jer je to 'paravan za otimanje crkava'

 
Mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohija govori okupljenima protiv zakona o slobodi vjeroispovijesti
 Stevo Vasiljević / REUTERS

Crnogorska policija priopćila je u četvrtak rano ujutro da neće dozvoliti okupljanje pristalica oporbenog prosrpskog Demokratskog fronta (DF) ispred crnogorskog parlamenta za vrijeme rasprave o prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti jer održavanje skupa nije propisno prijavljeno.

"Policija neće dozvoliti okupljanja u blizini štićenih objekata, a postupat će shodno svojim zakonskim ovlaštenjima u cilju održavanja stabilnog javnog reda i mira, nesmetanog funkcioniranja državnih institucija i očuvanja osobne, imovinske sigurnosti i sigurnosti svih građana Crne Gore", priopćeno je iz crnogorske policije.

Zastupnici u crnogorskom parlamentu u četvrtak će raspravljati i izjasniti se o zakonu o slobodi vjeroispovijesti, kojem se protivi Srpska pravoslavna crkva koja taj zakon vidi kao „paravan za otimanje crkava i hramova“, kojih ta vjerska zajednica u Crnoj Gori ima oko 700.

Čelnici DF-a u srijedu navečer su iz Beograda, nakon susreta s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejom pozvali pristalice da se okupe u četvrtak u11 na platou ispred crnogorske Skupštine.

"Nakon blagoslova našeg patrijarha Irineja i razumijevanja i podrške naših episkopija na prostoru današnje Crne Gore zastupnički klub Demokratskog fronta će sutra biti u Skupštini i očekuje da će svi vjernici koji su potpisali peticiju SPC-a u Crnoj Gori braniti svoje svetinje budu sutra pred Skupštinom Crne Gore u 11 sati i izraziti prosvjed protiv usvajanja sramnog zakona koji napada našu Crkvu", priopćeno je iz Demokratskog fronta.

Believers stand under umbrellas in front of the Cathedral Church of St Basil of Ostrog during service, as they gather against a bill on religious freedoms and legal rights of religious organisations proposed in Montenegrin parliament, in Niksic, Montenegro December 21, 2019. REUTERS/Stevo Vasiljevic
Stevo Vasiljević / REUTERS
Prosvjed u Crnoj Gori protiv zakona o slobodi vjeroispovijesti

Čelnici DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević su prije dva dana u crnogorskom parlamentu objavili da su na zahtjev mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohija otkazali prosvjedni skup i odustali od namjere da „svojim životima ne dozvole izjašnjavanje o zakonu o slobodi vjeroispovijesti“, no u srijedu popodne otputovali su u Beograd gdje su nakon sastanka s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejom objavili da su dobili njegov blagoslov za organizaciju prosvjeda.

Podgoričke Vijesti objavile su da se Mandić i Knežević iz Beograda u Podgoricu nisu vratili komercijalnim letom već zrakoplovom Vlade Srbije.

Demokratski front dva puta je organizirao rušilačke prosvjede u Podgorici, a prvi u listopadu 2008. godine nakon što je Crna Gora priznala Kosovo kao neovisnu državu. Tada je u sukobu demonstranata i policije ozlijeđeno 40-tak osoba.

Believers queue in front of Cathedral Church of St Basil of Ostrog during service as they gather against bill on religious freedoms and legal rights of religious organizations proposed in Montenegrin parliament, in Niksic, Montenegro December 21, 2019. REUTERS/Stevo Vasiljevic
Stevo Vasiljević / REUTERS
Prosvjed u Crnoj Gori protiv zakona o slobodi vjeroispovijesti

Sedam godina kasnije u listopadu 2015. godine nakon što su pristalice DF-a danim kampirale na središnjem podgoričkom bulevaru ispred crnogorskog parlamenta, došlo je do novog sukoba s crnogorskom policijom koja je uz pomoć suzavca i ostalih sredstava prinude razbila to okupljanje.

Dvojica čelnika DF-a, Andrija Mandić i Milan Knežević, osuđeni su nepravomoćno na po pet godina zatvora jer su, kako je navedeno u presudi, sudjelovali u pokušaju prevrata u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora u listopadu 2016. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:20