SRAMOTAN ISTUP

Crnogorski premijer pokrenuo opoziv ministra ljudskih prava zbog negiranja genocida u Srebrenici

Krivokapić je u izvanrednom obraćanju rekao da je Leposavić prethodno odbio podnijeti ostavku koja je od njega zatražena
Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić
 Kenzo Tribouillard/AFP

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić priopćio je u ponedjeljak da je pokrenuo proceduru opoziva ministra pravde i ljudskih prava Vladimira Leposavića, zbog njegove sporne izjave o Srebrenici, koja je naišla na osude u cijeloj zemlji i regiji.

Leposavić je prije dva tjedna u crnogorskom parlamentu rekao da je spreman priznati da se u Srebrenici dogodio zločin genocida kada se to, kako je rekao, nedvosmisleno utvrdi, ustvrdivši tada da je Sud za ratne zločine u Haagu izgubio legitimitet.

Krivokapić je u izvanrednom obraćanju rekao da je Leposavić prethodno odbio podnijeti ostavku koja je od njega zatražena.

“Nakon sporne izjave poslao sam mu poruku da se treba sam 'vaditi' za ono što je sam zakuhao. Smatrao sam da će njegova izjava ... amortizirati ono što je rečeno, ali je ona ostala na istom tragu”, naveo je Krivokapić.

„To sam uradio u petak. To sam uradio i danas, želeći zaštititi prvo inegritet ove vlade. Pošto je ministar Leposavić ostao na svom stavu, donio sam tešku odluku da krenem u prijedlog za razrješenje člana Vlade. Nedopustivo je da ministar pravde iznosi svoje privatne stavove”, naveo je Krivokapić.

On je ustvrdio da nije bilo pritisaka stranih veleposlanstava na njega.

Crnogorska vlada našla se na „stupu srama“ nakon što je ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić odgovarajući na pitanje oporbe u parlamentu Crne Gore priznaje li genocid u Srebrenici, rekao da ne zna jesu li zločinci u Srebrenici imali genocidnu namjeru ili nisu, već da samo može vjerovati sucima Međunarodnog tribunala za ratne zločine u Haagu, koji je, prema njegovim riječima, gotovo u potpunosti izgubio svoj legitimitet kad su dokazi izvjestitelja Vijeća Europe o vađenju i trgovini organima civilnih srpskih žrtava na Kosovu uništeni u tom sudu.

Pojašnjenje tog stava od crnogorske vlade zatražila je većina veleposlanstava u Podgorici, te Europska komisija, a osuda je stigla i od nevladinih udruga iz Crne Gore i regije. Udruženje majki Srebrenice pozvalo je Leposavića i Krivokapića da posjete memorijalni centar u Potočarima i tamo se uvjere da se u Srebrenici dogodio genocid.

U Crnoj Gori jutros je pokrenuta građanska peticija za smjenu ministra Vladimira Leposavića koju je za prva tri sata potpisalo gotovo pet tisuća stanovnika te zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2022 10:53