SKENIRANJE OCEANA

CTBTO detektirao neuobičajen signal na mjestu nestanka argentinske podmornice

 Argentine Navy/Handout / REUTERS

Međunarodna organizacija Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBTO), koja vodi globalnu mrežu postaja za osluškivanje mogućih tajnih atomskih eksplozija, detektirala je prošlog tjedna "neuobičajen signal" u podmorju u blizini mjesta gdje je nestala argentinska podmornica, objavila je u četvrtak.

CTBTO ima sjedište u Beču i upravlja postajama opremljenim uređajima s hidrofonima, podmorskim mikrofonima koji skeniraju oceane tragajući za valovima zvuka.

Dvije njezine postaje detektirale su neuobičajen signal, rekao je CTBTO u izjavi, dodavši da je informaciju prenio argentinskim vlastima koje koordiniraju potragu za podmornicom ARA San Juan na kojoj su bila 44 člana posade kada je nestala prošlog tjedna.

Glasnogovornik argentinske mornarice ranije je u četvrtak rekao da je neuobičajen zvuk, detektiran u blizini posljednje poznate pozicije podmornice u južnom Atlantiku, bio "u skladu sa zvukom eksplozije", no CTBTO je oprezniji glede mogućeg uzroka.

"Mogao bi biti u skladu sa zvukom eksplozije no to nije sigurno", rekao je agenciji Reuters Mario Zambolli, CTBTO-ov inženjer hidroakustike. Suglasio se s glasnogovornikovim opisom signala kao neuobičajenog i kratkog i dodao da uzrok nije bio prirodan.

"Možemo izračunati i vrijeme kada se to dogodilo na tom mjestu, a to je tri i pol sata nakon posljednjeg kontakta s podmornicom, po onome što objavljuju mediji", rekao je.

Postaje koje su ga detektirale su međusobno vrlo udaljene, na Atlantiku i u Indijskom oceanu, dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:46