IZVANREDNO STANJE

ČUDOVIŠNI URAGAN JAČA DOK SE PRIBLIŽAVA FLORIDI 'Michael bi mogao postati najrazornija oluja posljednjih desetljeća'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 09.10.2018. u 18:59

Hurricane Michael is seen in this National Oceanic and Atmospheric Administrations's Geostationary Operational Environmental Satlellite (NOAA GOES-East satellite) image in the Gulf of Mexico, October 9, 2018. Courtesy NOAA GOES-East/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY
National Oceanic and Atmospheric Administrations / REUTERS

Florida se u utorak priprema na udar uragana Michael koji bi uz moguće jačanje mogao postati "najrazornija oluja posljednjih desetljeća", rekao je u utorak guverner te američke savezne države.

Uragan koji je u utorak ujutro prešao u drugu od ukupno pet kategorija puše vjetrovima od 155 km na sat, uz udare koji nadmašuju tu brzinu i nastavlja jačati, objavio je Državni centar za uragane (NHC) u Miamiju.

Predviđa se da će Michael prijeći u kategoriju 3 kada u srijedu dotakne tlo u Floridi, uz jake padaline i do 30 cm. Kad stigne na kontinent trebao bi izgubiti na intenzitetu.

U 12 sati po srednjoeuropskom vremenu Michael se nalazio u Meksičkom zaljevu, 635 km od Panama Cityja na Floridi i kretao se prema sjeveru brzinom od 19 km na sat.

Vlasti su upozorile na moguće podizanje razine vode, mjestimice do 3,65 metara.

Michael bi mogao postati najrazornija oluja na Floridi posljednjih desetljeća, izjavio je u utorak republikanski guverner Floride Rock Scott.

Scott je proglasio izvanredno stanje u 35 okruga Floride. U pomoć je uključeno oko 1250 vojnika Nacionalne garde, a više od 4 tisuće vojnika je u pripravi, tvitao je Scott.

Državni uredi, škole i sveučilišta zatvoreni su od utorka i tako će ostati sve do kraja tjedna. Rastu gužve na benzinskim crpkama, a oni koji su planirali ostati ispraznili su police vode i drugih potrepština u trgovinama tijekom ponedjeljka.

U susjednoj Alabami, Guverner Kay Ivey proglasio je izvanredno stanje u ponedjeljak, zbog očekivanih razornih vjetrova, kiša i nestanka struje.

Energetske kompanije zaustavile su gotovo petinu proizvodnje nafte u Meksičkom zaljevu i evakuirano je osoblje s deset platformi.

Izdvajamo