LOV NA VJEŠTICE

Čupaju im nokte, tjeraju da jedu izmet, spaljuju ih i linčuju: ‘Za sve smo krive, od glavobolje do uginuća krave!‘

‘Što sam loše učinila da mi je Bog dao tako veliku kaznu? Imam troje male djece, ne usuđujem se razmišljati o samoubojstvu‘

Ilustrativna fotografija

 Sindhuja Parthasarathy/Afp/Profimedia/Sindhuja Parthasarathy/afp/profimedia

Napad u istočnoj indijskoj državi Jharkhand 2021. godine bio je još jedan dokaz da se Indija i dalje bori kako bi iskorijenila pošast lova na vještice, unatoč nizu zakona i drugih inicijativa. Tad su, kako piše The New York Times, jednu 26-godišnjakinju uveli u kuću, zatvorili vrata i krenuli s premlaćivanjem.

“Ti si vještica”, vikao je jedan od napadača dok su ženu zasipali udarcima rukama i nogama po trbuhu, prsima i licu.

Batinanje je trajalo skoro dva sata, a onda su žrtvu izvukli van za kosu, vukli je kroz selo i onesviještenu bacili pokraj hrama.

Lov na vještice u Indiji stoljećima je uglavnom bio vođen praznovjerjem. Kad bi propao usjev, presušio bunar ili bi se član obitelji razbolio, seljani bi pronašli nekoga - gotovo uvijek ženu - da je okrive za nesreću. Praznovjerje je i danas prisutno u indijskom društvu, a optužbe za vještičarenje postale su alat za tlačenje žena.

U spomenutom slučaju iz države Jharkhand, za žrtvu Durgu Mahato problemi su počeli kad je odbila seksualno udvaranje uglednog muškarca iz sela. On, njegovi brat, žena i kći tad su nesretnu ženu proglasili vješticom, namamili je u svoj dom i napali. Odbijeni muškarac žrtvi je također prijetio i silovanjem. Iako su bili optuženi prema zakonima protiv lova na vještice, glavni napadač i njegov brat pušteni su na slobodu nakon nekoliko mjeseci provedenih u zatvoru.

No napadnuta Durga Mahato i dalje živi s posljedicama napada. Etiketirana kao vještica, ne smije se kupati u seoskom jezeru, a zabranjeno joj je i crpiti vodu iz lokalne slavine. Oko njezine kuće sagrađena je i drvena ograda kako ne bi "odlutala" u selo. Seljani je krive za sve probleme, uključujući i ugibanje krave. Samo rijetki usude se razgovarati s njom.

"Što sam loše učinila da mi je Bog dao tako veliku kaznu? Imam troje male djece, ne usuđujem se razmišljati o samoubojstvu", rekla je grcajući u suzama.

Ženama koje su označene kao vještice čupali su nokte, tjerali ih da jedu izmet i paradiraju gole, spaljivane su ili linčovane. Od 2010. do 2021. zbog vještičarenja je u Indiji ubijeno više od 1500 ljudi, pokazao je Nacionalni ured za evidenciju zločina.

Lov na vještice osobito je čest u Jharkhandu, državi bogatoj mineralima u kojoj domorodačka plemena čine oko četvrtinu stanovništva. Napad na Durgu Mahato bio je jedan od 854 slučaja zabilježenih 2021., od kojih su 32 završila smrću.

Iako je državni program pod nazivom "Projekt Garima" angažirao oko 25 timova za kampanju za sprječavanje lova na vještice, provedba zakona i dalje je slaba. Madhu Mehra, osnivačica pravne grupe za pomoć ženama, rekla je kako je njezina organizacija otkrila da policija obično intervenira samo u slučajevima ubojstva ili pokušaja ubojstva. To, kao i poteškoće u promjeni ukorijenjenih uvjerenja, pomoglo je da se ta praksa održi, upozoravaju aktivisti.

Lov na vještice danas je prisutan u desetak indijskih država, uglavnom u domorodačkim plemenskim područjima u središnjim i istočnim dijelovima zemlje. Mnoge države donijele su zakone protiv te prakse. U Assamu su postrožili kazne, a moguće je dobiti i doživotni zatvor, dok su u Odishi, u pokušaju da senzibiliziraju ljude, postavili spomenike žrtvama u policijskim postajama.

Državni dužnosnici postavili su 2023. kao ciljnu godinu za iskorjenjivanje lova na vještice, no isti se sad pomiče za najmanje tri godine.

Durgi Mahato nije pomogla vlada, već druga žrtva lova na vještice, Chhutni Mahato, kojoj je indijska vlada odala priznanje za njezin rad u pokušaju eliminiranja ove brutalne prakse. Naime, nakon što su je premlatili i nakon što je dva tjedna provela u bolnici, Durga je pronašla utočište u Chhutnijinu skromnom domu.

Slomljeni zubi Chhutni Mahato svjedočanstvo su mučenja koje je nekoć pretrpjela od strane seljana koji su je okrivili za bolest jedne djevojke. Pobjegla je i godinama kasnije počela surađivati s nevladinom organizacijom. Žrtve danas dolaze do nje usmenom predajom, a dosad je pomogla više od 150 žena u državi. Jedna od njih je i Dukhu Majhi. Nju su proglasili vješticom jer se nije prilagodila očekivanjima susjeda. Seljaci su se pitali kako "normalna žena" može živjeti sama sa svojom malom djecom duboko u šumi dok joj je suprug odsutan zbog posla.

“Ako nekoga boli trbuh, ja sam kriva. Ako nekoga boli glava, ja sam kriva. Stajali bi ispred moje kuće i vikali: ‘Ona je vještica koja nam uzrokuje tugu‘... Prošloga srpnja progonili su me sjekirama i motkama. Sakrila sam se u kuću, a oni su lupali po vratima i pokušavali ih razvaliti. Čvrsto sam se držala svoje djece. Svi smo se tresli - ispričala je Majhi.

Suprug i ona sve su prijavili policiji, ali lokalni policijski dužnosnik pokušao je umanjiti slučaj. Obitelj se ubrzo nakon toga iselila iz svoje kuće. Potražili su utočište kod Chhutni Mahato prije nego što su pronašli sobu u blizini većeg grada. Suprug joj je u međuvremenu pronašao i novi posao. Svoj nekadašnji dom usred šume posjećuju tek s vremena na vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:12