OGOVARANJE

CURE NOVI DETALJI RAZGOVORA TRUMPA I UKRAJINSKOG PREDSJEDNIKA 'Njemačka ne čini za vas gotovo ništa. Angela samo priča o vama, ali ne radi ništa'

 
Volodimir Zelenskij i Donald Trump
 Jonathan Ernst / REUTERS

Razgovarajući sa svojim ukrajinskom kolegom u kontroverznom telefonskom pozivu ovog ljeta, američki predsjednik Donald Trump zatražio je da se diskreditiraju Europljani, poglavito Njemačka, optužujući ih da ne čine puno za Ukrajinu, a njegov se sugovornik s njim složio "tisuću posto", piše u srijedu agencija France presse.

"Puno činimo za Ukrajinu", rekao je Trump. "Ulažemo puno napora i vremena. Puno više od europskih zemalja, a one bi vam trebale više pomagati".

"Njemačka ne čini za vas gotovo ništa", kazao je Trump. "Sve što čine je da pričaju i mislim da biste vi trebali o tome s njima razgovarati. Kada razgovaram s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ona govori o Ukrajini, ali ne čini ništa".

Sadržaj telefonskog razgovora između Trumpa i Volodimira Zelenskija, koji je potaknuo demokrate da pokrenu proceduru opoziva američkog predsjednika, Bijela je kuća objavila u srijedu.

"Puno europskih zemalja je slično tome" dok su "Sjedinjene Države bile jako, jako dobre prema Ukrajini. Ne kažem da je stvar uzajamna, jer stvari koje se odvijaju nisu dobre, ali SAD su bile jako, jako dobre prema Ukrajini", zaključio je Trump u razgovoru.

"Da, u potpunosti ste u pravu", rekao je Zelenskij koji je u travnju došao na čelo Ukrajine, zemlje vrlo ovisne o američkoj pomoći.

"Ne samo sto posto, već tisuću posto. A mogu vam reći sljedeće: razgovarao sam s Angelom Merkel i susreo se s njom. Također sam razgovarao i susreo se s (francuskim predsjednikom Emmanuelom) Macronom i rekao sam im da ne čine onoliko koliko bi trebali", posebno kada se radi o zapadnim sankcijama prema Rusiji zbog aneksije Krima, kazao je Zelenskij.

'Oni ne čine dovoljno za Ukrajinu'

"Oni ne provode sankcije. Ne čine onoliko koliko bi trebali za Ukrajinu", istaknuo je.

"Iako bi, po logici stvari, EU trebala biti naš najveći partner, ispada da su to SAD koji su nam veći partneri od EU-a i na tome sam vam zahvalan", rekao je ukrajinski predsjednik.

Do razgovora sa Zelenskijem u srpnju došlo je vrlo brzo nakon što je Trump naredio administraciji da zamrzne 391 milijun dolara pomoći Ukrajini.

Američki mediji pisali su kako je Trump u razgovoru više puta od ukrajinskog predsjednika tražio da istraži je li Biden, favorit za demokratskog kandidata na izborima iduće godine, zloupotrijebio svoj položaj dok je bio potpredsjednik pod Barackom Obamom i ucijenio Ukrajinu da otpusti glavnog državnog tužitelja koji je zbog korupcije istraživao tvrtku koja je zaposlila Bidenova sina nakon čega je obustavljen postupak kojim je bio obuhvaćen i Bidenov sin.

Zastupnički dom Kongresa pokrenuo je službenu istragu za mogući opoziv Trumpa zbog optužbi da je pokušao iskopati političku prljavštinu o potencijalnom suparniku na predsjedničkim izborima 2020. Bidenu, američkom političkom veteranu i potpredsjedniku države u dva mandata Baracka Obame.

Maguire u četvrtak pred zastupnicima

Predstavnici američkog Odbora za obavještajna pitanja Zastupničkog doma i Senata, kako u četvrtak piše BBC, prvi put su u srijedu mogli vidjeti pritužbu zviždača koja se odnosi na sporni razgovor Zelenskija i Trumpa.

Dokument je i dalje klasificiran a na njegovo objavljivanje pozvali su i Senat i Zastupnički dom.

Nepoznati zviždač iz američke obavještajne zajednice podnio je 12. kolovoza pritužbu Michaelu Atkinsonu, glavnom inspektoru u obavještajnoj zajednici (ICOG), vezanu uz "vrlo hitno" pitanje.

Nakon što je pregledao dokument, Atkinson je zaključio da je "vjerodostojan" i proslijedio ga 26. kolovoza direktoru nacionalne obavještajne agencije Josephu Maguireu, kojeg je postavio Trump.

Odbor za obavještajne poslove Zastupničkog doma zatražio je uvid u pritužbu, ali Maguire im ga odbija dostaviti.

Maguire bi u četvrtak pred Odborom za obavještajna pitanja Zastupničkog doma trebao odgovarati na upite o tome na koji je način američka administracija tretirala pritužbu zviždača koja je u središtu procesa tzv. 'impeachmenta', i zbog čega je odbio podijeliti pritužbu s Kongresom, unatoč zakonu koji traži da se ona pošalje zastupnicima nakon što glavni inspektor utvrdi daje hitna i vjerodostojna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 14:24