NESLAGANJE OKO GRENLANDA

Danska šokirana Trumpovim otkazivanjem posjeta, premijerka smiruje

 Jonathan Ernst / REUTERS

Danska je u srijedu bila šokirana nakon što je američki predsjednik Donald Trump otkazao posjet zemlji koja je odbila njegovu ideju o kupnji Grenlanda, dok premijerka Matte Frederiksen vjeruje da to neće utjecati na njihove odnose.

Trump je u srijedu objavio kako je odgodio posjet Danskoj jer ona nije zainteresirana za njegovu ponudu kupnje Grenlanda.

Njegov prijedlog je najprije izazvao nevjericu i duhovite reakcije danskih političara, američkih saveznika u NATO-u, a bivši premijer Lars Lokke Rasmussen je rekao da "mora da se radi o prvoaprilskoj šali".

Međutim raspoloženje se pretvorilo u zbunjenost kada je Trump na Twitter profilu napisao da je "Danska veoma posebna država s nevjerojatnim ljudima, no zbog izjava premijerke Mette Frederiksen, da nije zainteresirana raspravljati o prodaji Grenlanda, odgađam za neko drugo vrijeme naš susret planiran za dva tjedna".

Mette Frederiksen, socijaldemokratkinja lijevog centra je istaknula da je sa žaljenjem i iznenađenjem primila vijest o Trumpovoj odluci, posebice zbog bliskih odnosa Danske i Sjedinjenih Država. Njegovu ideju o kupovini Grenlanda nazvala je apsurdnom.

Naglasila je da je premijer Grenlanda Kim Kielsen isključio prodaju teritorija te da se ona slaže s njim.

Danska premijerka je naglasila da Sjedinjene Države ostaju jedan od najbližih saveznika Danske. "Mislim da otkazivanje državnog posjeta ne bi trebalo utjecati na odluke u trgovinskoj suradnji ili vanjskoj i sigurnosnoj politici".

Trumpova odluka izazvala je osudu, ogorčenje i podsmjeh među danskim oporbenim čelnicima i u javnosti.

"Dakle Trump je otkazao posjet jer nije bilo odaziva za raspravu o prodaji Grenlanda. To mora da je šala. I duboko vrijeđa ljude na Grenlandu i u Danskoj", napisala je bivša premijerka Helle Thorning Schmidt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:05