I KOD NJIH JE SLIČNO

David Cameron: ‘Više trošimo na otplatu duga države nego na obrazovanje’

Vlada planira štedjeti na plaćama zaposlenih u javnom sektoru te na socijalnim pravima
 AP

LONDON - Ekonomska situacija u Britaniji mnogo je gora nego što se prije mislilo i to će zahtijevati bolne rezove, koji će se osjetiti uglavnom na socijalnim pravima i plaćama u javnom sektoru, upozorio je britanski premijer David Cameron.

U intervjuu za Sunday Times, rekao je da je iluzorno očekivati da bi Britanija ove godine mogla ostvariti rast od tri posto, kao što je procjenjivala laburistička vlada, jer neovisni ekonomisti predviđaju rast od tek dva posto.

Cameronova će vlada stoga za dva tjedna donijeti rebalans proračuna, kojim bi se trebao smanjiti i rekordni deficit od 156 milijardi funti.

Proračun ministarstva rada i umirovljenika u idućih će se godina tako vjerojatno smanjiti za 20 posto, piše Times. Svima osim najsiromašnijima ukinut će se porezne olakšice za djecu, a plaće zaposlenih u javnom sektoru veće od 18.000 funti bruto godišnje, koje su već zamrznute na godinu dana, neće rasti ni nakon 2011. Oni s manjim plaćama mogu očekivati povišice, ali manje od inflacije. Cameron je također odbio obećati da neće povećavati PDV.

- Zemlja ima minus na računu. Jedna od najšokantnijih stvari su kamate koje plaćamo. Ako ne učinimo ništa, one će iznositi 50, 60, 70 milijardi funti. Trošit ćemo više na kamate nego na obrazovanje djece i obranu zemlje - rekao je Cameron.

No, njegov zamjenik, liberalni demokrat Nick Clegg, rekao je da neće biti povratka ekonomskoj filozofiji Margaret Thatcher iz 80-ih, gdje se ljude puštalo da “sami isplivaju ili se utope”. Umjesto toga, rekao je Clegg, vlada će se ugledati na Švedsku, Kanadu i SAD i uvesti “progresivne” rezove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:46