UZALUDAN PUT

DEBAKL PUTINOVE MOTOCIKLISTIČKE BANDE U Banja Luci očekivali opasne tipove, a na kraju im stigli zimogrozni pijanci bez motora

 
Arhiva
 Profimedia, TASS

Od grmljavine njihovih motora trese se pola Balkana! - vrištale su naslovnice beogradskih tabloida uoči dolaska notornih Putinovih Noćnih vukova u Srbiju i Republiku Srpsku. Proruski mediji u Srbiju su danima s oduševljenjem pisali o opasnim bajkerima koji su usko povezani s Kremljom i čijim članovima je zabranjen ulaz u većinu država Europe. Također, u Americi su na crnoj listi i tretira ih se kao kriminalnu organizaciju.

Na čelu opasne motociklističke grupe je Aleksandar Zaldostanov zvani kirurg, inače 'kućni prijatelj' Vladimira Putina. Kako on tvrdi, cilj Noćnih vukova je promicanje pravoslavlja i mira, ali smatra se da je njihova uloga nešto ratobornija. Primjerice, mnogi njihovi članovi viđeni su na bojištu u Ukrajini kako se bore na strani proruskih separatista, a odigrali su važnu ulogu u aneksiji Krima kad su postavili blokade na cestama.

Upravo zbog takvih stvari u dijelu Bosne i Hercegovine zavladala je lagana panika kada su Vukovi' najavili da stižu u Banja Luku. S obzirom na sve veći utjecaj Rusije prema tom entitetu, kad se uzme u obzir da se Dodik naoružava, da na području RS navodno osvanuti ruska vojna baza... Baš nikome se nije svidjela ideja da će se Putinovi ljudi od povjerenja motati po Bosni i Hercegovini.

BBC navodi da su Vukovi uoči dolaska u Srbiju i RS najavili da ih ništa neće zaustaviti, a onda se odjednom dogodio - debakl!

Za početak, nisu stigli na motorima već redovitom zrakoplovnom linijom. Očekivalo se da će barem u Novom Sadu sjesti na motocikle, ali ništa ni od toga. Bilo im je prehladno, pa su se grijali u automobilima i kombijima. Prvo su obišli fruškogorske manastire, a onda su preko Bijeljine ušli u Republiku Srpsku. Pješke, jer automobili nisu imali 'zeleni karton'.

Po Republici Srpskoj su obilazili crkve i opijali se s lokalnim nacionalistima, a u Banja Luci ih nije dočekao Milorad Dodik nego pusti gradski trg... Da su članovi motociklističke grupe moglo se naslutiti samo po kožnim jaknama.

- Istina je, ovi zdepasti bajkeri izgledaju smiješno, ali poruka ovog puta ne smije se zanemariti. Ona glasi: Rusija stoji uz Republiku Srpsku i Milorada Dodika. Putinu je očito jeftinije bilo poslati bajkere bez motora nego novac... - rekao je Aleksandar Trifunović, urednik banjalučkog portala Buka.

Jedne lokalne novine napisale su da je možda bilo bolje da je Putin u RS poslao baletne plesačice...

- Izgledaju smiješno, pa ja sam viši od njih - smije se Srđan Puhalo, psiholog koji se fotografirao s bajkerima ispred katedrale u Banja Luci, gradu koji New York Times opisuje kao 'najentuzijastičniji proruski grad van Rusije'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:59