GLUMAC ŠOKIRAO

Depardieu veličao čečenskog diktatora: ‘Živio Kadirov!’

Kult ličnosti i dalje se njeguje u nekim zemljama bivšega Sovjetskog Saveza, no vjerojatno je najkontroverzniji onaj mladoga čečenskog diktatora Ramzana Kadirova, koji je nakon smrti svojega oca u veljači 2007. godine preuzeo vođenje Čečenije.

Popeo se na scenu

Tog 36-godišnjaka danas mnoge nevladine organizacije optužuju za teška kršenja ljudskih prava te političke likvidacije, a taj čečenski autokrat poznat je i po kontroverznim i ekscentričnim zabavama koje pohode mnoge svjetske zvijezde poput glumaca Jean-Claudea Van Dammea, Vanesse Mae, Kevina Costnera i brojnih drugih, koji za svoj dolazak navodno dobiju i po pola milijuna dolara. Čečenski je diktator jednom izjavio da je riječ o novcu “direktno do Alaha”. U velikoj pompi i ekstravaganciji održana je i proslava njegova 36. rođendana, uz nacionalne zvijezde i lokalnu čečensku glazbu, a specijalna čast da ove godine bude na čelu “celebrity večeri” pripala je francuskoj glumačkoj legendi Gérardu Depardieu. Popevši se na scenu Depardieu je, u žaru slavlja, izvikivao parole poput “Slava Groznom”, “Slava Čečeniji i čečenskoj snazi”, “Živio Kadirov”…

Rođendanske želje

- Tako mi je drago da sam ovdje s vama - poručio je na kraju brojnim uzvanicima i slavljeniku francuski glumac, koji je i u domovini poznat po brojnim skandalima, kao i naklonjenosti bivšem francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju. Na proslavu prošlog rođendana čečenskoga diktatora pozvana je i slavna američka glumica i dobitnica Oscara Hilary Swank, koja je mladom autokratu također poželjela najbolje rođendanske želje. No, zbog velikog pritiska lokalnih medija ona se kasnije javno ispričala te kao znak isprike navodno uplatila oko pola milijuna eura u humanitarne svrhe. Glumica je za propust optužila svoga medijskog agenta, kojeg je odmah nakon izbijanja afere i otpustila, s obrazloženjem da ju nije upozorio na lošu reputaciju čečenskoga diktatora.

Ljubitelj nogometa

A o njegovoj opsjednutosti svjetskim celebrityjima dovoljno govori i činjenica da je u povodu otvaranja gradskog stadiona u Groznom, u svibnju prošle godine, čečenski diktator pozvao cijelu plejadu međunarodnih nogometnih zvijezda. Kao veliki zaljubljenik u nogomet, čečenski je autokrat zaigrao u dresu lokalnog kluba, dok su protivničku ekipu činile nogometne zvijezde poput Diega Maradone, Luisa Figoa, Jean-Pierrea Papina i Fabiena Bartheza. Ekipa čečenskog diktatora bez prevelikih je teškoća i iznenađenja odnijela pobjedu i pobijedila nogometne zvijezde sa 5 - 2.

Igra svećenika u filmu autokratove kćeri

A slavnom francuskom glumcu Gérardu Depardieu, koji je nedavno pristao glumiti i seksualnim aferama oblaćenoga Dominique Strauss-Kahna, ovo nije prvi put da je njegovo ime povezano s autokratskim režimima bivšeg Sovjetskoga Saveza. Francuska glumačka legenda trebala bi, prema pisanju uzbekistanskih, ali i francuskih medija, glumiti i jednu od glavnih uloga u filmu koji će režirati Gulnara Karimova; kći kontroverznog uzbekistanskog diktatora Islama Karimova. Radnja te povijesne sage smještena je u 6. stoljeće i središnju Aziju, a francuski bi glumac trebao igrati ulogu svećenika. Uzbekistanskog se predsjednika Karimova, koji tom bivšom sovjetskom republikom vlada više od dva desetljeća, optužuje da je odgovoran za ubojstva 500-tinjak nenaoružanih prosvjednika, kao i za mnoge druge zločine i iživljavanja nad političkim neistomišljenicima. Svijet je 2002. godine šokirala vijest da su pod njegovim režimom dvojica zatvorenika smaknuta tako što su živi bačeni u ključalu vodu. Iako većina ljudi te bivše sovjetske republike i danas živi u velikom siromaštvu, diktatorova kći Gulnara Karimova okružena je sjajem i raskoši. Diplomirala je na američkome sveučilištu Harvard, a nedavno je lansirala kozmetičku liniju. U zemlji je poznata i kao kreatorica nakita, a pod umjetničkim imenom Googoosha nedavno se pokušala probiti na američkom tržištu, predstavljajući se kao egzotična uzbekistanska ljepotica.

Njezin otac, ocijenjen u izvještajima mnogih nevladinih udruga jednim od najgorih svjetskih diktatora, na vlasti je od 1989. godine, a ponovno je izabran u prosincu 2007. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 22:18