KAOS U BEOGRADU

Pogledajte snimke obračuna huligana i policije: Bačene baklje i ‘topovski udari‘, uhićeni deseci osoba

U Srbiji je danima vladala atmosfera napetosti i osporavanja održavanja povorke ponosa

EuroPride u Beogradu

 Vlado Kos/Cropix

Ključni događaji:

- povorka Europridea počela je u 17 sati, a završila oko 18.40 sati

- privedene 64 osobe

- na ulicama Beograda bilo je čak 5200 policajaca

- MUP Srbije odobrio je održavanje

- premijerka Ana Brnabić nije bila nazočna, ali je u povorci bila njezina partnerica Milica Đurić

- protivnici EuroPridea napali policiju, bocama gađali automobile i snimatelja N1

- došlo je do žestokog sukoba policajaca i huligana koji su bacali baklje i ‘topovske udare‘

- jedan je monah pogodio flašom u trbuh snimatelja N1

- srpska premijerka Ana Brnabić tvrdi: ‘Nije bilo većih incidenata‘

- ministar unutarnjih poslova Vulin: ‘MUP nije dopustio šetnju‘


Pripadnici LGBT zajednice i građani koji su ih podržali stigli su u subotu navečer do Tašmajdana u Beogradu čime je završila povorka Europridea koju je, prema organizatorima, policija odobrila no što resorni ministar opovrgava.

Sudionici su planirali do stadiona Tašmajdana stići Bulevarom kralja Aleksandra no policija ih je zaustavila velikim kordonom i "preusmjerila" kod Crkve sv. Marka, javlja Tanjug.

Na stadionu je počeo koncert nastupom skupine "Drag queen", a zabava bi trebala potrajati do ponoći.

Jedan od organizatora "Europridea 2022" u Beogradu, Goran Miletić, rekao je da je MUP Srbije u subotu prije podne odobrio održavanje povorke Europride u 17 sati, prenijela je agencija Beta.

U subotu poslijepodne Europsko Pride udruženje (EPOA) objavilo je da je poslije više tjedana intenzivnog međunarodnog pritiska premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da se povorka u okviru Europridea, zakazana za 17 sati, može održati.

No u subotu navečer ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da MUP nije dopustio šetnju, već se pobrinuo da sudionici sigurno dođu do Tašmajdana.

"Kao što smo ranije priopćili, Ministarstvo unutarnjih poslova nije dozvolilo šetnju sudionika Europridea 2022. Bulevarom kralja Aleksandra, već su pripadnici MUP-a proveli sudionike ove manifestacije od Ustavnog suda kroz Tašmajdanski park do mjesta održavanja koncerta", rekao je.

"Svi sudionici ove manifestacije sigurno su uz pratnju dovedeni na koncert", rekao je, a prenosi Tanjug.

Okupljeni su nosili zastavu socijaldemokratske stranke Europe, zastave u duginim bojama, Europske unije te pojedinih zemalja EU, ali i jednu srpsku zastavu, dodaje agencija.

Osim goleme zastave u duginim bojama, nosili su i transparente s porukama "Hoću prava, a ne gej premijerku" i "Moja mama me voli, get used to it" (navikni se na to).

Prema beogradskim medijima zeleno svjetlo za održavanje povorke slijedilo je nakon pregovora sa srbijanskom premijerkom u kojima se osobno angažirala i europska povjerenica za ravnopravnost Helena Dalli.

Deklarirana pripadnica LGBT zajednice, Brnabić je zajamčila sigurnost iako ona osobno nije sudjelovala, no u povorci je prema najavama trebala biti njezina životna partnerica.

Prije nekoliko dana srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova zabranilo je održavanje povorke pozivajući se na sigurnost, s obzirom na to da je za isti dan zakazan skup protivnika tog okupljanja i da postoji opasnost od sukoba te dvije skupine.

U Srbiji je danima vladala atmosfera napetosti i osporavanja održavanja povorke ponosa, u čemu su prednjačili desničarski aktivisti i Srpska pravoslavna crkva.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prije tri tjedna najavio je da će Europride biti otkazan ili odgođen, pozivajući se na sigurnosne razloge.

Vučićevu odluku o otkazivanju Europridea kritizirali su među ostalim i Sjedinjene Države i Europska unija. (Hina)


Razvoj događaja u Beogradu pratili smo uživo, sve detalje možete pročitati u nastavku

19:53 - Premijerka Ana Brnabić zahvalila je građanima Srbije na toleranciji i u subotu navečer izrazila ponos što je dan kojim je završio tjedan Europridea protekao bez većih incidenata unatoč policijskim sukobima s desničarskim prosvjednicima.

Vlada je danima pozivala građane na stabilnost i da ne nasjedaju na provokacije, što je najveći broj građana Srbije i poštovao, rekla je, kako prenose agencije iz Srbije.

"Zahvaljujući njima imali smo dan koji je protekao bez većih incidenata, u miru. Na to sam ponosna", istaknula je Brnabić.

Premijerka je izvijestila da je na ulicama Beograda bilo 5.200 pripadnika MUP-a, da su 64 osobe bile privedene, a 10 policajaca lakše je ozlijeđeno u sukobima s protivnicima zajednice LGBT.

U Srbiji je danima vladala atmosfera napetosti i osporavanja povorke ponosa što su predvodili desničarski aktivisti i Srpska pravoslavna crkva.

Američki veleposlanik Christopher Hill, koji je sudjelovao u povorci, na Twitteru je objavio fotografije i čestitao Srbiji na "sigurnom i uspješnom" Europrideu, koji "potvrđuje europsku budućnost Srbije".

Brnabić je ranije u subotu u razgovoru s povjerenicom Europske unije za jednakost Helenom Dalli istaknula da je Srbija posvećena reformama u području vladavine prava, "ljudskih prava i zaštiti ranjivih skupina kao i zabrani svih oblika diskriminacije", priopćila je vlada.

Država je pokazala da je ozbiljna i sada se Srbija okreće "drugim, važnijim stvarima", rekla je Brnabić.

"Završili smo s ovom temom, stavljamo tačku na to i okrećemo se većim problemima, važnijim stvarima, pripremama za zimu i svemu što je pred nama, u smislu međunarodnih izazova", rekla je premijerka.

Kazala je da je protekli tjedan u Beogradu bilo održano više od 130 različitih događaja, a "da nismo imali niti jedan ozbiljan incident, napad, povredu."

Deklarirana pripadnica LGBT zajednice, Brnabić je prije nekoliko dana na jednom događaju bila javno izviždana jer je vlada tjednima signalizirala crveno svjetlo za održavanje Europridea, a u subotu navečer objasnila je zašto nije sudjelovala u današnjoj povorci.

"Bila sam sa sigurnosnim službama" jer sam "smatrala da je moje mjesto kao premijerke u tim trenutcima gdje je bilo potrebnije i važnije, u teškom danu". "Jer ja sam prvo premijerka Srbije", rekla je.


19:32 - Pogledajte fotografije s današnjeg EuroPridea u Beogradu:

image
Cropix/Cropix
image
Cropix/Cropix
image
Cropix/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Cropix
image
Cropix
image
Cropix/Cropix
image
Cropix/Cropix
image
Cropix/Cropix
image
Cropix
image
Cropix
image
Cropix
image
Cropix

19:09 Novinar i snimatelj Tanjuga napadnuti su prilikom izvještavanja o okupljanju građana ispred hrama Svetog Save u Beogradu, javlja Nova.rs.

U jednom trenutku ekipi Tanjuga prišao je mladić sa kapuljačom i maskom na licu i počeo im prijetiti i tražiti da prekinu snimanje, a u jednom momentu ih gurnuo.

"Ajde, prekini to, prekini to odmah", rekao je mladić Tanjugovom novinaru koji je bio na telefonskoj liniji sa redakcijom. Opsovao ga je, a drugi mladić, također sa kapuljačom, se pridružio u verbalnom napadu na ekipu Tanjuga i rekao da idu snimati "pe...re" ispred Ustavnog suda.


18:36 - Zastava duginih boja stigla je na stadion Tašmajdan, na kojem se večeras održavaju koncerti u okviru EuroPridea, čime je šetnja simbolično završena. Sudionici Europridea ipak i dalje pristižu na stadion, javlja Nova.rs.

Objavljene su nove snimke obračuna huligana i policije.


18:26 Predsjednica srpske vlade Ana Brnabić održat će večeras konferenciju za novinare u zgradi vlade Srbije. Kako je najavljeno iz vlade Srbije, konferencija će biti održana u 19 sati, prenosi novinska agencija Tanjug.


18:13 Reporter Jutarnjeg lista Nikola Patković snimio je povorku EuroPridea kako prolazi pokraj crkve sv. Marka u Beogradu.

VIDEO: Reporter Jutarnjeg Nikola Patković


18:07 - Na snimci objavljenoj na instagram profilu "Serbialive" vidi se sukob policajaca i građana u Karađorđevom parku, huligani kako trče i dim od baklji.


17:55 - Povorka EuroPride, u obranu prava LGBTQ+ zajednice u Srbiji, počela je uz glazbu i po kiši u Beogradu nešto iza 17.30 sati, nakon višetjedne neizvjesnosti oko njezina održavanja gotovo do samog kraja.

Jake policijske snage raspoređene su radi osiguranja povorke.


17:31 Jedan od organizatora Pridea, Goran Miletić, otvara šetnju u okviru Europridea, simbolično ispred Ustavnog suda, javlja Nova.rs.

VIDEO: Reporter Jutarnjeg Nikola Patković


17:20 Protivnici Pridea, među kojima i pripadnici navijačkih skupina, pokušali su se maskirani i uzvikujući: "Ubij pedere!" probiti kroz policijski kordon s bočnih prilaza, iz Resavske i Beogradske ulice, prema Bulevaru kralja Aleksandra gdje su okupljeni sudionici Pridea. Iako su upotrijebili i baklje, policija je odbila njihov pokušaj. Za to vrijeme ispred Ustavnog suda Srbije okuplja se sve više sudionika pridea, koji su veseli, raspoloženi i raspjevani. Među njima je i izvjestitelj EK za Srbiju Vladimir Bilčik. Došla je i Milica Đurđić, partnerica premijerke Srbije Ane Brnabić.


17:14 U Bulevaru oslobođenja došlo je do obračuna prosvjednika i policije. Bačeni su suzavac i dimne bombe, a policija je gađana bakljama i ‘topovskim udarima‘, javlja Nova.rs.


17:02 - Grupa od nekoliko desetaka huligana krenula je niz Beogradsku ulicu, uz baklje i pogrdno skandiranje protiv sudionika "Europridea 2022". Kako reporter Nova.rs javlja s mjesta događaja, čuju se ‘topovski udari‘.

Huligani su prvo pokušali probiti kordon policije u Beogradskoj ulici, ali su ih službenici MUP-a u tome spriječili. Oni su se razbježali, a policija ih je lovila. Pobjegli su u park na Slaviji, a potom niz Beogradsku ulicu ponovo krenuli k Ustavnom sudu gdje se održava manifestacija “Europride”.

Upalili su baklje i skandiraju "Ubij pedera!".

image
Andrej Isakovic/Afp
image
Andrej Isakovic/Afp
image
Andrej Isakovic/Afp

16:51 - Litijaši su se probili među sudionike Parade ponosa s ikonama i križevima i počeli se moliti, nakon čega je intervenirala policija i molitelje izvela iz kruga u kojem se održava parada.


16:47 - Jedan od organizatora "Europridea 2022" u Beogradu Goran Miletić izjavio je u subotu da je MUP Srbije odobrio održavanje povorke Europride u 17 sati, prenijela je agencija Beta.

Pojasnio je za agenciju kako je odobrenje dano za povorku, ali na novoj trasi s početkom kod Ustavnog suda, a ne kod Narodne skupštine što je bila trasa koja je zabranjena prije nekoliko dana.

Povorka EuroPride, u obranu prava LGBTQ+ zajednice u Srbiji, krenut će oko 17 sati, nakon neizvjesnosti oko njezina održavanja gotovo do samog kraja.

image
Andrej Isakovic/Afp
image
Andrej Isakovic/Afp
image
Andrej Isakovic/Afp
image
Andrej Isakovic/Afp

U subotu poslijepodne Europsko Pride udruženje (EPOA) objavilo je da je poslije više tjedana intenzivnog međunarodnog pritiska premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da se povorka u okviru Europridea, zakazana za 17 sati, može održati.

Ona osobno neće nazočiti, ali će u povorci biti njezina životna partnerica.

Organizatori povorke objavili su i da će se tisućama aktivista na trasi povorke, od Ustavnog suda do stadiona Tašmajdan, priključiti brojni diplomati, zastupnici Europskog parlamenta, kao i drugi europski i međunarodni dužnosnici.

Policija je blokirala sve ulice u tom dijelu grada i potisnula je manju grupu ljudi opremljenih vjerskim obilježjima, protivnika Europridea, te privela više od 30 osoba.


16:38 - Sudionici Europridea pristižu na mjesto odakle počinje šetnja dok je u Takovskoj ulici nekoliko desetina protivnika Pridea. Kordon im ne dopušta da prođu dalje.


16:31 Grupa od nekoliko desetaka huligana stigla je nešto poslije 16 sati ispred Hrama Svetog Save na Vračaru, a plan je da u svakom trenutku krenu ka centru grada. Mladići su mahom obučeni u crne majice, većina njih je maskirana, nose navijačke majice, kao i one sa natpisom “Nema predaje”, javlja Nova.rs.

Mladići viču “Pederi, pederi.” Na ovoj lokaciji nema policije.

U Beogradu je i reporter Jutarnjeg Nikola Patković čije snimke možete pogledati niže.

VIDEO: Reporter Jutarnjeg Nikola Patković


16.10 - Kako javlja reporter Nova.rs, europski diplomati se u ovom trenutku okupljaju u EU info centru, nakon čega će nastaviti prema lokaciji gdje se održava Europride. Dolaze i podaci ministarstva unutarnjih poslova kako su danas do 15 sati zbog narušavanja javnog reda i mira u Beogradu priveli 31 osobu.


16.05 - Predsjednicu Vlade Anu Brnabić će na ovogodišnjem Europrideu predstavljati njena partnerica Milica, rekla je ona na današnjem sastanku s EU predstavnicima. Otkrila je i da ona osobno neće biti na šetnji, ali će se “zalagati da svi budu sigurni”, saznaje izvor Nove.rs, te će nadgledati rad sigurnosnih službi. Da li će Vulinova policija onda tući i Milicu, partnericu Ane Brnabić?, pitaju se novinari Nove.rs.


15.45 - Kolona okupljenih protivnika Pride kreće se prema Hramu Svetog Save gdje je najavljeno njihovo veliko okupljanje. Kako javlja reporter "Blica", za sada je mirno i kordon policije osigurava litijaše kako ne bi došlo do novih incidenata. Jedan od njih priveden je jer je imao nož kod sebe, javlja Telegraf. Istovremeno, velik broj policajaca formirao je živi zid ispred Ustavnog suda gdje polako počinje okupljanje pripadnika LGBT zajednice i građana, odakle će Bulevarom Kralja Aleksandra krneuti prema Tašmajdanu. Gradske službe montiraju ograde kod suda. Protestna šetnja trebala bi krenuti nešto nakon 17 sati, javlja N1.


15:39 - U Beogradu je i naš fotoreporter Vlado Kos koji nam šalje fotografije s ulica. Pogledajte ispod.

image

Pripreme za povorku EuroPride u Beogradu


Vlado Kos/Cropix
image

Pripreme za povorku EuroPride u Beogradu

Vlado Kos/Cropix
image

Pripreme za povorku EuroPride u Beogradu

Vlado Kos/Cropix
image

Pripreme za povorku EuroPride u Beogradu

Vlado Kos/Cropix
image

Pripreme za povorku EuroPride u Beogradu

Vlado Kos/Cropix
image

Pripreme za povorku EuroPride u Beogradu

Vlado Kos/Cropix
image

Pripreme za povorku EuroPride u Beogradu

Vlado Kos/Cropix
image

Pripreme za povorku EuroPride u Beogradu

Vlado Kos/Cropix
image

Pripreme za povorku EuroPride u Beogradu

Vlado Kos/Cropix
image

Pripreme za povorku EuroPride u Beogradu

Vlado Kos/Cropix
image

Pripreme za povorku EuroPride u Beogradu

Vlado Kos/Cropix
image

Pripreme za povorku EuroPride u Beogradu

Vlado Kos/Cropix
image

Pripreme za povorku EuroPride u Beogradu

Vlado Kos/Cropix
image

Pripreme za povorku EuroPride u Beogradu

Vlado Kos/Cropix
image

Pripreme za povorku EuroPride u Beogradu

Vlado Kos/Cropix
image

Pripreme za povorku EuroPride u Beogradu

Vlado Kos/Cropix
image

Pripreme za povorku EuroPride u Beogradu

Vlado Kos/Cropix
image

Pripreme za povorku EuroPride u Beogradu

Vlado Kos/Cropix
image

Pripreme za povorku EuroPride u Beogradu

Vlado Kos/Cropix
image

Pripreme za povorku EuroPride u Beogradu

Vlado Kos/Cropix

15:25 - Srbijanski mediji javljaju da je na ulicama Beograda 6000 policajaca, od čega mnogi u civilu.


15.20 - Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije javlja da "još jednom upozorava sve da neće tolerirati nikakvo nasilje na ulicama Beograda i da će striktno sprovoditi zakon i odluke nadležnih organa i sudova".

“Kao što je saopćeno od strane Ministarstva unutrašnjih poslova i potvrđeno od strane Upravnog suda, neće biti nikakve nedozvoljene šetnje, baš kao što neće biti dopušteno ugrožavanje lične i imovinske sigurnosti bilo koga. Prema svakom tko bude kršio javni red i mir, bit će upotrebljena sva zakonom dozvoljena sredstva”, izjavio je ministar unutarnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin.


14.55 - Europsko Pride udruženje (EPOA) objavilo je u subotu da je poslije više tjedana intenzivnog međunarodnog pritiska, premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da se povorka u okviru Europridea, zakazana za 17 sati, može održati, javlja Hina.

Kako se navodi u priopćenju tisućama aktivista na trasi povorke, koja će krenuti od Narodne skupštine, priključit će se brojni diplomati, zastupnici Europskog parlamenta, kao i drugi europski i međunarodni dužnosnici.

Portal Nova.rs objavio je u subotu poslijepodne da je nakon diplomatskih napora u pregovorima Europske unije i kabineta predsjednice vlade Srbije Ane Brnabić, postignut dogovor po kome će Europride povorka biti dozvoljena.

Kompromisno rješenje po kome će beogradski Europride biti omogućen nastalo je nakon napora europske povjerenice za ravnopravnost Helene Dalli, koja se osobno angažirala prilikom pregovora s predsjednicom vlade, prenijela je Nova.rs.

Helena Dalli je trenutno u Beogradu, kao i brojni dužnosnici iz Europske unije, koji su zajedno došli da podrže ovogodišnji Europride i ostvarivanje prava LGBTQ+ zajednice u Srbiji.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je u subotu da će svi biti sigurni tijekom održavanja Europridea te da tijekom proteklog tjedna nije bilo nijednog incidenta na preko 130 događaja koji su organizirani u srpskoj prijestolnici.

U središtu Beograda u blizini skupštine Srbije, gdje je u subotu došlo do incidenta kada su protivnici Europridea bocama gađali automobile i snimatelja N1, sada je mirno.

Policija je blokirala sve ulice u tom dijelu grada i potisnula je manju grupu ljudi opremljenih vjerskim obilježjima, protivnika Europridea.


14:50 - Do novog incidenta došlo je u blizini zgrade RTS-a Naime, dvije djevojke prišle su demonstrantima kako bi fotografirale što se zbiva, nakon čega ih je jedan iz mase krenuo udarati po glavi, javlja novinarka Nova.rs koja je prisustvovala incidentu. U tom trenutku, taj dio nije osiguravala policija. Nakon napada, djevojke su uspjele dođi do policijske patrole, nakon čega im je rečeno da se udalje.


14:15 - Tokom prijepodneva raščinjeni monah Antonije pogodio je flašom u trbuh snimatelja N1, piše Nova.rs.

Incident je prijavljen policiji koja je od snimatelja uzela podatke.

Također, protivnici Europridea bocama su gađali automobile, psovali okupljane novinarske ekipe i ušli u raspravu s policijskim službenicima.


14:05 - Više javno tužiteljstvo u Beogradu dalo je nalog policiji i osnovnim javnim tužiteljstvima da odrede zadržavanje do 48 sati svima koji bi danas izvršili napad na novinare koji izvještavaju s manifestacija u Beogradu, javlja Nova.rs.

Nalog za zadržavanje odnosi se i na napade na pripadnike Ministarstva unutarnjih poslova koji su zaduženi za osiguravanje reda i mira na manifestacijama.


13:45 - Došlo je već i do sukoba protivnika Europridea i policajaca, i to u blizini Skupštine.

Kako javlja reporterka Nova.rs raščinjeni monah Antonije je prvo izdvojen iz mase, a potom uveden u policijsku maricu.

Policija u ovim trenucima potiskuje demonstrante od Skupštine.

Privedeno je i više osoba. Među njima su i dvojica muškaraca koji su volonterkama Europridea oteli glavni transparent za današnju šetnju.

---------------------------

Iako je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić prilično rezolutno prije 20-tak dana zabranio održavanje Europridea ("kada je nešto zabranjeno onda je zabranjeno. Europridea neće biti"), ta će se manifestacija unatoč tomu u Beogradu ipak održati.

Aleksandar Vučić je popustio, kako se i očekivalo, jer je pritisak zapadnih ambasada te Bruxellesa očito bio prevelik.

Vučić je svoju zabranu opravdavao velikim rizikom za sigurnost građana, ali i problemima koji su važniji za Srbiju, a to je Kosovo.

Naime, EU i SAD odlučili su taj balkanski problem konačno stav ad acta i to, najkraće rečeno, tako da Srbija prihvati i prizna realno stanje - neovisnost Kosova. Neće se, međutim, inzistirati na tome da Beograd formalno (diplomatski) prizna tu neospornu činjenicu.

Kako je većina srbijanske javnosti, a pogotovo njegovo biračko tijelo, vrlo osjetljivo na svako, navodno, popuštanje Prištini, Vučić ih je htio zadovoljiti i umiriti zabranom Europridea, manifestacije oko koje se zadnjih dana sve vrti, a koja se koristi kako bi se zasjenila tema Kosova.

Vučić je na kraju ipak morao pokleknuti. Europride će se održati unatoč zabrani Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srbije i činjenici da je Upravi sud odbacio, kao neosnovanu, tužbu organizatora Europridea zbog odbijenice MUP-a.

Zavrzlama će ipak, čini se, biti razriješena tako da što će sudionici Europridea u šetnju, ali drugom trasom od prvotno najavljene. Istodobno, u neposrednoj blizini, održat će se okupljanje protivnika Europridea, i to pod egidom očuvanja " tradicionalnih vrijednosti i obitelji".

Svi se pribojavaju eventualnog bliskog susreta tih dvaju povoraka.

Naime, u pravoslavnim hramovima koji se nalaze duž rute kojom će prolaziti sudionici Europridea održavat će se liturgije protiv te manifestacije.

Srpska pravoslavna crkva tražila je da se Europride zabrani jer je neprirodan i stran srpskoj tradiciji i biću.

Patrijarh Porfirije napisao je povodom toga molitvu koja se održavala u svim hramovima i manastirima SPC-a. Danima su se u Beogradu održavale tzv. litije protiv Europridea, na kojima su se vijorile i ruske zastave, portreti Vladimira Putina uz slike srpskog kolaboracionista iz Drugog svjetskog rata Draže Mihailovića te raznih svetaca i rekvizita navijačkih skupina beogradskih nogometnih klubova.

Zbog spomenute Vučićeve reakcije pojačana je i homofobna atmosfera i diskriminacija LGBTIQ osoba. Stefan Šparavalo iz organizacije "Da se zna" rekao je kako je samo u kolovozu bilo više incidenata na toj osnovi nego li u prvih sedam mjeseci ove godine.

Europride je tako postao važno političko pitanje za Vučića i nova moneta za potkusurivanje jer tako on i funkcionira i vodi politiku stalnog dramatiziranja i napetosti.

Policija u Beogradu je na nogama i svi sa zebnjom čekaju današnje šetnje - Europride na koji su došli i mnogi strani diplomati te eurozastupnici i ona provučićevskih ultranacionalista.

Vučić je jedini koji može obuzdati mogući kaos i sukob na ulicama Beograda.

Naime, policija i ultranacionalisti slušaju njegove naredbe, ali on se pribojava da mu danas poruku ne pošalje i Putin, koji također pod kontrolom ima dio srpskih radikalnih desničara koji će danas marširati Beogradom usporedno s Europrideovcima.

Vučić je dakle popustio pred pritiskom ambasada, pa će, uz sve, biti zanimljivo gledati kako će njegovi vjerni mediji objasniti da je "najsamostalniji i najnezavisniji političar Balkana" sad odjednom popustio, i to pred pritiskom mrskog Bruxellesa i to zbog "pedera".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:56