PANIKA U CENTRU GRADA

DETALJI ODVAŽNE PLJAČKE U LUKSUZNOM PARIŠKOM HOTELU Trojica uhićenih su sitni kriminalci, sumnja se da su skupljali novac za terorističke napade!

 
 REUTERS

Pariz se ponovno našao na meti odvažnih pljačkaša. U srijedu su njih petorica, u “fantomkama” i rukavicama te naoružani sjekirama, navodno i vatrenim oružjem i noževima, uletjeli u luksuzni pariški hotel Ritz-Carlton, prestravili prolaznike i goste te se dočepali nakita vrijednog najmanje četiri milijuna eura.

Trojica su završila u rukama policije nedugo nakon što su opelješili kabinete s vrijednim blještavilom u najmanje jednoj od tamošnjih prodavaonica, no dvojica su im skliznula kroz prste. Za njima je pokrenuta intenzivna potraga.

Petorka se obrušila na hotel smješten na Place Vendôme, inače meku za lopove, u 18.30 sati. Ušli su na ulaz iz Rue Cambon i, kako tvrde policijski izvori, okomili se, među ostalim, na draguljarnicu Reza. Ljudima koje su tamo zatekli, a u Rezi ih je navodno bilo dvoje, naredili su da legnu na pod. Ovi iz Reze su obavijestili policiju.

Sjekirama su navalili na staklene vitrine s vrijednim nakitom i počeli puniti torbe. Britanski mediji prenose kako su u razbijanju izloga i skupljanju vrijednog plijena sudjelovala trojica pljačkaša dok su ih dva pomoćnika čekala sa stražnje strane hotela. Upravo je tim putem trojac pokušao pobjeći, no izlaz je bio blokiran pa su svojim suradnicima pokušali predati plijen kroz prozor koji su prethodno razbili.

Dvojac, koji je čekao vani, naposljetku je uspio pobjeći, ali su izgubili jednu vreću s plijenom. Ne zna se kolika je vrijednost nakita koji je policija uspjela vratiti - ni u pronađenoj torbi, ni onoga koji je razbacan uokolo dok su policajci svladavali trojicu lopova u samom hotelu.

Na motorima

Nije potpuno jasno kako je dvojac pobjegao. Prema jednom izvještaju, obojica su pobjegla motorima, dok drugi navodi da je jedan odjurio motorom, a drugi Renaultom Meganeom. Vreća s nakitom je navodno ispala motoristu. Dio medija prenosi da je bjegunac na motoru udario u jednu ženu i ozlijedio je. U svakom slučaju, policija je zatvorila okolne ulice, ali, čini se, prekasno. Potvrđeno je da dolaze iz kvarta Seine-Saint-Denis i da su sitni kriminalci te se sumnja da su poslani kako bi skupili novac za teroriste.

Svjedoci pričaju o potpunoj panici. Isprva su svi pomislili na ono najgore - teroristički napad.Zaposlenici hotela pričaju kako su začuli glasnu buku i galamu na ulici. “Prolaznici su se sklonili u hotelu. Nismo znali što se događa dok netko nije rekao da se dogodila pljačka”, rekao je jedan od zaposlenika. Drugi se prisjetio kako je odmah nakon pljačke vidio motor kako juri cestom iza hotela.

Dramu su proživjeli i gosti Hemingway bara, smještenog u stražnjem dijelu hotela i nazvanog po poznatom američkom piscu Ernestu Hemingwayu koji je tamo ispijao pića sa svojim prijateljima, među ostalim s književnikom F. S. Fitzgeraldom i glumcem Garyjem Cooperom. Kada su čuli komešanje, zaposlenici bara su rekli gostima da ostanu mirni i ne rade gluposti. Dio njih su odveli u podrum. U jednom su se trenutku, navode svjedoci, čuli i pucnjevi iz pištolja.

Jedna od svjedokinja, koja se predstavila samo kao Jennifer, ispričala je kako je pila koktel u baru kad je nastala panika. “Vidjela sam zakrabuljene muškarce s pištoljima i onda je moj jedini cilj bio izaći odande. Izašla sam kroz bar. Pobjegla. Trčala sam i trčala te se našla u podrumu i nastavila sam trčati, iako nisam znala gdje sam. Nisam znala što se dogodilo. Mislila sam da je riječ o napadu.”

Blizu ministarstva

Ritz-Carlton je prvoklasna, no sigurnosno zahtjevna meta. U Ritzu, kako je rekao jedan od izvora iz policije, svoj nakit izlažu svjetski poznati draguljari. No, s druge strane, hotel se nalazi nedaleko od Ministarstva pravosuđa koje vojnici motre 24 sata na dan.

Posljednje boravište princeze Diane

Ritz, u kojemu najjeftinija soba košta 1000 eura, oduvijek je simbol luksuza i kreme društva. Osnovao ga je švicarski hotelijer César Ritz 1898. godine, a gosti su mu uvijek bili imućni i slavni. Primjerice, u knjigu gostiju upisale su se i Coco Chanel i princeza Diana koja je tamo odsjela prije automobilske nesreće u pariškom tunelu 1997. godine. Hotel je u vlasništvu egipatskog biznismena Mohameda Al Fayeda, oca Dodija Fayeda, Dianina ljubavnika koji je skončao s njom u automobilu.

Autor knjige o 11. 9. skrio se u podrumu

Među onima koji su se mimo svoje volje zatekli usred prvoklasne krimi-drame u luksuznom Ritzu bio je i francuski pisac Frédéric Beigbeder. Ispijao je svoje piće u Hemingway baru kad je čuo pucnjeve. Sklonio se u podrum i skrivao se tamo sve dok nisu prestali. Beigbeder je nagrađivan za svoj roman “Prozori svijeta” o napadima 11. rujna. Riječ je o priči oca i njegovo dvoje djece koji se suočavaju s prijetnjom smrću usred terorističkog napada na “blizance”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:10