PREGLED PANDEMIJE

DILJEM SVIJETA OD KORONAVIRUSA UMRLO JE VIŠE OD 11.000 LJUDI Španjolska samo nekoliko dana zaostaje za Italijom, alarmatno stanje u New Yorku

 
Prizori iz SAD-a, Španjolske i Francuske
 AFP

Diljem svijeta koronavirusom je dosad ukupno zaraženo više od 270.000 ljudi, od čega je više od 11.280 preminulo, dok se više od 87.000 oporavilo, prema podacima Johns Hopkins sveučilišta.

Nakon Italije, situacija je najdramatičnija u Španjolskoj. Prema brojnim epidemiolozima, Španjolska nekoliko dana zaostaje za Italijom, što bi trebalo značiti da će broj novozaraženih i umrlih narednih dana početi drastično rasti.

Prema podacima objavljenim u petak navečer, u toj je europskoj kraljevini trenutno 20.412 zaraženih koronavirusom, čak 2335 više nego jučer. Do sad je život izgubilo 1050 ljudi, a u posljednja 24 sata umrlo ih je čak 219, što je 30 posto više nego dan prije.

Čak 1141 pacijent trenutno je na intenzivnoj njezi, što je porast od 21,5 posto u odnosu na dan prije. Na razini cijele Španjolske u ovome trenutku postoji samo 4400 jedinica intenzivne skrbi, što prema krivulji širenja zaraze neće biti dovoljno za samo nekoliko dana. Kako bi što prije pojačali broj medicinskih djelatnika, španjolska vlada je mobilizirala studente visokih godina medicine i povukla je liječnike iz mirovine.

Španjolska je tijekom današnjeg dana postala trećim mjestom epicentra na globalnoj razini; po broju ukupno oboljelih danas je preskočila i Iran. Vlasti su u subotu proglasile izvanredno stanje i uvele strogu karantenu na nacionalnoj razini, ali će se tek za tjedan dana vidjeti jesu li radikalne mjere urodile željenim rezultatom. U slučaju Italije, naime, to nije bilo slučaj.

Sustav na rubu

Bolnički kapaciteti diljem zemlje već su na rubu, a medicinski djelatnici upozoravaju da će uskoro morati početi donositi teške odluke u prioritetu spašavanja pacijenata. Prednost će, upozoravaju, biti dana onim mlađim i onim koji nemaju dodatne tegobe.

Španjolska središnja banka upozorava da će ova kriza uzrokovati „potres bez presedana“ njihovom gospodarstvu, a čak pola građana strahuje za svoja radna mjesta.

Unatoč cijeloj situaciji na Kanarskom otočju i Balearima trenutno se nalazi preko 100.000 turista.

Tek neznatno, doduše privremeno, slika je bolja u Francuskoj i Ujedinjenoj Kraljevini.

Francuzima je Macron početkom tjedna strogo zabranio slobodu kretanja, ali je broj novooboljelih u posljednja 24 sata porastao za 1617, čime je ukupan broj pacijenata trenutno na 12.612. Do sada je umrlo 450 ljudi, a u posljednjih 24 sata 78.

'Imunitet krda'

Ujedinjena Kraljevina je tek danas zatvorila kafiće i restorane. Boris Johnson se prije tjedan dana odlučio kockati s pandemijom, računajući na tzv. „imunitet krda“. No, kada je spoznao kojom se brzinom virus širi i da ima veću stopu smrtnosti od one koju je bio spreman „prokockati“, okrenuo je ploču i počeo uvoditi zabrane.

Trenutno je u Britaniji 3983 oboljelih, 714 više nego jučer, ali je stopa smrtnosti uistinu visoka za relativno mali broj pacijenata; čak 177. Stručnjaci su upozorili britansku vladu da ako hitno ne provede radikalne mjere prevencije, da bi po stopi smrtnosti mogla preskočiti i Italiju koja je na prvom mjestu. Brojni Britanci su još sinoć tulumarili po londonskim pubovima i klubovima, unatoč panici koja vlada na ostatku Kontinenta.

Broj zaraženih nezaustavljivo raste i u Sjedinjenim Američkim Državama, a prisutnost virusa službeno je potvrdilo svih 50 saveznih država. Trenutno je više od 16.000 zaraženih u SAD-u, nekoliko tisuća više nego jučer, a život je do sada izgubilo 233 Amerikanca. Najdramatičnije mjere poduzete su u saveznim državama New York i Californiji u kojima je ujedno i najveći postotak oboljelih. Guverner države New York Andrew Cuomo danas je strogo odredio limit aktivnosti koje građani mogu provesti izvan svojih domova, a svim je zaposlenima čiji posao nije od esencijalne važnosti naredio da rade od doma. Samo u toj državi trenutno je više od 7,800 oboljelih, zbog čega je uvedeno i drive-in testiranje na virus.

Državni tajnik Mike Pompeo je na današnjoj konferenciji za novinare najavio kako će granica s Kanadom i Meksikom biti zatvorena za sve tranzite koji nisu od „esencijalne važnosti“, a ujedno je pozvao i sve građane SAD-a da se „hitno vrate u državu“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:45