POSIVILO NEBO

DIM OD AUSTRALSKIH POŽARA PREKRIO JUŽNU AMERIKU Argentinci u nevjerici promatrali u što se pretvorio legendarni zalazak sunca u Buenos Airesu

 
NASA-ina snimka požara u Australiji
 AFP

Dim od šumskih požara u Australiji prešao je Tihi ocean i stigao do gradova u Južnoj Americi, a mogao bi se proširiti i na Arktik, upozorila je u utorak Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

Dim je nebo nad Aucklandom na Novome Zelandu već obojio u narančasto.

No, nebo nad jako udaljenim gradovima u Južnoj Americi je posivilo, a WMO prenosi i izvješća o izrazito crvenom zalasku Sunca u argentinskom glavnom gradu Buenos Airesu.

"Požari su izazvali opasno onečićenje zraka i zaprijetili zdravlju ljudi u velikim gradovima u Australiji, pa na Novome Zelandu, da bi dim prešao tisuće kilometara preko Pacifika do Južne Amerike", rekla je glasnogovornica WMO-a Clare Nullis novinarima u Ženevi.

Dim je vjerojatno stigao i do Antarktike, dodala je.

Požari, koji mjesecima bjesne Australijom, otpustili su 400 megatona ugljičnog dioksida u atmosferu i proizveli opasne zagađivače, objavio je u ponedjeljak sustav EU-a za promatranje Zemlje Kopernik.

Smeđe čađave naslage već su zabilježene na ledenjacima na Novom Zelandu i mogle bi ubrzati njihovo otapanje, upozoravaju u Koperniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:20