DRUŠTVENA MREŽA

Dionice Twittera proglašene podobnima za islamske fondove‏

 AFP

Dionice Twittera dobile su prolaz za trgovanje u islamskim fondovima, javlja IdealRatings, agencija specijalizirana za certificiranje dionica za trgovanje po islamskim načelima.

IdealRatings objavila je da je na zahtjev upravitelja fondova i investitora iz cijeloga svijeta provjerila podobnost Twitterovih dionica, koje su u svom prvom tjednu na njujorškoj burzi premašile sva očekivanja. Islamski fondovi posluju prema točno određenim smjernicama, primjerice, ne smiju trgovati niti ulagati u tvrtke povezane s duhanom, alkoholom i kockanjem, ulaziti u financijske špekulacije niti poslovati s tvrtkama koje su prezadužene ili naplaćuju kamate.

Twitter je uz Google i Microsoft treća vodeća američka tehnološka kompanija koja dobila certifikat IdealRatingsa. Najjače dionice koje nisu mogle dobiti taj certifikat su Citigroupove zbog kamata i LVMH-ove zbog alkohola (vlasnici su Hennesyja i Moët Chandona među ostalim), u globalnoj trgovini ovu je potvrdu dobilo 15.000 dionica od 42.000 koje je IdealRatings provjeravao.

Svakoj javnoj kompaniji to je jako bitno, jer na tržištu je 786 islamskih investicijskih fondova sa 46 milijardi dolara kapitala koji stalno raste, pokazuju podaci Thomson Reutersa.

Twitter, osim toga, ima i politički značaj za milijune ljudi u islamskom svijetu, dovoljno je samo sjetiti se koliku je ulogu odigrao u demokratskim pokretima od Irana do Egipta i Sirije, na Twitteru su i neki od najutjecajnijih islamskih autoriteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 06:12