DAN ZA POVIJEST

Twitter izlazi na burzu

 AFP

Twitter će danas pustiti u prodaju 70 milijuna svojih dionica, što bi toj društvenoj mreži trebalo donijeti 1,82 milijarde dolara. Uoči otvaranja burze cijena jedne dionice se procjenjuje na 26 dolara, dok se još u ponedjeljak procjenjivalo da će joj se cijena kretati između 23 i 25 dolara.

To bi značilo da cijela tvrtka vrijedi 18 milijardi dolara, piše BBC.

Twitterov izlazak na burzu najveći je u svijetu tehnologije još od Facebookove ponude dionica u svibnju 2012. Najveći suvlasnik Twittera je jedan od osnivača te socijalne mreže Evan Williams, koji ima više od 10 posto udjela, što se procjenjuje na više od milijardu dolara.

Drugi suosnivač Jack Dorsey također će postati vrlo bogat jer se njegovih 4 posto udjela procjenjuju na pola milijarde dolara. Dok je Facebook prodaju objavio na Nasdaqu, tradicionalnom tržištu za tehnološke tvrtke, Twitter je odabrao njujoršku burzu.

Twitter je u sedam godina od osnivanja privukao 230 milijuna korisnika, ali još nije uspio to pretvoriti u zaradu. Procjenjuje se da trećina registriranih korisnika nije aktivna, prenosi Reuters.

Gubici tvrtke su u trećem kvartalu ove godine prešli 64 milijuna dolara, sa 21,6 milijuna od prethodne godine. Bez obzira na to, njujorška burza zabilježila je veliki interes za dionice te socijalne mreže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 02:18