GENI KAMENI

DIVOVI IZ SUSJEDSTVA Otkriveno u kojoj se bolnici rađaju posebno velike bebe i najduža djeca u Europi

HANZA MEDIA, Profimedia

Ilustracija

Istraživanje provedeno u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar pokazalo je kako su djeca rođena u toj bolnici nešto duža i teža od europskog prosjeka, piše Grude Online.

Doktorica Darija Erić Pehar provela je istraživanje u kojem su sudjelovali liječnici iz mostarske bolnice Tatjana Barišić, Vajdana Tomić, Vjekoslav Mandić, Dragan Soldo i Ana Bošković te je rezultate istraživanja objavila u radu "Porodne mase i duljine zdrave novorođenčadi u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar"

Cilj istraživanja bio je analizirati standardne vrijednosti porodnih masa i duljina novorođenčadi u bolnici u Mostaru, a prikupljeni podaci kažu da se upravo u toj bolnici rađaju najduža djeca.

Ovi su podaci u skladu s onima objavljenima 2005. godine koji su konstatirali da su osobe s područja Dinarida najviše u Europi - više čak i od Nizozemaca koji su dugo vrijeme bili vlasnici titule najviših ljudi na svijetu sa 183,8 centimetara.

U sklopu tog je istraživanja ustanovljeno da su muškarci iz određenih regija Hercegovine u prosjeku viši od Nizozemaca. U Trebinju su tako muškarci prosječno visoku 184,5 centimetara.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr
Tagovi

Izdvajamo