AGONIJA MLADE ŽENE

DJEVOJKA (19) U RALJAMA OKRUTNE DRŽAVE Rodila bebu, pa dobila prijavu, prijeti joj 20 godina zatvora. Nije pomoglo ni kad se saznalo tko je otac...

 
Imelda je u El Salvadoru već dobila mural koji poziva na ljudskost i pravdu (u krugu), trošna kućica u kojoj je Imelda živjela s obitelji (lijevo)

Imelda Cortez je 17. travnja prošle godine osjetila bolove u trbuhu i otišla na zahod. I tad je počela njezina kalvarija.

Bolovi su bili strašni, čula ju je majka, dotrčala i pronašla u krvi. Odvela ju je u bolnicu gdje je liječnik zaključio da je trudna, ali zbog obilnog krvarenja je posumnjao u pokušaj pobačaja. I odmah pozvao policiju koja je, kad je stigla u bolnicu, vidjela zdravu rođenu djevojčicu.

Tužiteljstvo Majka i Imelda su tvrdile da nisu pokušale izvesti pobačaj, a Imelda ih je uvjeravala i da nije znala da je trudna. Ništa nije pomoglo: prijava liječnika bila je dovoljna da se pokrene pravosudni postupak.

Imelda Cortez u bolnici je provela sedam dana, a zatim je privedena i od tog je trenutka u zatvoru. Do danas. Sve se ovo događa u El Salvadoru, latinoameričkoj zemlji u kojoj je bilo kakav pobačaj zabranjen i kažnjava se, pa čak i spontani pobačaji ili rođenje mrtvog čeda. Liječnik koji ne izvijesti vlasti o takvom slučaju smatra se suučesnikom o zločinu i podliježe kazni. Tužiteljstvo sada tvrdi da je Imelda počinila zločin “skrivanja trudnoće” zbog čega je rodila u zahodu, što se izjednačava s pokušajem ubojstva. I odbacuju i samu pomisao da je mogla pomiješati trudove s bolovima u trbuhu. Imelda je tog 17. travnja imala 19 godina. I zbog toga za nju traže kaznu od 20 godina zatvora. Sudski postupak je počeo jučer, a očekuje se da će trajati oko tri tjedna.

Obrana se, pak, grčevito bori dokazati da je riječ o spolnom zlostavljanju. Naime, dok je Imelda ležala u bolnici, u posjet joj je došao njezin očuh, Pablo Dolores Henríquez Ayala, star 71 godinu. Potiho joj je zaprijetio da će ubiti nju, njezinu braću i sestre i majku ako pisne o tome kako ju je spolno zlostavljao otkad je imala 12 godina. No, pacijentica koja je bila na krevetu do Imelde čula je razgovor i prijavila ga medicinskoj sestri koja je izvijestila policiju. Pokrenuta je istraga koja je dokazala da je Henríquez Ayala najmanje tri godine odvlačio na silu Imeldu u derutni motel gdje se okupljaju prostitutke i ondje ju silovao, pa i kad je već bila trudna.

To se događalo svaki mjesec čim bi dobio mirovinu na koju je stekao pravo kao otac poginulog vojnika, svog sina. Imelda je policiji rekla da je Henríquez Ayala, kad je majka postavila pitanje zašto sa sobom vodi njezinu kćer, zaprijetio da će se vratiti bez novca. No, problem je nastao kad je svjedočila Mercedes Palacios, Imeldina majka. Ona je rekla kako Henríquez Ayala nije sa sobom vodio Imeldu. Naime, ako bi se pokazalo da je sumnjala u spolno zlostavljanje, a nije ništa poduzela, i ona bi bila sudski gonjena. Osmogodišnji unuk Henríqueza Ayale policiji je rekao kako Imelda nikad nije iz kuće izlazila sama.

zakon Na temelju svega toga tužiteljstvo je zaključilo kako je riječ o Imeldinoj izmišljotini. No, obrana se nije dala, nego je zatražila DNK testiranje rođene djevojčice čime je dokazano da je dijete začeo očuh. Sada mu zbog toga prijeti zatvorska kazna, ali bit će bitno manja od 20 godina. Trenutačno u El Salvadoru, prema saznanjima aktivista koji se bore za ukidanje ovog besmislenog zakona, 24 žene služe zatvorsku kaznu u rasponu od 15 do 30 godina.

Uz Imeldu Cortez, još tri žene čekaju sudski postupak. Jedna od njih je Evelyn Hernández koja je proglašena krivom 2017. godine, ali će joj se suđenje ponoviti. Aktivisti to vide nadom u promjenu sudske prakse. U Latinskoj Americi raste broj država koje ukidaju potpunu zabranu pobačaja, ali sustavi su i dalje restriktivnim sustavima koji za posljedicu imaju i majke u zatvoru ili na groblju zbog nestručno izvedenog pobačaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:10