SILAZNI TREND EPIDEMIJE

DOBRE VIJESTI IZ AZIJE: U JUŽNOJ KOREJI DUPLO VIŠE IZLIJEČENIH OD NOVOZARAŽENIH U Kini u jednom danu najmanje novih slučajeva zaraze od početka krize

 
 Ed JONES / AFP

Južna Koreja u subotu je drugi dan zaredom izvijestila o više slučajeva izlječenja od koronavirusa nego novih slučajeva zaraze što ukazuje na silazni trend i budi nadu da se usporava najveća azijska epidemija izvan Kine.

Korejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti zabilježio je u subotu 107 novih slučajeva zaraze koronavirusom u usporedbi sa 110 dan ranije.

Ukupni broj zaraženih u zemlji, u kojoj je prvi slučaj potvrđen 20. siječnja, je 8086.

Iz bolnica su u subotu otpuštena 204 pacijenta koji su bili izolirani i na liječenju.

Drugi dan zaredom broj osoba koje su se oporavile od bolesti premašio je nove slučajeve.

U Južnoj Koreji bilježi se kontinuirani silazni trend u broju novih slučajeva što budi nade u četvrtoj najvećoj azijskoj ekonomiji.

Dužnosnici ipak upozoravaju na oprez zbog stalnog izbijanja novih žarišta zaraze u Seulu i drugim većim središtima.

"Vikend je i razumijemo da ste frustrirani no molim vas da ostanete u svojim domovima i izbjegavate kontakte s drugim ljudima koliko je god moguće", kazao je dužnosnik ministarstva zdravstva.

Od najnovijih 107 slučajeva, 62 je iz grada Daegua u kojemu je epidemija izbila u kršćanskoj sekti.

U Kini u subotu samo 11 novozaraženih, većinom pridošlice

Kina je u subotu izvijestila o samo 11 novozaraženih novim koronavirusom, ali prvi put od početka epidemije većina su osobe koje su došle iz inozemstva.

Među jedanaest novooboljelih četvero je zabilježeno u gradu Wuhanu, epicentru Covida 19, gdje se virus pojavio krajem 2019., objavilo je ministarstvo zdravstva.

To je najmanji broj od početka vođenja evidencije u siječnju.

Ostalih sedmero - četvero u Šangaju, dvoje u pokrajini Gansu i jedna u Pekingu - došli su iz inozemstva. Ne navodi se iz kojih su zemalja.

Kina sada ima ukupno 95 "uvezenih" slučajeva, kako ih zove.

Premda je epidemija "praktično zaustavljena" u zemlji, kako je rekao predsjednik Xi Jinping, sanitarne vlasti su i dalje oprezne zbog dolaska zaraženih putnika, napose iz Irana, Južne Koreje, Italije i Sjedinjenih Država.

Pekinške gradske vlasti su tako ovog tjedna objavile da će svi koji dolaze u grad iz drugih zemalja obavezno morati biti u karanteni 14 dana.

Ministarstvo zdravstva je u subotu izvijestilo i o još 13 umrlih (lagan porast u odnosu na sedmero dan ranije), pa se njihov ukupan broj u kontinentalnoj Kini (osim Hong Konga i Makaa) penje na 3.189.

U zemlji je dosad 80.824 zaraženih. No, više od 65.000, što je više od 80 posto, izliječeno je i napustili su bolnicu.

Lagano poboljšanje utvrđeno zadnjih tjedana potaknulo je vlasti da ublaže ograničenja na putovanja za 56 milijuna stanovnika pokrajine Hubeia, koje je Wuhan upravno središte. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:37