KATOLIČKI POGLAVAR

'DOBRO PRIPAZITE KOGA PRIMATE, AKO SAMO POSUMNJATE DA JE GAY, ODBIJTE GA!' Papa Franjo izdao upute biskupima: 'Sjemeništa nisu za homoseksualce'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 24.05.2018. u 21:24

Tony Gentile / REUTERS

Papa Franjo upozorio je ovoga tjedna biskupe da pažljivo ispitaju kandidate za svećenike i odbiju svakoga za koga posumnjaju da bi mogao biti gay, objavili su u četvrtak lokalni mediji.

- Dobro pripazite kada primate sjemeništarce, širom otvorite oči - rekao je Papa, navodi servis Vatican Insider dnevnoga lista La Stampa.

- Ako imate neke dvojbe, bolje da ih ne primate - dodao je Franjo.

Poglavar Katoličke crkve sastao se s talijanskim biskupima samo nekoliko dana nakon što je jedan Čileanac, žrtva zlostavljanja svećenika, izjavio kako mu je Papa u privatnom razgovoru rekao da ga je Bog učinio homoseksualcem i da ga on voli takvog kakav jest.

Vatikan je odbio komentirati navode lista koji proturječe medijskim nagađanjima da Papa ublažava kruta crkvena stajališta o homoseksualnosti. Crkva ju je, ako se aktivno prakticira, osuđivala kao nemoralni poremećaj.

U dokumentu iz 2005., koji je objavio Franjin prethodnik Benedikt XVI., Vatikan kaže da bi Crkva mogla u svećenički red primiti one koji su dokazano nadišli svoju homoseksualnost najmanje tri godine.

No, primanje u službu treba zabraniti aktivnim homoseksualcima i onima s "duboko ukorjenjenim" gay sklonostima te onima koji podupiru gay kulturu, piše u dokumentu.

Najnovije Franjine upute biskupima mogle bi smiriti konzervativce, zabrinute dramatičnom promjenom jezika Crkve o homoseksualnosti otkako je Franjo izabran 2013.

- Ako je netko gay i traži Boga i ima dobru volju, tko sam ja da mu sudim? - rekao je Papa na svom prvom inozemnom putovanju 2013.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo