STRAŠAN SLUČAJ

DOČEK IZ NOĆNE MORE! Silvia se nakon dvije godina zatočeništva u Somaliji vratila kući u Milano, ali umjesto slavlja, u Italiji su je dočekale uvrede

Talijanska vlada navodno je za puštanje djevojke koja je volontirala u Keniji i otmičarima platila između 2 i 4 milijuna eura
Silvia Costanza Romano
 Fotogramma/Ropi/Zuma Press/Profimedia; FABIO FRUSTACI/ANSA/AFP

Nakon gotovo dvije godine zatočeništva, talijanska volonterka Silvia Romano spašena je iz zatočeništva u Somaliji i vratila se u rodni Milano.

25-godišnja volonterka koja je uspjela izdržati 18 mjeseci u zarobljeništvu dočekana je ovaj vikend u Milanu gromoglasnim pljeskom i crkvenim zvonima. Nije skidala veliki osmijeh s lica dok je grlila roditelje i sestru i mahala novinarima, piše Corriere della Sera. No, čini se da nisu svi zadovoljni Romaninim povratkom u Italiju. Dio političara s desnice plasirao je tvrdnju da postoji poveznica između troškova oslobađanja Silvije, žrtve terorističke skupine, i pomoći obiteljima i tvrtkama koje su žrtve koronavirusa.

Pojedinci otvoreno izražavaju mržnju prema Silviji, tvrdeći da pati od stockholmskog sindroma, a talijansku vladu optužuju da je plaćanjem otkupnine financirala islamističke terorističke grupe. Naime, Silvia se preobratila na islam dok je bila zarobljena u Somaliji, a u Italiju se vratila odjevena u zelenu tradicionalnu somalijsku odjeću koja joj je pokrivala glavu.

Kultura

“Istina je, preobratila sam se na islam, ali to je došlo spontano i nije bilo prisile. Tražila sam svoje otmičare da mi daju nešto za čitanje. Dali su mi Kuran i naučili su me arapski. Objasnili su mi svoju kulturu. Konverzija je bila polagana i trajala je nekoliko mjeseci. Nije bilo nikakvog braka ni veze i nikakvog nasilja”, rekla je Romano za talijansku novinsku agenciju ANSA-u. Dodala je da se sada zove Silvia Aisha. Uslijedili su napadi s desnice.

Direktor talijanskih novina Libero, Vittorio Feltri, na Twitteru je napisao da je talijanska vlada plaćanjem otkupnine financirala Romanine prijatelje i teroriste. Dodao je da neće čestitati njoj ni vladi što su islam doveli u Italiju. Sličnog je mišljenja i direktor novina Il Giornale, Alessandro Sallusti, koji je napisao: “Silvija se vratila, ali to je kao da gledamo zatvorenika koncentracijskog logora koji iz njega izlazi ponosno odjeven u nacističku odoru. Ne razumijem i nikad to neću shvatiti”.

Operacija

Službeno, vlada nije potvrdila da su platili otkupninu niti su dali ikakve detalje o operaciji. No, pretpostavlja se da su platili oko dva do četiri milijuna eura. Corriere della Sera piše da je Italija poznata po spremnosti da plati otkupnine. Romano je radila kao volonterka u Keniji preko talijanske nevladine organizacije Africa Milele Onlus za obrazovanje djece. Oteta je 20. studenoga 2018. godine u jugoistočnom selu Chakama. Učenik čije obrazovanje sponzorira Africa Milele rekao je za AP kako je vidio otmicu.

- Otmičari su došli naoružani pištoljima i mačetama i tražili su ‘mgeni’, što je na svahiliju znači stranac. Ispalili su nekoliko metaka i ranili petero osoba, uključujući troje djece. Silvija je vrištala dok su je odvodili - rekao je Ronald Kazungu Ngala.

Mnogo je nepoznanica u tom događaju, a navodno krivnju preuzima i kenijska vlada koja je tjednima nakon otmice tvrdila da je Romano još u Keniji iako je vjerojatno već bila prevezena u Somaliju. Kombinacija pogrešaka i otezanja doveli su do toga da su otmičari uspjeli prevesti zarobljenicu prvo do grada Garrise, a potom u Somaliju.

Nitko nije preuzeo odgovornost za otmicu talijanske državljanke i mjesecima nije bilo jasno gdje je ona točno te je li uopće živa. Potom je uhićeno 20 osoba za koje se sumnjalo da su sudjelovali u otmici, a na kraju su pred sud izašli njih troje - Ibrahim Omar, Abdulla Wario i Moses Liwali. Omar je navodno bio vođa, a u međuvremenu je misteriozno nestao nakon plaćanja jamčevine.

Sastanak

Kako piše Daily Notion, u srpnju prošle godine organiziran je tajni sastanak kenijskih i talijanskih istražitelja na kojem je prvi put potvrđeno da je Romano u rukama islamskih militanata Al-Shabaaba koji operiraju po kenijskoj obali. Na sastanku su sudjelovali kenijsko javno tužilaštvo (DPP) i direktor kaznenih istraga (DCI) te članovi talijanskog antiterorističkog tima. Navodno je upravo DCI prvi doznao da je Romano u Somaliji i tada je dogovorena strategija njezina izbavljenja.

U siječnju ove godine objavljen je video u kojem Romano govori da je dobro. Otada, prošlo je još tri mjeseca napetih pregovora. Razmjena se konačno dogodila 8. svibnja oko 30 kilometara od somalijskog glavnog grada Mogadishua. Romano se pojavila u tradicionalnoj somalijskoj odjeći i izgledala je zdravo, prenosi Notion.

Obitelj i političari su je dočekali na aerodromu u Rimu, a nakon toga je prevezena u Milano. U operaciji spašavanja Silvije Romano sudjelovale su talijanske, turske i somalijske obavještajne službe. Talijanski premijer Giuseppe Conte najavio je njezin dolazak u Italiju preko Twittera, a ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio je rekao da “talijanska vlada ne napušta nikoga”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:36