OTPOR

Dodik kaže da neće prihvatiti zakon o nijekanju genocida ako ga nametne međunarodni predstavnik

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 13.12.2019. u 18:54

Banja Luka, 140516.
Odrzan prosvjed oporbe protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a paralelno s njime i kontraprosvjed njegovih pristasa.
Na fotografiji: Milorad Dodik.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Robert Fajt / CROPIX

Milorad Dodik

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u petak kako predstavnici srpskog entiteta neće prihvatiti zakon o zabrani nijekanja genocida ukoliko ga nametne visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko, što je austrijski diplomat najavio kao mogućnost.

"Mi to odbacujemo, kao i prethodne odluke koji su donosili visoki predstavnici, jer to nije u skladu s Daytonskim sporazumom. To je međunarodni kriminal i nasilje", rekao je Dodik upitan o Inzkovoj najavi uporabi ovlasti da nametne zakon o nijekanju genocida.

Dodik je pojasnio kako bi takvi potezi međunarodne uprave predstavljali nezakonito i protudaytonsko ponašanje, te je pozvao prvog čovjeka međunarodne uprave u BiH da se "pokupi i ode ako već nema što raditi u BiH".

Inzko je u četvrtak u programu državne radio televizije BHRT-a otkrio kako se u Uredu visokog međunarodnog predstavnika (OHR) priprema zakon o zabrani nijekanj genocida koji bi, ukoliko ga ne donese državni parlament, mogao biti nametnut.

"Ja ću sačekati nekoliko tjedana. U međuvremenu, moji ljudi u pravnom odjelu rade na nekim elementima tog zakona o zabrani nijekanja genocida. Mislim da je to kulturološki, moralni i etički imperativ, da se nešto tako uradi i Bosna i Hercegovina bi tada bila kao i druge zemlje koje kažnjavaju nijekanje holokausta“, ustvrdio je Inzko.

On je istaknuo kako je vrlo važno da u sljedećoj godini kada će se biti obilježena 25-ta godišnjica genocida u Srebrenici državni parlament donese takav zakon.

U Srebrenici je u ljeto 1995. počinjen najteži ratni zločin na tlu Europe nakon II. Svjetskog rata kada su srpske snage likvidirale više od 8000 bošnjačkih mladića i muškaraca. Današnje srpske vlasti niječu razmjere toga zločina i da se dogodio genocid.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo