ZATRAŽIT ĆE SLUŽBENU OSUDU

DODIK NAKON ODLUKE KOSOVA 'Došao je trenutak da i Republika Srpska preispita odluku o raspuštanju vojske'

Milorad Dodik
 REUTERS

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u petak u Banjoj Luci kako je nakon odluke Kosova da formira svoju vojsku došao trenutak da i Republika Srpska preispita svoju odluku o tome da raspusti vojsku i sudjeluje u uspostavi jedinstvenih oružanih snaga BiH.

"Ovo je dan kada se promijenila ukupna regionalna stabilnost", kazao je Dodik novinarima po završetku sastanka, najavivši kako će i od Predsjedništva BiH tražiti službenu osudu formiranja kosovske vojske.

Skupština Kosova usvojila je u petak zakone koji će omogućiti transformiranje Sigurnosnih snaga Kosova (KBS) u vojsku Kosova, što službeni Beograd smatra kršenjem međunarodnih akata i Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN iz 1999. godine i Ustava Kosova, a politički predstavnici kosovskih Srba poručuju da ih ne priznaju.

Dodik je hvalio "mirobljubivu politiku" Srbije i njezinog predsjednika Aleksandra Vučića a Hrvatsku je ponovo spomenuo u negativnom konktekstu uz optužbu da je njena vojska "očistila republiku srpsku krajinu" pa po istom tom modelu, tvrdi Dodik, kosovske vlasti žele vojno djelovati na sjeveru svoje zemlje odnosno u dijelovima sa srpskom manjinom.

Najviši dužnosnici Republike Srpske najavili su također u petak na sastanku kako će odlučno spriječiti svaki daljnji korak koji bi Bosnu i Hercegovinu vodio ka članstvu u NATO-u, a Dodik je dodatno zaprijetio kako će tražiti da svaki srpski dužnosnik koji to stajalište ignorira bude kažnjen zatvorom u trajanju do tri godine.

Dodik i predsjednica RS Željka Cvijanović u Banjoj Luci su pokušali okupiti sve srpske predstavnike u tijelima vlasti entiteta i države no ignorirali su ih državni ministri vanjskih poslova, sigurnosti i vanjske trgovine Igor Crnadak, Dragan Mektić i Mirko Šarović uz poruku kako je riječ o neozbiljnom sastanku i predstavi za javnost.

Dodik je po završetku sastanka novinarima ipak kazao kako su u RS potpuno jedinstveni da BiH ne smije postati članicom NATO-a te kako treba dosljedno poštovati rezoluciju parlamenta tog entiteta u vojnoj neutralnosti donesenoj u listopadu 2017. godine.

Ustvrdio je kako je to posebice značajno nakon što je Kosovo odlučilo formirati svoju vojsku. Dodik tumači kako je tim činom narušen Aneks 1 B Daytonskog sporazuma koji govori o regionalnoj vojnoj stabilnosti.

"Uspostava vojske Kosova ugrožava ovaj aneks Daytonskog sporazuma. Time je ovaj sporazum prestao vrijediti", ustvrdio je Dodik.

Svaki napad na Srbe na sjeveru Kosova Dodik je unaprijed okarakterizirao kao napad na sve Srbe što će onda, kako je kazao, biti znak da i Srbi u BiH "brane svoja prava i odbace sve intervencije međunarodne zajednice u BiH" pri čemu je državu kojoj je na čelu nazvao "monstrumom".

Dodik je kazao kako je za BiH imperativ je da ostane vojno neutralna zbog složenih odnosa i mogućih sukoba NATO-a, Rusije i Kine a NATO je ponovo optužio da je bio neprijatelj srpskog naroda i 1995. godine bitno utjecao na ishod rata u BiH.

Predsjednica RS Cvijanović je najavila kako će uskoro u parlamentarnu proceduru biti upućen prijedlog izmjena kaznenog zakona RS kojim bi se propisala zatvorska kazna za sve one koji ne provode odluke entitetskog parlamenta pa tako i rezoluciju o vojnoj neutralnosti.

Izrijekom je potvrdila kako u RS-u neće učiniti ništa što bi dovelo do aktiviranja Akcijskog plana za članstvo BiH u NATO-u (MAP).

"Ne podržavamo aktiviranje MAP-a i tražimo od ljudi koji sjede u Vijeću ministara da ne provode bilo kakve aktivnosti u povjerenstvu koje bi za to bilo zaduženo", kazala je Cvijanović.

Ranije ovog mjeseca ministri vanjskih poslova država članica NATO-a odobrili su aktiviraje MAP-a za BiH pod uvjetom da ta zemlja ponudi odgovarajući godišnji nacionalni program reformi (ANP). Time su ujedno odustali od ranijeg preduvjeta za aktiviranje MAP-a odnosno zahtjeva za uknjižbu nepokretne vojne imovine na Ministarstvo obrane BiH .

Upravo zbog opstrukcija iz RS-u uknjižba se otezala punih osam godina i još nije dovršena no NATO je ipak odlučio napraviti ustupak i ponuditi novu priliku BiH za približavanje punopravnom članstvu.

Dodik i Cvijanović sada su najavili kako će i to blokirati jer žele isključivo takav odnos prema NATO-u koji će biti kompatibilan s politikom što je vodi Srbija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:09