PREDSJENIK RS

DODIK UOČI SUMMITA IZAZVAO NOVI SKANDAL 'Ministar te lažne države ne može biti dobrodošao u Banju Luku'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 03.09.2018. u 15:38

04, March, 2018, Belgrade - Elections for the Belgrade City Assembly. Milorad Dodik - president of Republic of Srpska (predsednik Republike Srpske). Photo: Antonio Ahel/ATAImages
04, mart, 2018, Beograd - Izbori za Skupstinu grada Beograda. Foto: Antonio Ahel/ATAImages, Image: 364986982, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, ATA Images Editorial
Profimedia, ATA Images Editorial

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izazvao je u ponedjeljak novi skandal porukom da ministar vanjskih poslova Kosova Behgjet Pacolli "nije dobro došao" u Banju Luku i to samo dva dana uoči neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova država članica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) zakazanog u tom gradu.

"RS nije dala suglasnost da BiH prizna samoproglašeno Kosovo. Ministar te lažne države ne može biti dobro došao u Republiku Srpsku", kazao je Dodik u izjavi koju je prenijela entitetska novinska agencija Srna.

Šefove diplomacija država članica SEECP u Banju Luku je u srijedu pozvao ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak kako bi razgovarali o stanju u regiji i mogućnostima dalje suradnje. Dolazak su, uz ostale, potvrdili i ministrica vanjskih poslova Hrvatske Marija Pejčinović Burić te šef srbijanske diplomacije Ivica Dačić.

Crnadak je novinarima kazao da Paccoli u Banjoj Luci dolazi uz izričitu suglasnost Dačića i tu ne može biti ništa spornog, unatoč činjenici da BiH nije priznala Kosovo kao samostalnu državu.

Dodiku je to ipak poslužilo kao novi povod za učestale predizborne obračune s političkim protivnicima među kojima je i Crnadak.

"Potez ministra Crnadka da Paccolija pozove u Banju Luku doživljavamo kao provokaciju usmjerenu protiv RS na koju su ga nagovorili njegovi strani mentori i njegov stranački mentor Mladen Ivanić", kazao je Dodik.

To je dokaz, ocijenio je Dodik, da stranke koje su njegovi politički protivnici zapravo rade protiv interesa Srba u BiH.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo