NA UDARU KRITIKA

DOGAĐA SE JEDNA OD NAJVEĆIH KATASTROFA U POVIJESTI DRŽAVE, A PREMIJER NA - GODIŠNJEM! 'Žao mi je, brzo se vraćam'

 
Scott Morrison
 Ron Sachs/CNP/AdMedia / Sipa Press / Profimedia

Australski premijer Scott Morrison ispričao se zbog odlaska na obiteljski odmor na Havaje u trenutku dok se kritična situacija s požarima u Australiji dodatno pogoršava.

Vatrogasne postrojbe bore se s više od 100 požara u trenutku dok zemlju pogađaju rekordne vrućine i dok se zadnjih dana bilježe dva temperaturna rekorda ikad registrirana u toj zemlji.

Uz to, dvojica vatrogasaca stradala su u četvrtak u nesreći dok su išli na zadatak raspoređeni na požarište u blizini Sydneyja.

Morisson je objavio kako će ranije doći s odmora, dok je njegova odsutnost pokrenula ovaj tjedan osude i prosvjede u zemlji.

Rural Fire Service (RFS) crews engage in property protection of a number of homes along the Old Hume Highway near the town of Tahmoor as the Green Wattle Creek Fire threatens a number of communities in the southwest of Sydney, Australia, December 19, 2019. AAP Image/Dean Lewins/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES. AUSTRALIA OUT. NEW ZEALAND OUT.
REUTERS

- Duboko žalim ako sam svojim odlaskom na obiteljski odmor povrijedio bilo koga od brojnih Australaca pogođenih strašnim požarima - izjavio je u petak Morrison.

Požari koji haraju Australijom od rujna su izazvali smrt osmero ljudi, razorili više od 700 domova i spalili milijune hektara zemlje.

Nakon što su se pojavila izvješća o tome da je premijer otišao na nenajavljeni odmor na Havaje taj je potez izazvao brojne kritike, a bijes je rastao zajedno s rekordnim rastom temperatura i širenjem požara koji su postali još veći izazov umornim vatrogascima, od kojih su brojni volonteri.

Ministri u vladi branili su Morrisonov odlazak, no odbijali su reći gdje se nalazi, jednako kao i njegov ured koji je negirao da je na Havajima.

U petak je sam premijer potvrdio za radio 2GB da je na Havajima s obitelji dodavši kako je dobivao redovita izvješća o požarima kao i nesreći na Novom Zelandu kad je u erupciji vulkana život izgubilo 11 Australaca.

- Uz najnovije tragične događaje, vraćam se u Sydney čim to budem mogao organizirati - naveo je premijer u izjavi koju prenosi BBC.

Do toga dolazi nakon što je vatrogasna služba objavila kako oplakuje smrt dvojice vatrogasaca, Geoffreya Keatona (32) i Andrewa O'Dwyera (36), koji su poginuli u četvrtak navečer kad je na njihovo vatrogasno vozilo u blizini vatrene fronte palo drvo te su skliznuli s ceste.

Australska vlada unatoč požarima koji plamte odbija govoriti o klimatskim promjenama što također izaziva prosvjede među ljudima.

Australija je na meti međunarodnih kritika zbog odnosa prema klimi, a Ujedinjeni narodi utvrdili su da je Australija među manjim brojem zemalja G20 koje nisu ostvarile svoja obećanja o smanjenju emisije štetnih plinova.

Premijer Morrison tvrdi da zemlja sudjeluje samo s 1,3 posto u emisiji štetnih plinova. Australija je, međutim, jedan od najvećih zagađivača ugljikom po glavi stanovnika, u velikoj mjeri zahvaljujući tome što se još uvijek u velikoj mjeri u energetici oslanja na ugljen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:23