EGIPAT POSREDOVAO

DOGOVOREN PREKID VATRE U GAZI Izraelske vlasti i Islamski džihad potpisali primirje

Ministar vanjskih poslova Izraela prijeti da će Izrael nastaviti napade ako se Islamski džihad ne bude držao sporazuma 
 REUTERS

Posredništvom Egipta, Izrael i organizacija Islamski džihad, nakon nekoliko dana uzajamnih napada, dogovorili su prekid vatre i primirje u Gazi.

Potvrda

Potpisivanje primirja potvrdili su u Kairu egipatski dužnosnici te u Damasku gdje je sjedište Islamskog džihada, a potom i predstavnici izraelske vojske.

No, prema izvještajima s terena, iako je oglašeno primirje, ono se baš i ne poštuje, jer su se u južnom Izraelu oglasile sirene za napad. Prema dogovoru, radikalna palestinska organizacija obvezala se da će “uspostaviti mir” u Gazi tijekom prosvjeda, a Izrael se obvezao da neće ići na “ciljane likvidacije”.

Podsjetimo da su od 12. studenoga, Izraelci i Palestinci iz Gaze razmijenili “raketne udare” u kojima su ubijena 34 Palestinca,(među kojima osmoro maloljetnika), a 111 ih je lakše i teže ranjeno, dok je u neselektivnim napadima na Tel Aviv ozlijeđeno 25 Izraelaca.

No, ministar vanjskih poslova Izraela, Israel Katz, zaprijetio je da će Izrael nastaviti napade ako se Islamski džihad ne bude pridržavao sporazuma i nastavio napade i raketiranje Izraela te ako nastavi mobilizaciju svojih terorista. Naime, povod za novu eskalaciju sukoba bio je kad je u Gazi je od “ciljane” izraelske rakete ubijen jedan od zapovjednika Islamskog džihada, Baha Abu al Ata, što je izazvalo napad na Tel Aviv. Ispaljeno je oko 400 raketa, od kojih je većinu izraelska proturaketna obrana uspjela srušiti.

Izaslanik

Generalni tajnik Islamskog džihada Zijad al Nahala, na libanonskoj TV postaji Al Majadin izjavio je kako će se pridržavati sporazuma o prekidu vatre ako Izrael više ne bude “ciljano gađao” područje Gaze, te da su tražili “popuštanje blokade” Gaze od strane Izraela.

S obzirom na situaciju, na to je područje stigao i specijalni izaslanik UN-a Nikola Mladenov, koji je o problemu razgovarao s dužnosnicima u Kairu i Tel Avivu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:56