OTVORENO PISMO NYT-u

'DONALD TRUMP JE NESPOSOBAN DA BUDE PREDSJEDNIK' Grupa psihijatara i psihologa poslala alarmantno pismo o psihičkom zdravlju predsjednika SAD-a

 Carlos Barria/File Photo / REUTERS

Psihijatri, psiholozi i socijalni radnici poslali su New York Timesu otvoreno pismo u kojem zaključuju da "Donalda Trumpa njegovo psihičko stanje onemogućava da sigurno obnaša dužnost predsjednika".

U tekstu koji potpisuje 35 stručnjaka stoji da Trumpov rječnik i ponašanje sugerira da je nesposoban za empatiju, a njegove tendencije "iskrivljavanja realnosti" koje koristi u svrhu gradnje "mita o vlastitoj veličini" i napada na one koji ga osporavaju činjenicama, vjerojatno će dovesti do povećanja njegove pozicije moći.

Inače nije uobičajeno da psihijatri daju svoje profesionalno mišljenje o psihičkom stanju neke javne osobe ako ju nisu pregledali i razgovarali s njom - štoviše, Američka udruga psihijatara u svojem Etičkom kodeksu osuđuje takvo ponašanje. No, ova skupina je za NYT rekla da su smatrali nužnim prekinuti šutnju zato što se boje da je "previše toga u igri".

- Šutnja je rezultirala time da zabrinutim novinarima i članovima Kongresa nismo dali svoje mišljenje u ključno vrijeme. Bojimo se da previše toga ovisi o Trumpu da bismo i dalje mogli šutjeti - rekli su stručnjaci u pismu.

- Rječnik gospodina Trumpa kao i njegovo ponašanje, demonstriraju nemogućnost da tolerira stavove drugačije od svojih, što dovodi do ispada bijesa. Njegove riječi i ponašanje pokazuju krajnju nemogućnost empatije... Mi vjerujemo da velika emocionalna nestabilnost koju sugeriraju njegovo ponašanje i retorika Trumpa čine nesposobnim da sigurno služi kao predsjednik.

Među potpisnicima pisma su umirovljeni profesor kliničke psihijatrije Medicinskog fakulteta sveučilišta u Harvardu Lance Dodes i Joseph Schachter, svojedobno visoki član Međunarodne psihoanalitičke udruge.

Ovo pismo samo se nastavlja na već ranije izraženu zabrinutost mnogih analitičara i senatora, od kojih su neki rekli da smatraju kako predsjednik SAD-a nije "psihički zdrav".

Tako je konzervativni komentator Andrew Sullivan rekao da bi mediji ozbiljno trebali pričati o Trumpovom psihičkom zdravlju:

- Da imamo tako nestabilnu figuru u centru svijeta, nesposobnu prihvatiti realnost, iznimno je opasno. Ova problem nas brutalno gleda u lice - rekao je Sullivan za CNN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:26