LUDIH 30 DANA

MJESEC DANA DONALDA TRUMPA Svađe i laži uzdrmali Washington - narod je na ulicama, svjetski čelnici u panici, američki generali hvataju se za glavu

 Reuters

Ostavka Michaela Flynna, Trumpova savjetnika za nacionalnu sigurnost, stigla je kao šlag na tortu jednog od najturbulentnijih razdoblja u povijesti američke politike. Prije točno mjesec dana Donald Trump je inauguriran u novog američkog predsjednika i u rekordnom roku uspio je napraviti - kaos. Bijela kuća trese se od skandala, pravnih bitaka, osobnih drama i konstantnih pitanja o predsjednikovu zdravlju i temperamentu, piše New York Times.

Zapravo, skandal oko Flynna je samo preslika stanja u Trumpovoj administraciji. Doveden je kao čovjek od najvećeg predsjednikovog povjerenja, a 24 dana poslije odlazi osramoćen jer je uvaćen u laži. I ne samo to, ne bi bilo čudo da završi na sudu jer ono što je napravio potencijalno je nezakonito. Podsjetimo, Flynn je još u vrijeme dok je Obama stolovao u Washingtonu kontaktirao ruskog veleposlanika i uvjeravao ga da će Trump biti puno blaži prema njegovoj domovini i da bi u dogledno vrijeme sankcije, koje je prethodna administracija u svoj suton dodatno pooštrila, mogle biti ublažene.

New York Times navodi da je Flynnova ostavka izazvala pravi kaos u Vijeću za nacionalnu sigurnost što itekako zabrinjava društvo u Washingtonu. Javio se i senator John McCain koji je u priopćenju jasno ukazao na disfunkcionalnost državnog aparata za nacionalnu sigurnost, a puno direktniji je bio ugledni general Tony Thomas, jedan od zapovjednika u Pentagonu.

- Ovakva previranja mogu biti kobna za nacionalnu sigurnost. Ovo već postaje nevjerojatno, jer ako se ubrzo ne srede, moglo bi biti problema. Oni ne smiju zaboraviti da je naša zemlja u ratu - rekao je Thomas na jednoj vojnoj konferenciji u utorak. Poslije su ga novinari uhvatili i tražili dodatni komentar, a Thomas je samo spomenuo:

- Mogu se jedino nadati da će naša vlast biti stabilnija nego što je danas.

Naprasni Flynnov odlazak vrhunac je neviđenog kaosa koji je izazvao Trump u rekordnom roku. Podsjetimo, 45. američki predsjednik zabranio je ulazak u SAD svim izbjeglicama i građanima sedam većinom muslimanskih država i tako izazvao bijes diljem vlastite države svijeta. Privremena glavna državna odvjetnica i ministrica pravosuđa Sally Yates odbila je braniti tu njegovu odluku pa je dobila - otkaz. Poslije se zakačio s federalnim sucima koji su blokirali njegovu uredbu.

Međutim, drama oko priče 'tko može, a tko ne može ući u SAD' samo je mali dio Trumpova ludog mjeseca u Bijeloj kući. Sve je počelo s 'Twitter svađom' s meksičkim predsjednikom oko gradnje zida na granici nakon čega je gospodin Enrique Pena Nieto odustao od dolaska u Washington. Trump mu je kasnije navodno zaprijetio slanjem vojske ako ne bude u stanju srediti kaos uz američku granicu. Mnogo bolje nije prošao ni australski premijer Malcolm Turnbull kojemu je Trump poklopio slušalicu s porukom 'ovo mi je najgori razgovor danas'. Nakon što se posvađao s nekoliko čelnika država, Trump se odlučio okušati kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga. Naredio je protuterorističku akciju u Jemenu koja je na kraju rezultirala - debaklom. Ne samo da nisu ubili zapovjednika al-Qaede na arapskom poluotoku, nego su u napadu poginuli brojni civili, uključujući 8-godišnju djevojčicu, te jedan američki specijalac.

I svoje 'slobodno vrijeme' Trump je koristio za neke svoje osobne bitke, prije svih protiv medija. U eter je pustio lažnu priču o milijunima ilegalaca koji su na izborima tobože glasali protiv njega, a poslije se kačio s holivudskim glumcima, senatorima, vlasnicima sportskih klubova... Svaka njegova riječ, pa čak i svaki njegov tweet, znali su izazvati prosvjede.

Nakon svega nabrojenog zapravo je nevjerojatno, piše New York Times, da je u tako kratkom roku stigao donijeti nekoliko ključnih odluka. Podsjetimo, Trump je nominirao Neila Gorsucha kao čovjeka koji bi trebao ući u Vrhovni sud SAD-a, potpisao niz uredbi koje se dotiču zdravstvenog sustava, trgovinskih sporazuma, gradnje kontroverznog naftovoda Keystone...

Sada se postavlja pitanje mogu li Trump i njegovo društvo izdržati ovakav tempo, a usput ratovati s dijelom naroda, medijima i komičarima koji ih konstantno ismijavaju.

- Obama je bio lik oko kojega se gotovo ništa nije dešavalo. Baš nikakve drame. S druge strane, sada imamo Trumpa, čovjeka oko kojeg je stalno neka drama - rekao je veteran Republikanske stranke John Feehery.

- Kriza nakon krize, to je naša svakodnevica. Ljudi će se naviknuti na konstantni kaos, ali će se s vremenom i umoriti od njega...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 12:17