ZARAŽEN KORONOM

Donald Trump napustio bolnicu, nakon povratka u Bijelu kuću demonstrativno skinuo masku

‘Nemojte se bojati Covida. Nemojte dopustiti da dominira vašim životima‘, poručio je američki predsjednik
 Nicholas Kamm/AFP

>>> NOVO 0:38 Donald Trump je napustio bolnicu Walter Reed. Novinare je pozdravio i podigao palac, a na pitanja koja su mu pokušali postaviti samo je rekao: - Hvala vam lijepa.

Zatim je otišao prema helikopteru koji je došao po njega kako bi ga prebacio do Bijele kuće u kojoj bi trebao nastaviti svoj oporavak u društvu supruge Melanije.

Po dolasku u Bijelu kuću pojavio se na njezinom balkonu kako bi pozirao fotoreporterima pri čemu je ponovno pokazao palčevima gore, a usput je i demonstrativno skinuo masku. U međuvremenu je na Twitteru najavio skori povratak aktivnostima u sklopu predsjedničke kampanje.

U programu CNN-a, koji je sve prenosio uživo, a koji je izuzetno kritički nastrojen prema američkom predsjedniku od njegova dolaska na vlast, okomili su se na praktički svaki detalj njegova odlaska iz bolnice. Zaprepastilo ih je skidanje maske, govorili su da je predsjednik 'jako zarazan', da bi službeni fotograf Bijele kuće mogao biti u smrtnoj opasnosti jer ga slika iz relativne blizine, da Trump samim svojim disanjem 'iz sebe izbacuje milijune čestica virusa', da je možda superširitelj, da se ponaša krajnje neodgovorno, da je strašno što mu je 'fotografiranje bez maske važnije od zdravlja ljudi u Bijeloj kući', da šalje krivu poruku javnosti...


Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak će napustiti vojnu bolnicu Walter Reed nedaleko od Washingtona, objavio je on osobno na Twitteru.

- Napustit ću vojnu bolnicu Walter Reed danas u 18.30 sati (po lokalnom vremenu, op.a.). Osjećam se zbilja dobro. Nemojte se bojati covida. Nemojte dopustiti da dominira vašim životima. Pod Trumpovom administracijom smo razvili neke zbilja dobre lijekove i znanja. Osjećam se bolje nego prije 20 godina!, napisao je Trump na Twitteru.

Trumpov liječnik dr. Sean Conley izjavio je novinarima da predsjednikova klinička slika dopušta njegov povratak u Bijelu kuću.

- Iako možda nije u potpunosti svladao sve tegobe, tim i ja se slažemo da sve procjene i, što je najvažnije, klinička slika podupiru predsjednikov povratak kući gdje će biti okružen vrhunskom medicinskom zaštitom 24 sata na dan sedam dana u tjednu, rekao je dr. Conley.

Novinare je zanimalo što dr. Conley kaže o Trumpovoj nedjeljnoj vožnji oko bolnice kako bi pozdravio okupljene pristaše, a što su kritizirali brojni stručnjaci u SAD-u i diljem svijeta.

- Trump je danima okružen zdravstvenim djelatnicima i pripadnicima osiguranja koji imaju potpunu zaštitnu opremu. I isto su tako pripadnici tajne službe jučer imali istu razinu osobne zaštite i to na jako kratak period, branio je Trumpov potez dr. Conley.

Kaže i kako su u suradnji s epidemiolozima poduzeli neke mjere kako bi rad u Bijeloj kući bio siguran i za Trumpa i za ostale zaposlenike.

Dr. Brian Garibaldi, liječnik koji također brine o predsjednikovu zdravlju, otkriva da je Trump dobio treću dozu lijeka remdesivir te da je infuziju primio bez problema. Predsjednikovi bubrezi i jetra funkcioniraju normalno, potvrdio je dr. Garibaldi.

- Četvrtu dozu remdesivira mu planiramo dati danas prije nego što se vrati u Bijelu kuću, a petu i finalnu dozu trebao bi primiti sutra navečer u Bijeloj kući, otkrio je liječnik.

Liječnici nisu željeli odgovoriti na pitanja kada je Trump posljednji put bio negativan na testu.

Iako se znalo da je Trump dobivao kisik, tek je danas dr. Conley otkrio da se to dogodilo u dva navrata.

- Oba puta je dobio malo kisika i odmah se oporavio, rekao je Conley.

Da je Trumpu puno bolje moglo se pretpostaviti još u rano jutro kada je objavio 20-ak tvitova, većinom o predsjedničkim izborima u studenom.

Trump je u vojnu bolnicu Walter Reed nedaleko od Washingtona smješten u petak.

U nedjelju je nakratko izišao iz bolnice i provozao se automobilom kako bi pozdravio pristaše okupljene ispred bolnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:01