KRIZA I KAOS

Dosad je 11 venezuelskih diplomata u SAD-u prešlo na oporbenu stranu, Maduro zatvorio granicu s Brazilom, Guaido krenuo prema kolumbijskoj granici

 
Nicolás Maduro
 REUTERS

Jedanaest venezuelskih diplomata u Sjedinjenim Američkim Državama prebjeglo je od vlade predsjednika Nicolása Madura otkako se čelnik oporbe Juan Guaido proglasio privremenim predsjednikom prošli mjesec, izjavio je u četvrtak predstavnik oporbe.

Gustavo Marcano, viši suradnik venezuelskog oporbenog izaslanika u Washingtonu, rekao je novinarima da su bankovni računi venezuelskog veleposlanstva i konzulata u Sjedinjenim Državama zamrznuti te da Madurova diplomatska mreža u toj zemlji više nije u funkciji.

- Oporba radi na tome da obnovi konzularne službe u SAD-u - rekao je Marcano. Jedanaest prebjega su od ukupno 56 venezuelskih diplomata u zemlji.

Carlos Vecchio, oporbeni izaslanik u SAD-u, rekao je novinarima da će oni koji su prebjegli od Madurove vlade ostati zaposleni pod Guaidovom privremenom vladom.

Maduro je optužio Trumpovu administraciju, koja je priznala Guaida, ali i nametnula sankcije venezuelskoj vladi, da nastoji na silu dovesti do njegova zbacivanja.

Guaido se pozvao na ustav kad je preuzeo dužnost privremenog predsjednika 23. siječnja.

Maduro zatvorio granicu s Brazilom, Guaido krenuo prema granici s Kolumbijom

Venezuelski predsjednik Nicolás Maduro naredio je u četvrtak zatvaranje kopnene granice s Brazilom i zaprijetio zatvaranjem granice s Kolumbijom kamo je krenuo oporbeni vođa Juan Guaido kako bi dopremio američku humanitarnu pomoć.

- Odlučio sam da će od 20 sati po lokalnom vremenu (1 sat iza ponoći po srednjoeuropskom) kopnena granica s Brazilom ostati potpuno zatvorena do nove odredbe - izjavio je Maduro na sastanku s visokim vojnim zapovjedništvom.

Maduro je također izjavio kako razmatra potpuno zatvaranje granice s Kolumbijom, zbog onoga što naziva "provokacijama" kolumbijskog predsjednika Ivana Duquea, zajedno s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

- Ivana Duquea smatram odgovornim za svo nasilje na granici - dodao je Maduro koji je također pozvao kolumbijsku vojsku da se ne upusti u napad na Venezuelu.

Ranije je oporbeni vođa Juan Guaido, kojeg je pedesetak zemalja priznalo privremenim predsjednikom, otputovao iz Caracasa sa svojim pobornicima u 900 km udaljenu državu Tachira, na zapadu zemlje, na granici s Kolumbijom. Još nekoliko autobusa krenulo je iz Caracasa s oporbenim zastupnicima.

U srijedu je Maduro ponovno rekao kako se radi o političkoj predstavi i ponovio da Donald Trump priprema vojnu intervenciju kojom ga kani svrgnuti.

Venezuelska vlada, koja ne priznaje humanitarnu krizu u zemlji, u četvrtak je najavila slanje oko 20.000 sanduka namirnica stanovništvu kolumbijskog grada Cucuta, u desetak kamiona. U tom gradu je od 7. veljače uskladišten najveći dio hitne pomoći iz Sjedinjenih Država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:06