NA PUTU KUĆI

DOVRŠENA VELIKA RAZMJENA ZATVORENIKA IZMEĐU RUSIJE I UKRAJINE Među njima su mornari, nagrađivani filmski redatelj i jedan novinar

Oleg Sentsov
 REUTERS

Ukrajinski zatvorenici, među kojima su i mornari zarobljeni u Azovskom moru i filmski redatelj Oleg Sencov, nalaze se na putu prema Ukrajini pošto je dovršena velika razmjena zatočenika s Rusijom, objavio je u petak na Facebooku ukrajinski državni tužitelj.

Ured ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija zasad nije bio dostupan za komentar.

Rusija je ranije prebacila Sencova, dobitnika Nagrade Saharov za prošlu godinu, iz udaljenog arktičkog pritvora u Moskvu, dok su trajali pregovori o mogućoj razmjeni, objavila je ruska agencija TASS u četvrtak.

Ukrajinski sud također je oslobodio jednog ruskog novinara optuženog za potporu proruskim separatistima na istoku zemlje.

Razmjena zatvorenika bila bi velika pobjeda za Zelenskija, koji je ove godine postao predsjednik i obećao da će dovršiti sukob u regiji Donbasa, gdje se ukrajinske snage od 2014. bore s proruskim pobunjenicima. U tom je sukobu poginulo najmanje 13 tisuća ljudi, a sporadični sukobi traju i dalje unatoč potpisanom primirju.

Rusija je zarobila desetke ukrajinskih državljana među kojima su i 24 mornara zarobljenih prošle godine dok su pokušavali uploviti u Azovsko more.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:33